Krever 10.000 kroner for ikke å avsløre utroskap

Ashley Madison-brukere får gjennomgå på ny.

HACKET: Dating-nettstedet Ashley Madison ble hacket i 2015. Nå blir brukerne truet til å betale for å unngå at intime detaljer blir delt. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
HACKET: Dating-nettstedet Ashley Madison ble hacket i 2015. Nå blir brukerne truet til å betale for å unngå at intime detaljer blir delt. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I 2015 opplevde dating-nettsiden Ashley Madison et gigantisk datainnbrudd. Det resulterte i at detaljer om over 30 millioner brukere verden over ble lagt ut i offentligheten, og våre anslag den gangen var at så mange som 50.000 nordmenn kunne være rammet.

Utro-nettsted

Det ekstra kinkige er at Ashley Madison ikke er en helt tradisjonell datingnettside, men en tjeneste med fokus på utroskap. Med slagordet «Life is short. Have an affair.» har tjenesten trukket til seg folk som er i et forhold, men som ønsker et sidesprang.

De lekkede dataene inkluderte blant annet navn, e-postadresse, bostedsadresse, seksuelle preferanser, kredittkortdetaljer og mer til. Databasen ble gjort søkbar, og noen brukte dataene til å lage et kart over hvor brukerne bodde.

MANGE NORDMENN: Nesten 8.000 av Ashley Madison-brukerne hadde oppgitt bostedsadresse i Oslo. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
MANGE NORDMENN: Nesten 8.000 av Ashley Madison-brukerne hadde oppgitt bostedsadresse i Oslo. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer

I kjølvannet av datainnbruddet ble mange avslørt, og offentliggjøringen av disse dataene resulterte både i oppsigelser, skilsmisser og i verste fall selvmord.

Trussel-epost

Nå ser det ut til at Ashley Madison-brukerne får nok en runde med utfordringer, melder Ars Technica.

I disse dager sendes det nemlig ut e-poster til folk som var med i Ashley Madison-datainnbruddet, der bakmennene truer folk til å betale rundt 10.000 kroner via bitcoin for at de ikke skal dele de lekkede detaljene med vedkommendes venner og familie.

E-posten inneholder en kryptert PDF-fil, der passordet for å låse den opp er inkludert i e-posten. Dermed unngår bakmennene at e-posten blir stanset av filtre på e-postserveren fordi pdf-fila inneholder typiske ord som klassifiserer den som svindel.

I PDF-fila listes så detaljene fra Ashley Madison-innbruddet, med navn, adresse, når man registrerte seg og så videre, i tillegg til seksuelle preferanser:

Krever 10.000 kroner for ikke å avsløre utroskap

«Det eneste du kan gjøre er å betale hele beløpet i tide. Hvis du ikke overholder fristen, vil jeg sende ut e-poster dagen etter som vil knuse deg fullstendig. Du kan hindre dette ved å betale.», heter det seg i det aggressive trusselbrevet.

Mange vil bite på

Slike trusler har vi sett flere av de siste årene. For snart to år siden begynte det å florere med e-poster der avsenderen hevdet å sitte på webkameraopptak av folk mens de surfet på porno, der man måtte betale for at dette ikke ble spredd.

I en nylig undersøkelse gjort av NorSIS (Norsk senter for informasjonssikring), oppgir 15 prosent av nordmenn at de har mottatt en e-post av denne typen, og hele én av seks valgte å betale (!).

En skal derfor ikke se bort i fra at ganske mange også vil betale for seg om de mottar dagens omtalte svindel-epost, som altså kan gjelde så mange som 50.000 nordmenn. Hvis én av seks av disse betaler 10.000 kroner hver, snakker vi brått om en inntjening på over 80 millioner kroner bare på nordmenn.

Ikke betal!

Til slutt en oppfordring fra oss i Dinside: Om du mottar denne e-posten – ikke betal! Alt av privat innhold i denne e-posten har vært tilgjengelig på nett i snart fem år, og bakmennene sitter ikke på kontaktinformasjon om dine venner og kjente – dette er kun automatiserte e-postutsendelser.

Blir du utsatt for lignende trusler på nett, bør du alltid ha i bakhodet at du på ingen måte har en garanti for at det å betale gjør at motparten hedrer avtalen. Det er tross alt ikke verdens mest redelige folk vi har med å gjøre her.

Snarere vil det å betale kunne gjøre at du blir flagget som et lett bytte, og at du i fremtiden bare vil motta enda flere trusler.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer