Kriminelt å laste ned MP3-filer?

Publisert
Sist oppdatert

Hei,

Jeg viser til artikkelen der dere skrev at danske brukere av fildelingsprogrammet Kazaa kan vente seg klekkelige bøter i posten i den nærmeste tiden. Jeg har brukt programmet en del, risikerer jeg og andre norske brukere det samme som danskene? Vil for eksempel et skjermbilde bevise at det er jeg, og ikke naboen eller andre som har lastet ned?

Eric.

Datadoktoren svarer


Hei Eric,

Merk: Ingen i Danmark har fått bøter for å laste ned musikk/filmer. Bøtene deles ut på grunnlag av hva og hvor mye du gjør tilgjengelig (sharer) for andre brukere av de omtalte programmer, KaZaA ogeDonkey.

I utgangspunktet er de norske og danske reglene på dette området omtrent
like.

Personlig tror jeg at de norske rettighetshaverne vil sitte på gjerdet og se hvordan saken utvikler seg i Danmark. På den måten vil de kunne unngå eventuelle fallgruver som advokatene påviser i Danmark.

Hvorvidt skjermbilde vil duge i norsk rett er jeg usikker på. (Om det blir godtatt i Danmark er dette kun et moment - og ikke avgjørende i seg selv) En ting er om man får en oppegående dommer på området, en annen ting er om det er mulig å fikse på skjermbildene - slik at de egentlig viser det du vil.

Spørsmålet er ikke lett, og rettighetshaverne har penger til å ansette dyktige advokater som kan jobbe lenge for å tenke ut hvordan de skal bevise rettighetsbruddet. Med timesatser på tusenlappen og oppover vil selvsagt den enkelte bruker, som et eventuelt
erstatningskrav/søksmål rettes mot - stå langt svakere.

Hilsen
Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer