Nettvett og -sikkerhet:

- Kritisk at så mange passord er på avveie

Vi spiller høyt spill med egen nettsikkerhet, advarer ekspert. Unge er spesielt utsatt.

PASSORD PÅ AVVEIE: Vi er for dårlige til å beskytte passordene vi bruker, mener cyberekspert. Og de unge er verst. Foto: NTB Scanpix.
PASSORD PÅ AVVEIE: Vi er for dårlige til å beskytte passordene vi bruker, mener cyberekspert. Og de unge er verst. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du delt et passord med en god venn, mamma, eller kanskje kjæresten? Da er du ikke alene.

Hele tre av ti nordmenn deler private passord som de anser som viktige, med andre. Det viser en ny undersøkelse gjennomført av Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS).

- Høyt spill

I undersøkelsen har 1.500 nordmenn har blitt spurt om sin behandling av passord, og den viser at deling av viktige passord like vanlig blant kvinner som blant menn.

- Mange skriver også ned passord eller vet at uvedkommende har fått tak i passordene.

NETTSIKKERHET: Cyberekspert Bjarte Malmedal i NorSIS.
NETTSIKKERHET: Cyberekspert Bjarte Malmedal i NorSIS. Vis mer

- Dette er å spille høyt spill med sine egne personopplysninger i potten. Både ID-tyveri, svindel og en rekke andre former for datakriminalitet og ubehag kan utløses av personlige passord på avveie, advarer cyberekspert hos NorSIS, Bjarte Malmedal.

De eldste er best

Det er de mellom 15 og 33 år som er verst når det kommer til å dele passordet. Faktisk har hele 43 prosent i denne aldersgruppen oppgitt at de har delt passordene sine, og det bekymrer Malmedal.

- Den yngste generasjonen har vokst opp med data, men er likevel gruppen som er klart mest slumsete i sin omgang med passord. Det er kritisk viktig for et samfunn som blir stadig mer digitalt å ha en oppvoksende generasjon som har gode sikkerhetsvaner.

Overraskende nok er det de med minst netterfaring, altså den eldste brukergruppen av Internett, som er best når det kommer til å verne om passordet.

Ifølge undersøkelsen er det nemlig de over 55 år som er flinkest i klassen, og bare 17 prosent av de spurte har delt passordet med andre.

Passord lagres utrygt

Men hvordan blir de delt? Ifølge undersøkelsen er det fordi nesten fire av ti av oss skriver passordene ned enten på papir eller i en fil på mobil eller datamaskin, uten å forsikre oss om at stedet er sikkert.

- Du kan skrive ned passordet ditt og ha det lagret på et trygt sted, men ikke legg lappen i veska eller på skrivebordet, sier Malmedal.

Cybereksperten mener at dette ikke er den eneste utfordringen rundt nordmenns forhold til passord.

Ifølge rapporten The Norwegian Cyber Security Culture har nesten en av fem nordmenn bare ett passord for alle sine nettjenester.

- Det er bekymringsfullt. Mister du det ene passordet, kan både enkeltpersonen og virksomheten være sårbar for flere typer angrep. Du bør i det minste ha egne og sikre passord for de viktigste tjenestene der informasjon om deg eller virksomheten lett kan misbrukes, sier Malmedal.

Siden nettvett.no, i regi av Nasjonal kommunikasjonsenhet (Nkom), gir informasjon, råd og veiledning om sikrere bruk av Internett.

De skriver at mange hvert år blir utsatt for såkalt «hacking» der uvedkommende kommer seg inn på kontoer de ikke skal ha tilgang til. Ifølge nettstedet kan dette være noen du kjenner som ønsker å snoke på deg, eller noen i utlandet som ønsker å spre ondsinnede meldinger til dine venner.

En av måtene de kommer seg inn på kontoene kan være nettopp passord som har kommet på avveie.

- Passord er private

I dagens nettverden skal man ha passord på nesten alt, og dersom man skal ha mange ulike passord, så kan det fort bli vanskelig å huske på.

Malmedal sier at det aller viktigste er å ikke dele de.

- Passord er private og skal ikke deles med noen, uansett hvor nære vennene er, understreker Malmedal.

Når det kommer til lagring, ser han at det kan bli vanskelig når det blir for mange.

- Det beste er jo om man klarer å huske passordene. Da er jo sjansen for at de kommer på avveie mindre. Hvis man likevel har behov for å skrive dem ned, så kan man jo for eksempel notere dem i en notatbok som oppbevares på en sikker plass, eller skrive dem i en fil på mobiltelefonen eller datamaskinen. Det som er viktig å tenke på er om andre bruker mobilen/datamaskinen, passord skal ikke deles med andre.

Nettstedet nettvett.no ber oss også være skeptisk til tjenesten "husk passord" på datamaskinen.

- Nettlesere som Chrome, Internet Explorer og Firefox tilbyr muligheten å «huske» passordet for deg. Fordelen er at man slipper å taste inn passordet hver gang man logger inn.

Men alle gode ting har sin bakside, skriver nettstedet.

- Når man takker ja til «husk passord» så blir passordet lagret på lokal maskin. Listen over alle huskede passord er kryptert for å hindre uvedkommende å lese listen i klartekst. Men det er enkelt å komme seg rundt dersom de kjenner til passordet på din maskin.

Bytte passord jevnlig?

Det kommer ofte råd om at man bør ha vanskelige passord, og at man bør bytte passordene jevnlig. Men dette avviser Malmedal.

- Passord trenger ikke være komplisert i det hele tatt. Det viktige er at de er lange, og at bare du vet hva de er. En god passord-regel kan være å ta en strofe fra en sang, eller en setning fra ei bok, og deretter legge til noe som er unikt for hver enkelt tjeneste.

- Eksempel på passord kan da være «HerBlirDetLivRaiRai+face» og «HerBlirDetLivRaiRai+mail» på henholdsvis Facebook og Gmail. Slike passord er mye lettere å huske enn «fDJS$443#22», og også mye sikrere fordi det er lengre.

Heller ikke å bytte passord jevnlig synes Malmedal at er noe poeng, men det finnes unntak.

- Noen ganger får vi melding fra nettsteder om at det har vært et datainnbrudd, og at de anbefaler å bytte passordet. Da skal man selvsagt gjøre det.

For flere råd om hva slags passord man bør lage seg, kan man gå inn på nettvett.no.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer