Nettvett og -sikkerhet:

- Kritisk at så mange passord er på avveie

Vi spiller høyt spill med egen nettsikkerhet, advarer ekspert. Unge er spesielt utsatt.

PASSORD PÅ AVVEIE: Vi er for dårlige til å beskytte passordene vi bruker, mener cyberekspert. Og de unge er verst. Foto: NTB Scanpix.
PASSORD PÅ AVVEIE: Vi er for dårlige til å beskytte passordene vi bruker, mener cyberekspert. Og de unge er verst. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du delt et passord med en god venn, mamma, eller kanskje kjæresten? Da er du ikke alene.

Hele tre av ti nordmenn deler private passord som de anser som viktige, med andre. Det viser en ny undersøkelse gjennomført av Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS).

- Høyt spill

I undersøkelsen har 1.500 nordmenn har blitt spurt om sin behandling av passord, og den viser at deling av viktige passord like vanlig blant kvinner som blant menn.

- Mange skriver også ned passord eller vet at uvedkommende har fått tak i passordene.

- Dette er å spille høyt spill med sine egne personopplysninger i potten. Både ID-tyveri, svindel og en rekke andre former for datakriminalitet og ubehag kan utløses av personlige passord på avveie, advarer cyberekspert hos NorSIS, Bjarte Malmedal.

De eldste er best

Det er de mellom 15 og 33 år som er verst når det kommer til å dele passordet. Faktisk har hele 43 prosent i denne aldersgruppen oppgitt at de har delt passordene sine, og det bekymrer Malmedal.

- Den yngste generasjonen har vokst opp med data, men er likevel gruppen som er klart mest slumsete i sin omgang med passord. Det er kritisk viktig for et samfunn som blir stadig mer digitalt å ha en oppvoksende generasjon som har gode sikkerhetsvaner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer