Kriz-viruset på vei tilbake

Det ett år gamle viruset vil mest sannsynlig komme tilbake denne julen, takket være dets egenskap til å infisere andre virus og spre seg sammen med dem.

Kriz-viruset på vei tilbake
Publisert

W32/Kriz.3862, som er virusets fulle navn, er basert på CIH, viruset som forårsaket mye skade da det ble aktivert 26. april 1998. Symantec, produsentene av Norton Antivirus, oppfordrer folk til å skanne datamaskinene sine før jul. For å hjelpe til med dette har de nå gitt ut et gratis verktøy for å finne og fjerne viruset.

Kriz kan "haike" med andre virus, og kan derfor spre seg ved hjelp av e-postormer og lignende. Slike ormer spres raskt - jfr. "I love You", og når de sprer seg til en maskin hvor Kriz allerede finnes, tar de med seg viruset til de neste maskinene de spres videre til.

Latent og dødelig

Kriz sprer seg til en datamaskin når brukeren åpner en fil som er infisert med viruset. Det første den gjør er å angripe operativsystemets sentralnervesystem, kjernen (bedre kjent som kernel32.dll). Deretter går det i gang med å infisere andre programmer på harddisken, og også alle nettverksstasjoner. På denne måten har det mulighet til å spre seg til et helt nettverk.

Denne prosessen merker du lite til, da viruset ikke ødelegger noe i denne fasen. Maskinen din er bare en bærer av viruset. Moroa begynner ikke før 25. desember.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer