Krypter viktige filer

Har du tenkt over hva slags informasjon andre kan få tilgang på hvis laptopen din blir stjålet?

Publisert
Sist oppdatert

Man låser døra når man går ut - hvorfor ikke låse filene når man tar med seg laptopen?

Du trenger ikke å være en hemmelig agent med terrorister i hælene for å ha bruk for kryptering. En rekke norske, for ikke å snakke om utenlandske kjendiser, ville antakeligvis spart seg en skandale eller to, hadde de sikret (bilde)filene sine.

>>Les også: Toucan gjør minnepluggen trygg

Selv bruker du kanskje laptopen til arbeidet du gjør, og blir den stjålet kan dokumenter som potensielt kan misbrukes, som alarminstrukser osv., havne i veldig gale hender. Det kan jo også være at du bare har noe så uskyldig som dagboknotatene dine, og vil beskytte disse.

Det er slettes ikke vanskelig, hvis du bruker et lite gratisprogram som heter Kruptos.

Veldig enkelt

Kruptos har to hovedbruksområder - det ene er kryptering for filer som skal ligge på harddisken din, men som du bruker iblant. Det andre er filer du sender over nettet eller på en minneplugg, og kun ønsker at personer med riktig passord skal få se.

Krypter viktige filer


Det hele er såre enkelt. Velg en fil eller en mappe du vil kryptere, velg et godt passord og krypter filen. Du kan selv velge om filen skal få et nytt filnavn som ikke sier noe om innholdet, á la "AWE0239842LASKJDA1023" osv.

Hvis du nå ønsker å bruke filen igjen, har Kruptos en smart løsning. Når du åpner filen får du opp denne dialogboksen, hvor du blir spurt om passord:

Krypter viktige filer


Legg merke til at du kan velge om filen skal krypteres igjen når du lukker filen. Dermed slipper du å åpne programmet for å dekryptere- og kryptere filen hver gang du skal bruke den. Snasent.

Kruptos har også en egen løsning hvis du skal sende filen til en mottaker som ikke har programmet installert. Du kan lage en EXE-fil som dekrypterer seg selv, så lenge mottakeren har riktig passord selvsagt.

Kruptos bruker en rekke metoder for å kryptere filene, som du kan lese mer om her. Det er også mulig å kjøre programmet fra en minneplugg, dog uten integrering i Windows Explorer.

Kruptos kan lastes ned her. I følge produsenten støtter programmet Windows 2000, XP og 2003. Vi testet imidlertid programmet på Windows Vista og opplevde ingen problemer.

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer