Krypterer filer og krever betaling

Har du blitt rammet, får du ikke tilbake filene med mindre du betaler.

LÅST: Når filene dine er kryptert, får du dem ikke tilbake med mindre du har nøkkelen som trengs for å låse opp. Foto: ALL OVER PRESS
LÅST: Når filene dine er kryptert, får du dem ikke tilbake med mindre du har nøkkelen som trengs for å låse opp. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sikkerhetseksperter hos Dell SecureWorks oppdaget tidligere i år en ny ransomware, kalt Cryptowall. I følge selskapet er dette den største og mest destruktive trusselen av sin sort pr i dag.

Ransomware betegner ondsinnede programmer hvis funksjon er å gjøre skade på maskinen din, for så å forlange løsepenger for å rette den opp igjen. De finnes i et utall varianter, og selv om mange av dem kan fjernes med antivirusprogramvare, er det i utgangspunktet ingenting som klarer å fjerne den nye generasjonen, som baserer seg på kryptering av filer.

Mest kjent er CryptoLocker, som ble oppdaget høsten 2013. Det estimeres at denne programvaren har infisert mellom 500.000 og 1.000.000 Windows-PC-er. Tidligere i sommer skrev vi også om Synolocker; en lignende løsning som angrep Synologys nettverksdisker.

La oss først se på hvordan disse uhumskhetene fungerer:

Sprer seg via epost

CryptoLocker, CryptoWall og lignende løsninger sprer seg hovedsakelig gjennom e-postvedlegg, der brukeren får en epost med en .zip-fil, som innholder en .exe-fil (et kjørbart program) om man pakker den opp.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer