Kundene gir vi blaffen i

Kommentar: Har platebransjen fullstendig misforstått hvordan man skal behandle kundene sine, eller er det et bevisst valg at man skal gjøre det vanskeligst mulig å være ærlig platekjøper?

Bernhard Steen er ansvarlig redaktør i DinSide og administrerende direktør i Katalysator Media.
Bernhard Steen er ansvarlig redaktør i DinSide og administrerende direktør i Katalysator Media. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det låter jo helt bort-i-natten, men du kan ikke lenger gå inn i en platebutikk, kjøpe en ny skive og regne med at den kan spilles på CD-spilleren din. For dersom du er så uheldig å kjøpe en "Kopi-kontrollert" plate, kan det nemlig godt være at den ikke virker, selv om den til forveksling ser ut som en CD. Og er du blant det stadig økende antall musikk-kjøpere som har fått deg en MP3-spiller, og faktisk ønsker å bruke denne til å lytte på musikken du kjøper, har du definitivt fått et ubrukelig produkt. Du får enten spille skiva på anlegget ditt hjemme (dersom den funker her), eller ikke spille den i det hele tatt.

Selv har jeg akkurat kjøpt Shelby Lynnes "Identity Crisis". Da jeg puttet disken i PCen, nektet mitt vanlige avspillingsprogram å spille den. Jeg hadde -- som alltid -- tenkte å legge den inn på PCen og overføre den til MP3-spilleren min, men det var helt umulig. En nærmere sjekk på coveret viste at Capitol Records hadde valgt å "kopi-kontrollere" denne CD-lignende lille saken, og dermed laget et produkt som var uinteressant for meg. Selskapet har bestemt seg for at jeg, og alle andre kjøpere av "Identity Crisis", med stor sannsynlighet er tyver og kjeltringer, og banditter trenger man jo som kjent ikke alltid å behandle med særlig respekt. Dermed var det bare å lage et mest mulig intrikat system for å "låse" låtene til disken.

En rask telefon til platesjappen, som faktisk forstår kundebehandling, viste at de selvfølgelig ville ta tilbake et såpass (etter min ringe mening) ubrukelig produkt. Sjefen der i huset var helt enig med at jeg ikke hadde fått det jeg ville ha, bare noe rask som ga seg ut for å være en CD. (Heldigvis er Philips, en av iniativtakerne bak standarden, enig om dette, og nekter bransjen å bruke CD-merkelappen på "beskyttede" produkter).

Men i det jeg rasende reiste meg for levere tilbake disken, lurte min kontornabo -- som hadde overhørt min samtale med platebutikken -- om jeg noen gang hadde prøvd programmet Audiograbber. Etter hans mening ville dette løse alle mine frustrasjoner rundt "kopibeskyttede" skiver. En rask tur innom Audiograbbers nettside, gjorde at jeg fikk lastet ned programmet, registrert det (for 20 dollar), og dermed var plutselig alle problemer borte. Audiograbber "forstod" umiddelbart "Identity Crisis", og etter ni minutter lå hele CDen på harddisken min. To minutter etter dette igjen, var den overført til min MP3-spiller. I skrivende øyeblikk lytter jeg på den for tredje gang.

Enden på visa ble altså at jeg slapp å levere tilbake "Identity Crisis", at jeg nå likevel kan kjøpe Radioheads siste (som også er "beskyttet") og at jeg kan brenne CD-kopier til bilanlegget mitt, som ikke klarer å spille av søppeldiskene.

Men man kan jo begynne å lure på om det arbeider oppegående mennesker i de store plateselskapene i det hele tatt. All erfaring viser at enhver form for "kopieringsbeskyttelse" ikke gjør det særlig vanskeligere å være "småkjeltring", "storkjeltring", pirat eller hva det nå skal være. Men den gjør det vanskeligere å være ærlig bruker, i dette tilfellet enten fordi diskene ikke lar seg spille av på alle CD-spillere, eller fordi brukerne ikke kan spille musikken på sine MP3-spillere. Kanskje forstår ikke plateselskapene dette (noe som nærmest vil være absurd), men mest sannsynlig er det nok at lager de all verdens kundeplagende tiltak mot bedre vitende. I realiteten velger de å gi fullstendig blaffen i kundene, uten at det er særlig lett å finne noen rasjonell grunn til dette.

Når så salgstallene bare faller og faller, er det vanskelig å synes særlig synd på dem. De får bare som fortjent. Men i stedet for å bli altfor sint på dem, kan du ta en titt på Audiograbber, og trøste deg med at det alltid vil finnes programmer som fjerner kopibeskyttelse...

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer