TEST: Huawei MatePad Pro

Kunne vært ett av de beste

Ikke mange Android-nettbrett er bedre, men mangelen på Google-tjenester stikker kjepper i hjulene.

BRA, MEN: … mangelen på Google er en svakhet det ikke er lett å ignorere. Foto: Kirsti Østvang
BRA, MEN: … mangelen på Google er en svakhet det ikke er lett å ignorere. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert

Nettbrett er ikke like hett som for noen år tilbake. Inntoget av store mobilskjermer har ført til at folk heller bruker telefonene sine. Man oppgraderer heller ikke nettbrettet sitt like ofte som en mobil.

Så er det ikke til å stikke under stol at Apple har et godt grep om nettbrett-markedet. Nettbrett er nesten synonymt med iPad. Kjøper du en iPad, holder den i mange år. Apple legger mye ressurser i å utvikle iPadOS og app-utvalget er desidert best.

Satsingen på Android-nettbrett har vært noe laber i senere år, med få solide iPad-konkurrenter. Google virker ikke spesielt interessert i å utvikle Android for nettbrett. Men selskaper som Samsung og Huawei tilbyr heldigvis produkter for deg som vil ha et nettbrett som ikke er fra Apple. (Ja, selvfølgelig Microsoft også, men de er med Windows og er i praksis PC-er med avtagbart tastatur.)

Tidligere i år avduket kineserne MatePad Pro. Det regnes for å være Huaweis svar på iPad Pro, og kan brukes med både penn og tastatur.

Huawei sikter seg inn på premium-markedet med MatePad Pro. Anbefalt utsalgspris er 6999 kroner for Wi-Fi-utgaven og 7499 kroner for 4G-utgaven.

Nærmeste konkurrent er Samsungs nylig lanserte Galaxy Tab S7 og S7+, som koster fra cirka 9000 kroner.

Spesifikasjoner
ProsessorKirin 990 (8 kjerner)
Arbeidsminne6 GB
Internminne128 GB
Skjermstørrelse10,8" LCD
Skjermoppløsning2560 x 1600
MinnekortJa (opptil 256 GB)
Kommikasjon4G LTE, Bluetooth 5.1, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac
Kamera13MP bak, 8Mp foran
Batteri7250 mAh
LadingHurtiglading (40W), trådløs lading (15W), omvendt trådløs lading 7,5W)
Mål246 x 159 x 7.2 mm
Vekt460 g

Premium design

Prisen på MatePad Pro er litt høyere enn til at dette er noe du bare «rasker» med deg i kassa på Elkjøp.

Men MatePad Pro både ser og føles som et premium-nettbrett. En tøff bakside i magnesium, og en lekker fremside som neste bare er skjerm. I motsetning til Samsungs nye Galaxy Tab S7 har Huawei heller ikke kopiert designet til iPad Pro, det er mer deres eget, om enn ikke mer originalt enn du får det i denne produktklassen. «Det ser ut som et nettbrett», var kommentaren fra undertegnedes samboer.

PENT: MatePad Pro har et enkelt, men pent design. Foto: Kirsti Østvang
PENT: MatePad Pro har et enkelt, men pent design. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Med hele 90 prosent skjerm skal MatePad Pro være nettbrettet med de tynneste rammene på markedet, ifølge Huawei, og det måler bare 4,9 mm. Det ser selvfølgelig veldig stilig ut, og vi opplever dessuten at Huaweis «palm rejection»-teknologi gjør en god jobb med å forstå når vi holder i skjermkantene og når vi faktisk trykker på skjermen.

Selve skjermen er av typen LCD, så her får du ikke like mye pønsj i fargene som på AMOLED-skjermer, som på Samsungs brett, men fargegjengivelsen er det ingenting å si på, og det er god lysstyrke og bra kontrastnivå. Om noe kunne kunne vi ønske oss litt mindre gjenskinn.

Det er delte meninger om hvilket skjermformat som egner seg best for et nettbrett. Mens Apple alltid har brukt 4:3, har Huawei gått for 16:10. Det gir en bedre opplevelse når man ser video, men til gjengjeld blir den veldig smal og høy når du holder den i portrettmodus.

MYKE KANTER: MatePad Pro ligger godt i hendene med sine avrundede kanter. Foto: Kirsti Østvang
MYKE KANTER: MatePad Pro ligger godt i hendene med sine avrundede kanter. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

MatePad Pro er ikke helt ulik Apples 11-tommer iPad Pro i størrelse, men naturligvis litt smalere på grunn av skjermformatet. Den har avrundede kanter og er behagelig å holde. Utformingen gjør likevel at det kjennes litt tungt å holde i landskapsmodus, i hvert fall hvis man bare holder med én hånd.

Tipp topp ytelse

På innsiden av MatePad Pro finner du selskapets Kirin 990-prosessor på innsiden, som er den samme kjappe prosessoren vi finner i Huaweis nye toppmodell, P40 Pro. Vi har egentlig ikke noe å utsette på ytelsen, men får ikke kjørt vår vanlige Geekbench-ytelsestest, da denne ikke ville installeres fra Huaweis egen app-butikk.

Nettbrettet har et batteri på 7250 mAh, og Huawei lover «all-day battery life», opptil 12 timer med kontinuerlig HD-avspilling, 11,5 timer med internettsurfing og 11 timer med produktivitetsoppgaver som e-post, tekstbehandling og så videre. Det beste er kanskje dog at det kan lades supperraskt med den medfølgende 40 watts-laderen.

Den har også 15 watts trådløs lading samt omvendt trådløs lading, slik at du kan fylle opp batteriet på mobilen ved å legge den oppå baksiden av brettet. Også kjekt hvis du trenger litt ekstra strøm på enten den eller ørepropper med trådløst ladeetui.

God lyd, greit kamera

Det finnes ingen hodetelefon-utgang på MatePad Pro, som vi må innrømme at vi heller ikke savner i 2020. Det er dog utstyrt med fire Harman Kardon-høyttalere som byr på god lyd.

Når det gjelder kameraene til MatePad Pro kan du ikke forvente like bra bilder som med Huaweis flaggskip-mobiler. Hovedkameraet bak tar fine bilder om det er bra lysforhold, frontkameraet tar greie selfies, selv om det er klønete med plasseringa når nettbrettet holdes i landskapsmodus.

Kan brukes med penn og tastatur

Med penn og tastatur mener Huawei at dette er et nettbrett du skal kunne «jobbe på», hva nå enn det måtte bety for deg. Begge deler må kjøpes separat, akkurat som med Apples iPad Pro.

Huawei har riktignok et tilbud som går frem til 31. august hvor man får begge deler med på kjøpet.

MÅ KJØPES SEPARAT: I utgangspunktet følger hverken penn eller tastatur med MatePad Pro. Tastaturet fungerer for øvrig også som deksel og stativ, noe som er praktisk. Pennen sitter fast i nettbrettet med magnet, men kan ikke festes i dekselet for tryggere oppbevaring. Foto: Kirsti Østvang
MÅ KJØPES SEPARAT: I utgangspunktet følger hverken penn eller tastatur med MatePad Pro. Tastaturet fungerer for øvrig også som deksel og stativ, noe som er praktisk. Pennen sitter fast i nettbrettet med magnet, men kan ikke festes i dekselet for tryggere oppbevaring. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Pennen, M-Pencil, kan feste seg til rammen av nettbrettet med magneter, og via reversert lading på nettbrettet blir da pennen ladet mens den henger fast.

TA NOTATER: Huaweis penn egner seg best til notatskriving. Dette kan du gjøre i Nebo-appen som kommer forhåndsinstallert på MatePad Pro. Foto: Kirsti Østvang
TA NOTATER: Huaweis penn egner seg best til notatskriving. Dette kan du gjøre i Nebo-appen som kommer forhåndsinstallert på MatePad Pro. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

På nettbrettet følger det med en app kalt Nebo til å ta notater med. Den er relativt enkel, men har funksjoner for å for eksempel gjøre om håndskrevne notater til tekst. Den er dog på langt nær like bra som Samsungs notatapp.

Vi opplever også at pennen ikke er like god som hos konkurrentene. Den er relativt presis, men vi savner det lille ekstra. Det fungerer for eksempel ikke å «skravere» med blyanten når vi tegner, som på Apple Pencil. Den har heller ikke noen knapper for å enkelt bytte mellom funksjoner, som på Microsofts Surface-penn.

Tastaturet du får til MatePad Pro gjør at nettbrettet kan brukes mer som en laptop. Det har to magnetiske spor som gjør at skjermen kan stå i to ulike vinker mot tastaturet.

LAVE TASTER: Tastaturet du får til MatePad Pro har lave taster som er gode å skrive på. Ikke alle tastene er i vanlig størrelse, noe som kan ta litt tid å venne seg til. Foto: Kirsti Østvang
LAVE TASTER: Tastaturet du får til MatePad Pro har lave taster som er gode å skrive på. Ikke alle tastene er i vanlig størrelse, noe som kan ta litt tid å venne seg til. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Det er ikke like avansert som Apples nyeste Magic Keyboard til iPad Pro, som har innebygd styreflate. Nettbrettet sitter heller ikke så godt fast, så når vi åpner dekselet, har det en tendens til å falle ut. I tillegg mister vi forbindelsen ofte. Det er dog ganske godt å skrive på når det først er koblet til.

Kjekk skrivebordsmodus

Programvaren er like viktig som maskinvaren når det kommer til bruk av nettbrettet, i hvert fall som arbeidsverktøy.

Huawei har laget en egen skrivebordsmodus i sitt brukergrensesnitt Emui 10 som du aktiverer fra varslingsmenyen. Her får du app-vinduer som kan ligge oppå hverandre og en meny à la Windows 10. Du kan også koble til et tastatur og en mus.

SKRIVEBORDSMODUS: Ønsker du å jobbe på MatePad Pro mer som en vanlig PC, kan du aktivere skrivebordsmodus, så får du opp dette grensesnittet. Skjermbilde: Kirsti Østvang
SKRIVEBORDSMODUS: Ønsker du å jobbe på MatePad Pro mer som en vanlig PC, kan du aktivere skrivebordsmodus, så får du opp dette grensesnittet. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

I vanlig modus kan du bruke en funksjon kalt «app multiplier» for å kjøre to vinduer fra samme app side om side. Dette skal støttes av over 3.000 apper.

En annen kjekk funksjon er Huawei Share og «Multi-screen collaboration», som lar deg berøre nettbrettet med telefonen, godta oppkoblingen og så få et vindu på PC-skjermen som viser innholdet fra mobilskjermen. Dermed kan du betjene mobilen direkte fra nettbrettet selv om den ligger i lomma, dra og slippe filer mellom enhetene og den slags. Merk at dette krever en Huawei/Honor-telefon med EMUI 10. Du kan lese mer om funksjonen i Dinsides test av Matebook D.

Google/Android-problemet

Akkurat som Huaweis nyeste toppmodell, P40 Pro, kommer MatePad Pro med Android 10 (bra), men uten Googles øvrige tjenester om bord (ikke bra).

NORSKE APPER: Det har begynt å komme en del norske apper i Huaweis AppGallery, men det er langt fra like bra som på Google Play Store. Skjermbilde: Kirsti Østvang
NORSKE APPER: Det har begynt å komme en del norske apper i Huaweis AppGallery, men det er langt fra like bra som på Google Play Store. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Fortsatt er det flere ulemper enn fordeler knyttet til dette. Blant annet får du ikke brukt Play butikk, Google Foto eller Chromecast.

Huawei tilbyr riktignok sin egen app-butikk, AppGallery. Selv om det gjøres en iherdig innsats for å få på plass populære apper, inkludert norske, er det fremdeles mange du ikke vil finne der.

Blant apper som ikke virker i det hele tatt er blant annet Vipps, Coops medlemsapp (inkludert Coop pay), Strava, Jodel, Uber, Pokemon Go og Stolpejakten, i tillegg til alt fra Google, selvsagt.

Selv om du fint får brukt MatePad Pro til dagligdagse oppgaver som å surfe i nettleseren, lese og skrive e-post, hørt på musikk hvis du abonnerer på Tidal, trekker dette dessverre brukeropplevelsen kraftig ned. At Netflix ikke er på plass, er også et stort minus, selv om TV 2 Sumo endelig er tilgjengelig.

I tillegg har vi det at Android generelt ikke er spesielt godt tilpasset nettbrett. Vi er ikke alene om å mene dette. The Verge påpeker det i sin test av Samsung Galaxy Tab S7+. Det er gjort lite tilpasninger for større skjerm, og mange tredjepartsapper er også bare oppskalerte versjoner av mobilutgaven. Dessuten er utvalget apper for barn langt bedre for iPad. Koster nettbrettet bare noen tusenlapper, er kanskje ikke dette så farlig, men når vi begynner å gå over i godt over fem tusen, burde man få mer for pengene.

Konklusjon

Akkurat som med P40 Pro triller vi ingen terning til MatePad Pro. Det er synd, for Huawei lager flotte produkter som rent teknologisk er i øverste sjiktet.

Hadde MatePad Pro hatt støtte for Google-programvare som vanlig, hadde vi antagelig konkludert med at vi synes prisen er litt i høyeste laget med tanke på «pro»-stempelet. I markedsføringen står det at den er «perfekt som reisevenn på ferie eller til underholdning på bussen på vei til jobb», men mulighetene her er relativt begrensede, spør du oss.

Selve nettbrettet er det dog lite i veien med. Designet er flott, skjermen er super, ytelsen topp, og det byr på god lyd, rask lading og et helt ålreit kamera. Pennen og tastaturet er også kurante, om enn ikke de beste i klassen.

Som jobbverktøy får du nok i skrivende stund mer for pengene om du går for et nytt Samsung-nettbrett med S-Pen og dens mange funksjoner samt DeX-skrivebordsstøtte, og selvfølgelig alle Google-tjenester tilgjengelig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer