Lær deg touch - effektivt og helt gratis

Det er aldri for sent. Her ser du hvordan du kommer i gang.

SMARTE TRIKS: Følger du våre tips, vil du snart kunne skrive mye raskere på tastaturet. Foto: KIRSTI ØSTVANG
SMARTE TRIKS: Følger du våre tips, vil du snart kunne skrive mye raskere på tastaturet. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Et godt tips til deg som ønsker å jobbe effektivt i den digitale hverdagen, er å lære deg å beherske touch-metoden når du bruker PC-tastaturet. Dette er noe vi har poengtert her på Dinside en rekke ganger tidligere, blant annet i denne kommentaren:

Skolen glemmer det viktigste faget.

Lærer du deg å skrive uten å kikke på fingrene, kan du konsentrere deg om å se på skjermen i stedet. Dermed unngår du feil i langt større grad, for ikke å snakke om hvor mye raskere det går å skrive dersom du benytter 10 fingre i stedet for én eller to. Det kan være vanskelig å konvertere fra én og tofingermetoden, spesielt hvis du har brukt tastaturet slik i årevis, men det er aldri for sent!

Et annet poeng er at bruken av to fingre kan gi større belastning for skjelett og muskler, spesielt hvis du skriver mye, siden dette medfører større håndbevegelser og gjerne en litt anspent sittestilling.

Les også: Er dette fremtidens tastatur?

Dette må du vite

Før du går i gang med skrivetreningen er det viktig å vite litt om bakgrunnen for touchmetoden. Metoden går altså ut på at du plasserer pekefingrene på F og J-tastene på tastaturet, og de andre fingrene (med unntak av tommeltottene) i en horisontal linje slik at totalt åtte taster dekkes. Tommeltottene vil da automatisk hvile på mellomromstasten.

Tastene F og J er selve nøkkelen til touchmetoden.
Tastene F og J er selve nøkkelen til touchmetoden. Vis mer


De fleste tastaturer har en lite forhøyning på de nevnte tastene F og J. På den måten vet fingrene når de er i riktig posisjon. Under skriving strekkes fingrene til tastene som ligger på radene over og under på tastaturet. Pekefingrene sørger for at alt er i ballanse, og siden hver finger har ansvar for sine avgrensede taster, vil de relativt raskt være i stand til å finne fram på egenhånd.

Metoden ble første gang brukt offentlig i en skrivekonkurranse i 1888, og vakte stor oppsikt fordi hastigheten var overlegen alle andre metoder.

Komme i gang

Heldigvis finnes det en rekke gode, interaktive hjelpemidler som hjelper deg med å komme i gang. Noen av dem er til og med gratis. Med litt selvdisiplin og egeninnsats går det faktisk an å bli en habil toucher helt på egen hånd.

Grunnkurs

På nettstedet www.sense-lang.org får du vite hvordan du skal plassere hendene, du får vite hvilke fingre som har «ansvar for» hvilke taster, og du kan - ikke minst - gjøre øvelser. Sistnevnte tar utgangspunkt i tekster du selv legger inn (for eksempel klippet fra en nettside), eller tilfeldig genererte bokstav- og tegnkombinasjoner, totalt 15 vanskelighetsnivåer. Første nivå inneholder kun f og j samt mellomrom:

Lær deg touch - effektivt og helt gratis


Programmet kan kjøres direkte i nettleseren og er som sagt helt gratis. Anbefales!

Les også: Skal føttene på tastaturet være slått ned eller ikke?

Test deg selv

Når du er blitt fortrolig med å skrive uten å se på tastaturet, vil du raskt merke at du skriver fortere enn før. Nå er det faktisk nesten ingen grense for hvor raskt du kan lære deg å skrive!

Test hastigheten din innimellom, det er både artig og inspirerende. Mange nettsteder lar deg teste hastigheten gratis, ett av dem er 10fastfingers.com, som også presenterer en rangering av de raskeste toucherne. Kanskje du skal ha som mål å komme på den listen?

Gjenta ordene i vinduet så raskt du kan. Ord som blir feil markeres med rødt, og gir deg fratrekk i hastigheten.
Gjenta ordene i vinduet så raskt du kan. Ord som blir feil markeres med rødt, og gir deg fratrekk i hastigheten. Vis mer


Du finner også en rekke andre tester og spill på sidene deres.

En annen morsom test finner du på nettstedet Typeracer.com. Der kan du konkurrere mot andre på racerbanen. Jo raskere du skriver, desto raskere kjører bilen din.

Lær deg touch - effektivt og helt gratis


Lykke til!

Les også: Test skrivehastigheten din

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer