Lag din egen SSD

SSD regnes som harddiskens etterfølger. Nå kan du lage din egen, ved hjelp av vanlige minnekort.

Publisert
Sist oppdatert

En SSD (Solid State Drive) er, i motsetning til platebaserte harddisker, helt uten bevegelige deler. Den kan best sammenlignes med flash-minne som brukes i kameraer, mobiler osv.

Fordelen med SSD kontra harddisker er mange. For det første utvikler de langt mindre varme, mindre strøm, er lydløse, tåler langt mer, og byr på langt bedre søkehastighet. Ulempene har så langt først og fremst vært høye priser og lave kapasiteter, noe som gjør at SSD fortsatt er et stykke unna å være "mainstream" i forbrukermarkedet.

Mer om harddiskens etterfølger

Rimelig variant

Sharkoon er en stor produsent av tilleggstutstyr til PCer, og nylig annonserte de et produkt som bør være interressant for alle som er nysgjerrige på SSD-ens fordeler, men som synes det er for dyrt å erstatte harddisken i den bærbare PCen ennå.

Flexi-Drive S2S heter produktet, og er i praksis en "selvbygger-variant" av en SSD. Her kan du nemlig putte inn seks stk minnekort av typen SDHC, og den samlede kapasiteten blir dermed diskens kapasitet.

Produktet har en utforming som en vanlig 2,5" harddisk som sitter i bærbare PCer (70 x 100 x 9 mm), og med vanlig SATA-tilkobling skulle det dermed være enkelt å erstatte den gamle disken. Ingen drivere eller programvare skal være nødvendig, hevder Multicom, som selger produktet i Norge.

Her ser du bilder av produktet:


Inntil 192 GB

Det understrekes at det kun er kort av typen SDHC som fungerer (Secure Digital High Capacity), vanlige SD-kort vil ikke gjenkjennes. Disse kortene har kapasitet fra 4 til 32 GB pr stk, og det er dermed mulig å lage en SSD med inntil 192 GB kapasitet.

Selve enheten koster i skrivende stund 802 kroner. I et priseksempel vi har fått tilsendt fra Multicom på 6 stk 16 GB-kort, vil totalkostnaden ligge på i underkant av 2500 kroner. Dette er langt rimeligere enn hva de aller fleste "ferdige" SSD-diskene med tilsvarende kapasitet koster, i hvert fall foreløpig.

Men mot vanlige harddisker er imidlertid moroa fortsatt dyr. I samme nettbutikk selges nemlig en 500 GB 2,5" harddisk fra Hitachi for 1379 kroner.

Les mer om Flexi-Drive S2S hos Sharkoon.

Les også:
Er harddisken snart historie?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer