Asus AiMesh:

Lager mesh-nettverk av vanlige rutere

Smart grep fra Asus for deg som vil ha bedre dekning uten å kaste ut den gamle ruteren.

SMART LØSNING: Med AiMesh kan du bruke vanlige Asus-rutere i et mesh-nettverk for å bedre dekningen. Foto: Asus
SMART LØSNING: Med AiMesh kan du bruke vanlige Asus-rutere i et mesh-nettverk for å bedre dekningen. Foto: Asus Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mesh-nettverk var en av de store teknologitrendene i fjor, der man plasserer flere noder rundtom i huset, og der nodene kommuniserer seg i mellom og sørger for å gi deg god dekning over et større område.

Typisk får du med et par-tre av dem når du kjøper en slik pakke, og prisene ligger gjerne fra 3.000 kroner og oppover.

Smart løsning fra Asus

Asus har lenge vært blant de ledende ruterprodusentene, og nylig lanserte selskapet en ny løsning kalt AiMesh.

Konseptet her er rett og slett at man ved å oppgradere internprogramvaren på Asus-rutere kan gjøre dem til noder i et mesh-nettverk.

Dermed kan plutselig den gamle ruteren du stuet bort få nytt liv, ved å hjelpe til med å utvide dekningen. Har du en ganske habil ruter allerede, men litt å gå på dekningsmessig, kan det være en rimelig oppgradering å utvide med en ruter til, snarere enn å bytte den ut med en ny og mer kostbar mesh-løsning.

Full funksjonalitet

Mange av mesh-løsningene som finnes i markedet i dag er relativt enkle i bruk, der de fleste av dem betjenes via en app. Men det betyr også at flere av dem mangler mer avanserte nettverksfunksjoner.

Asus anbefaler at man bruker den mest avanserte ruteren i hus som primærnode (altså den som kobles til internett), slik at man får best mulig nettverksfunksjonalitet, som Quality of service (der du kan prioritere ulike typer trafikk), foreldrekontroll, VPN-oppkobling og den slags.

OPPSETT: Ifølge Asus skal det være ganske enkelt å få ruterne til å snakke med hverandre. Foto: Asus
OPPSETT: Ifølge Asus skal det være ganske enkelt å få ruterne til å snakke med hverandre. Foto: Asus Vis mer

Øvrige rutere man vil ha med i oppsettet må først oppdateres med ny fastvare og deretter nullstilles. Dernest finner man dem via AiCloud-oppsettet på primærruteren.

Selskapet hevder at deres løsning skal kunne tilby vesentlig høyere båndbredde enn typiske mesh-løsninger, og at de via labratoriemålinger har sett 4-5 ganger så høye hastigheter.

Nettverket kan settes opp slik at alle nodene deler en SSID, slik at det dermed fungerer sømløst å hoppe mellom de ulike ruterne når du beveger deg rundt på eiendommen.

En åpenbar ulempe kontra mesh-løsningene, er imidlertid at tradisjonelle rutere kanskje ikke ser like pene ut i bokhylla.

Modeller som støttes

Foreløpig støttes et drøyt dusin Asus-rutere, blant annet RT-AC68U fra 2013, som nok er den av dem som har solgt mest her til lands. Den fulle oversikten finner du nederst på Asus AiMesh-nettside.

Rett rundt hjørnet er støtte for deres foreløpige toppmodell, RT-AC5300.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer