Lagre hele websiden?

Lagre hele websiden?
Publisert
Sist oppdatert

Spørsmål

Hei,

Av og til leser jeg nettsider som jeg ønsker å kopiere i sin helhet til én fil, med tekst, bilder, rammer osv. Er dette mulig?

mvh Helge Såtendal

Datadoktoren svarer

En nettside kan være temmelig kompleks, og bestå av en rekke elementer i tillegg til selve HTML-dokumentet. De fleste har kanskje prøvd å kopiere med seg innholdet fra en nettside ved å merke alt, kopiere og lime inn i f. eks Word. Konverteringen lager ikke bare krøll for Word, i de fleste tilfeller fører den til elendige resultater.

Det finnes verktøy for å lese nettsider uten å være tilknyttet nettet, for eksempel Microsoft Internet Explorers egen off-line funksjon. Disse verktøyene lagrer html-dokumentene og tilleggsfilene i sin originale stand lokalt på din PC. Fordelen med disse verktøyene er at du har muligheten til å kopiere hele nettsteder, og surfe gjennom mange sider uten å være tilknyttet nettet.

Enkel løsning i Internet Explorer

Lagre hele websiden?
Ved å åpne filen i Notepad kan du se hvordan MIME-koden for et vanlig grafikk-bilde ser ut.
Ved å åpne filen i Notepad kan du se hvordan MIME-koden for et vanlig grafikk-bilde ser ut. Vis mer

Hvis du derimot bare ønsker å kopiere innholdet fra én enkelt nettside, finnes det en mye mer smidig og lettvint måte å gjøre det på. Ved hjelp av Internet Explorer 5 og nyere kan du nemlig lagre en nettside - komplett med grafikk, rammer og andre elementer i én enkelt MIME-kodet fil. Dette er det samme formatet som brukes av Outlook Express for formaterte epostmeldinger (for å lagre i MIME-format MÅ Outlook Express være installert).

Du kan dermed lagre en nettside enkelt ved å velge FILE - SAVE AS, og velger "Web Archive - single file" fra type-listen. Hele siden blir da lagret i en fil med .mht-etternavn, som kan åpnes i nettleseren din som hvilken som helst HTML-fil. Merk at alle bilder osv konverteres til MIME-format, og at .mht-filen kan bli stor av den grunn.

Andre løsninger

Det finnes andre, sofistikerte løsninger dersom du har andre krav, for eksempel full kontroll over layout ved utskrifter. To løsninger, som dessverre koster penger, er Adobe Acrobat og Lotus Notes. Begge disse applikasjonene har etterhvert fått glimrende konverteringsfiltre for nettsider.

Førstnevnte komprimerer nettsidene til .pdf-filer, og gir deg en rekke tilleggsmuligheter som kopi- og passordbeskyttelse, multiplattformstøtte, utskriftskontroll med mer. Det samme gjelder forsåvidt også for Lotus Notes, der nettsider kan lagres som Notes-dokumenter. Disse er derimot ikke frittstående dokumenter, men uløselig knyttet til Notes-databaser.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer