Lang oppstartstid på bærbar

Publisert
Sist oppdatert

Hei

Jeg har en ca 3 år gammel HP pavilion ze4900 (1,3GHz, 256mb ram) med Win XP installert.
PC-en er ok som pc nr. 2, der jeg kan bruke office og internet.

Problemet er bare at den bruker ekstremt lang tid ved oppstart.

Jeg har tatt tiden og den bruker 1 min fra jeg skrur den på til påloggingmenyen dukker opp, og ytterligere 5 min for å logge inn til skrivebordet. Da jobber den fremdelse med ett eller annet, men jeg kan starte f.eks Word. Påloggingene går litt raskere hvis nettverkskabelen ikke er tilkblet.

Jeg har prøvd å kjørte antivirus og antispyware programmer uten at det har gjort noe særlig nytte.

Vil det nytte å oppgradere internminnet og formatere harddisken, eller er tiden kommet for å pensjonere hele maskinen?

mvh
Kåre

Datadoktoren svarer

Hei Kåre,

Det er ikke uvanlig at Windows gradvis blir tregere og tregere. Unødvendige programmer forsinker oppstarten, harddiskens filer fragmenteres og registeret kludres til. Personlig foretrekker jeg å begynne på "ny frisk" en gang i blant med en fersk installasjon, mens andre sverger til verktøy som CCleaner og defragmentering.

For å få PCen til å starte opp raskere er det tre ting du kan gjøre. Det første er å reinstallere Windows, eventuelt rydde ved å avinstallere alle programmer du ikke bruker, bruke applikasjoner som CCleaner og defragmentere harddisken.

Det andre er å oppgradere med mer RAM. Dette kan være en nokså enkel og rimelig måte å øke ytelsen på. Sjekk ut denne lille guiden.

Det tredje er å skifte ut harddisken, som vi har skrevet om i denne artikkelen.

Selv ville jeg først prøvd å skifte ut minnet med 1 GB (2 x 512 MB) og reinstallert Windows. Å bytte harddisken hadde jeg ikke vurdert før jeg fikk sjekket om minneoppgraderingen var nok.

Hilsen
Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer