Lanserer bærbar til 1.000 kr

Britiske Elonex har lansert en bærbar PC til 99 pund - eller drøyt 1000 kroner.

Publisert
Sist oppdatert

Det dukker stadig opp særdeles rimelige PCer på markedet. For en tid tilbake brakte vi nyheten om Toshiba L40, en fullblods bærbar PC som ble solgt for 2.990 kroner på Netshop.

Også Zepto har en modell, riktig nok noe enklere, som har blitt solgt for enda lavere pris.

Men når britiske Elonex lanserer sin Elonex One, er det et helt annet prisnivå som gjelder. PCen, som veier under ett kilo, koster nemlig bare 99 britiske pund, eller like over 1.000 norske kroner.

Internett for alle

Tanken er ifølge Elonex at alle skal få muligheten til å ta del i den digitale hverdagen, uansett økonomisk situasjon. Målgruppen er først og fremst barn og yngre mennesker. Dermed har maskiner som OLPC og Asus EEE fått en ny konkurrent.

Lanserer bærbar til 1.000 kr


Maskinen kan skilte med en 7" TFT LCD-skjerm med 800 x 480 piksler oppløsning (bredskjerm), og måler beskjedne 22 x 15 x 3 cm. Vekta er 0,95 kilo. Den har en LNX Code 8 mobil 300 MHz prosessor, og 128 MB DDRII minne. One kommer i flere forskjellige farger, inkludert signalgrønn og rosa.

Harddisk har den ikke, i stedet har den flashminne på beskjedne 1 GB. Det kan imidlertid bygges ut ved å sette inn en minneplugg i en av de to USB-portene på siden av skjermen.

Trådløst nettverk er også på plass (802.11B/G), i tillegg til en vanlig 10/100 Mbit Ethernet-port. For øvrig har den innebygde stereohøyttalere, mic og 3.5 mm utgang for øretelefoner. Batteriet skal ifølge produsenten holde til fire timers bruk.

Fyldig programpakke

Operativsystemet er Linux-basert, og bærer navnet Linos 2.6.21. Det kommer med en rekke programmer, inkludert regneark, tekstbehandling (MS Office-kompatibelt), musikkavspiller med innebygd server som gjør det mulig å dele musikk mellom flere ONE-maskiner, bildebehandlingsprogram, chatteprogram, nettleser, epost, spill, med mer.

Selskapet mener de skal kunne klare å produsere 200.000 maskiner innen juni. 50.000 av disse skal i følge danske Jyllandsposten allerede være solgt.

Mer informasjon får du på Elonex hjemmeside. Der finnes også en nettbutikk hvor maskinen kan bestilles, men foreløpig ser den ut til kun å godta engelske adresser.

En video som viser maskinen finner du her.

Les også:
Bærbar med Vista: 2.990 kroner
Seks bærbare til under 4.000 kroner

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer