Valve Steam Deck

Lanserer håndholdt Steam-konsoll

Kommer i desember.

STEAM DECK: Dette er Valves håndholdte spillkonsoll. Foto: Valve
STEAM DECK: Dette er Valves håndholdte spillkonsoll. Foto: Valve Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er under to uker siden Nintendo avduket en ny Switch-konsoll med OLED-skjerm, og nå introduserer PC-spillgiganten Valve sin første portable spillkonsoll: Steam Deck.

Steam Deck har flere designlikheter med nevnte Nintendo Switch og består av en 7-tommers stor skjerm med kontrollere på hver side. På fremsiden har den to stikker, to styreflater og fire knapper i et ABXY-oppsett, samt en d-pad. På oversiden finner du to triggere og to skulderknapper, mens det på undersiden sitter ytterligere fire knapper.

I tillegg har Steam Deck innebygget gyroskop for bevegelseskontroll, så det er med andre ord godt med kontrollmuligheter.

Skjermen, som ikke er OLED, har en oppløsning på 1200 x 800 piksler og spillene kjører i 720p. Du kan dokke den til en TV eller monitor via USB-C-porten som også kan brukes for ethernet og overføring av data, samt lading.

Steam Deck har også Bluetooth slik at du kan bruke trådløse hodetelefoner, men også koble til en spillkontroller fra for eksempel PlayStation eller Xbox, om du foretrekker det.

Du kan koble til eksterne kontrollere. Foto: Valve
Du kan koble til eksterne kontrollere. Foto: Valve Vis mer

Opptil 8 timer batteritid

Som PlayStation 5 og Xbox Series X|S er Steam Deck bygget på AMDs brikkesett og består av en firekjerners Zen 2-prosessor og RDNA 2-grafikkort.

Den totale systemytelsen, som sier hvor kraftig en enhet er, er på 1,6 teraflops, som er mer enn Xbox One S (1,4), men mindre enn PlayStation 4 med 1,8 teraflops. Til sammenlikning har PS5 en systemytelse på 10,3 og Xbox Series X 12,1 teraflops.

På innsiden sitter det 16 GB LPDDR5-minne og, avhengig av modellvalg, 64 GB eMMC, 256 GB NVMe eller 512 GB high-speed NMVe-lagring. Er ikke det nok, kan du utvide ytterligere takket være Steam Decks microSD-kortskuff.

Batteriet er på 40 wattimer, og hva batteritid gjelder uttaler Valve til IGN, som har en sniktitt på Steam Deck, at du kan spille «Portal 2» i flere timer.

– Hvis du begrenser det til 30 fps, kan du spille i 5–6 timer.

I mindre ressurskrevende spill eller surfing på nett, kan du forvente rundt 7–8 timer, ifølge Valve.

Linux i bunn, men du kan installere Windows

Steam Deck kjører SteamOS som er bygget på Linux, som ifølge The Verge kan kjøre under 15 prosent av spillene som er tilgjengelig på Steam. Av de 54 280 spillene på Steam, støtter Linux 7586 av dem.

Storspill som ikke er støttet nå, men som kan komme er «Apex Legends», «Fortnite», «Destiny 2», «PUBG» og «Gears 5».

Ønsker du tilgang de alle spillene Steam har å by på, minus 13 titler, kan du faktisk installere Windows på Steam Deck, ettersom konsollen er en åpen plattform. Parer du det med et Xbox Game Pass-abonnement, er du nok så nærme en håndholdt Xbox du noen gang kommer til å bli ....

Steam Deck har ellers også støtte for blant annet Epic Game Store, EA Play og Ubisofts uPlay i tillegg til Steam.

STEAM DECK: Valves håndholdte minner litt om Nintendo Switch. Foto: Valve
STEAM DECK: Valves håndholdte minner litt om Nintendo Switch. Foto: Valve Vis mer

Kommer i desember

Steam Deck lanseres i desember og bor du i Canada, USA, EU eller Storbritannia, kan du forhåndsbestille den nå. Dog har Valve innført noen begrensninger for å hindre «scalpers»-problemene – der enkelte kjøper haugevis med konsoller og selger de videre med stor fortjeneste – ved PlayStation 5-lanseringen.

Kun Steam-kontoer som har foretatt et kjøp på plattformen før juni i år, kan forhåndsbestille Steam Deck. Du må også betale et refunderbart reservasjonsgebyr på 5 dollar.

Prisene på Steam Deck er som følger:

  • 64 GB eMMC: 399 dollar
  • 256 GB NVMe: 529 dollar
  • 512 GB NVMe: 649 dollar.
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer