Hva er Google Nest Hub?

Lanseres i dag - her er alt du lurer på

Googles smarthøyttaler med skjerm er lansert i Norge.

BILDERAMME: Når Google Nest Hub ikke er i bruk, kan den vise bilder fra Google Photo-biblioteket ditt. Det er nesten så den er verdt prisen allerede der. Foto: Pål Joakim Pollen
BILDERAMME: Når Google Nest Hub ikke er i bruk, kan den vise bilder fra Google Photo-biblioteket ditt. Det er nesten så den er verdt prisen allerede der. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag, 28. mai, starter Google å selge nok en enhet i det norske markedet, etter at Google Home-høyttalerne og den tilhørende assistenten ble lansert på norsk i høst.

Den nye enheten heter Google Nest Hub og er tilgjengelig i en rekke norske butikker fra og med i dag. De som har forhåndsbestilt, har sannsynligvis mottatt enheten allerede. Prisen er for øvrig tett oppunder 1300 kroner for Google Nest Hub.

7" skjerm

Det som først og fremst skiller Google Nest Hub fra Google Home-høyttalerne er at dette er en enhet med skjerm. Den er syv tommer over diagonalen og har en oppløsning på 1024 x 600 piksler. Ikke veldig skarp sammenlignet med dagens gjeveste mobiltelefoner, med andre ord, men skarp nok på normal betraktningsavstand, vil vi påstå.

Ved å trykke på skjermen, vises ulike «kort» – det være seg kalenderen, Spotify, reisevei til jobb og lignende. Foto: Pål Joakim Pollen
Ved å trykke på skjermen, vises ulike «kort» – det være seg kalenderen, Spotify, reisevei til jobb og lignende. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Oppløsningen er ikke allverden på nært hold, men på normal betraktningsavstand vil du neppe tenke over at denne skjermen ikke er like skarp som mobiltelefonen din. Foto: Pål Joakim Pollen
Oppløsningen er ikke allverden på nært hold, men på normal betraktningsavstand vil du neppe tenke over at denne skjermen ikke er like skarp som mobiltelefonen din. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Høyttaler har den også, så i prinsippet er dette en Google Home-høyttaler med skjerm. Tidligere het den faktisk Google Home Hub, men etter oppkjøpet av selskapet Nest, har Google valgt å gi noen av produktene nytt navn.

Google-eide Nest har for øvrig flere andre produkter som enkelt kan brukes med Nest Hub og Google Home-høyttalerne, som kameraer (både innendørs og utendørs), en smart ringeklokke og røykvarsler.

Ellers må vi si at Nest Hub er mer kompakt enn vi hadde sett for oss. På baksiden har den en skyvebryter som lar deg koble ut mikrofonen helt, samt knapper for å øke og minske volumet (dette kan gjøres både med stemmen og via skjermen også).

SÅ LITEN: Vi trodde Nest Hub var større, men som du ser, er skjermen omtrent like høy som en Paracet-eske er bred. Foto: Pål Joakim Pollen
SÅ LITEN: Vi trodde Nest Hub var større, men som du ser, er skjermen omtrent like høy som en Paracet-eske er bred. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Og på fremsiden: En lysmåler som fanger opp både styrke og temperatur på lyset i omgivelsene, slik at lysstyrken og hvitbalansen på skjermen tilpasses deretter. Det fungerer imponerende godt, og ofte oppleves skjermen nesten som en helt vanlig bilderamme.

Lydmessig blir du neppe imponert av Nest Hub-høyttaleren, som blir litt mer som en kjøkkenradio å regne på den fronten, men den kan kobles til en Bluetooth-høyttaler slik at musikk og lyd til video alltid spilles av på sistnevnte, om du vil.

BRYTER: Blir du paranoid av at Google har en mikrofon i huset ditt, kan du slå den av med bryteren på toppen. Til venstre i bildet kan du skimte volumbryteren på baksiden. Foto: Pål Joakim Pollen
BRYTER: Blir du paranoid av at Google har en mikrofon i huset ditt, kan du slå den av med bryteren på toppen. Til venstre i bildet kan du skimte volumbryteren på baksiden. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Enkelt oppsett

Oppsettet av Google Nest Hub foregår på akkurat samme måte som med Google Home-høyttalerne. Det betyr at du må laste ned Googles Home-app enten på iOS eller Android og starte den når du har plugget Nest Hub i stikkontakten.

EGEN APP: Google Home-appen (iOS, Android) er nødvendig for å sette opp Google Nest Hub. Skjermbilder: Pål Joakim Pollen
EGEN APP: Google Home-appen (iOS, Android) er nødvendig for å sette opp Google Nest Hub. Skjermbilder: Pål Joakim Pollen Vis mer

Derfra velger du hvilket trådløse nett den skal koble seg til og kobler så til Google-kontoen din, og eventuelt andre tjenester som Spotify og Viaplay (Netflix støttes ikke på Nest Hub). Om du bruker Google Foto, kan du dessuten velge å vise bilder på Nest Hub-skjermen når den ikke er i bruk, som en digital bilderamme. I appen kan du for øvrig angi hvor lenge hvert bilde skal vises.

Det er også ved hjelp av denne appen du setter opp annet smarthjem-utstyr – det være seg de nevnte Nest-produktene, Philips Hue-lyspærer, robotstøvsugere, termostater eller hva det måtte være.

Snakk og trykk

I bruk er Google Nest Hub ganske lik selskapets smarthøyttalere, men der tilbakemeldingene du får også vises på skjermen. Den lytter så fort du sier «ok Google» eller «hei Google» og så er det bare å spørre om været, be om å få høre en sang, vise bilder fra Barcelona, høre på NRK P3, legge til leverpostei i handlelisten og så videre.

Skjermen er berøringsfølsom, så om du ber om en oppskrift på skolebrød, kan du velge blant alle oppskriftene som vises ved å trykke på skjermen – og skrolle nedover når oppskriften vises. Merk dog at dette på ingen måte er et fullgodt Android-nettbrett, så det går ikke an å installere apper eller bruke den til nettsurfing på vanlig måte.

På skjermen kan du for øvrig prikke for å få opp dagens kalenderavtaler, reiseruta til jobben, ofte brukte Spotify-spillelister og den slags. Et sveip opp fra bunnen lar deg regulere ting som lys- og lydstyrke, og et sveip ned fra toppen viser snarveier til å styre andre smarthusenheter som lyspærer, kameraer og den slags, som da kan gjøres med fingeren – uten å bruke stemmen.

I videoen under ser du hvordan bruken av Nest Hub fortoner seg i praksis:

Vis mer Vis mer Vis mer

Vi har samlet en rekke ting du kan bruke Google Home (og dermed Google Nest Hub) til bak lenka du nettopp passerte.

Flere brukere

Verdt å merke seg er at Googles smarthøyttalere har en «voice match»-funksjon som lar deg legge til flere brukere i hjemmet. Den trenes da opp ved at man sier setningene som vises på skjermen, og så vil den skjønne hvem som snakker til den deretter.

Dermed vil responsen være ulik avhengig av hvem som ber om dagens kalenderavtaler og den slags. Det er en ganske snedig funksjon og gjør at dette fint er en enhet som kan brukes av flere.

For øvrig har Nest Hub en innebygd Chromecast-mottaker slik at du kan sende bilde og video fra telefonen og rett på Nest Hub-skjermen. Den har dog ingen videoutgang og kan derfor ikke kobles videre på en TV eller projektor.

Ikke kamera

Merk for øvrig at Google også har lansert produktet Nest Hub Max, som er en større utgave av Nest Hub – med ti tommers skjerm. Den har også innebygd kamera, slik at du kan bruke den til videosamtaler.

Det finner du ikke på den «vanlige» utgaven som er lansert i Norge, så er det nevnt. Hvorvidt Max-utgaven blir å finne i norske butikkhyller etter hvert, finnes det ingen informasjon om – den største Google Home-høyttaleren, Google Home Max, er heller ikke lansert i Norge. Bare de to småbrødrene, Home og Home Mini.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer