Lar oss villig svindle på Facebook

Facebook-brukere lette å lure.

Er du litt for raus mot "vennene" dine, kan det koste dyrt. Foto: Per Ervland/Colourbox.com
Er du litt for raus mot "vennene" dine, kan det koste dyrt. Foto: Per Ervland/Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Takker du uhemmet ja til venneinvitasjoner? En australsk studie indikerer at Facebook-brukere kunne hatt godt av å utøve litt mer kritisk sans. Mellom 41 og 46 prosent av Facebook-brukere som fikk venneforespørsler fra to oppdiktede profiler, aksepterte forespørslene uten spørsmål.

Advarer mot falsk Facebook-side som stjeler brukernavn og passord.

De to falske brukerne som fikk navnene Daisy Feletin og Dinette Stonily, fikk nye venner både på egen forespørsel og på henvendelser fra andre brukere. Disse to falske kvinnefigurene, som ble opprettet for formålet av sikkerhetsselskapet Sophos, fikk tilgang til følgende informasjon fra nær halvparten av de "nye vennene" eller flere.

  • Full fødselsdato
  • Alle epost-adresser
  • Utdannelse
  • Boområde
  • Navn på familie og venner

Unge brukere mest åpne

Studien viser at unge brukere er mer liberale med informasjonsdeling omkring arbeidssted, skole og utdanning enn eldre brukere.

- Alle brukere er imidlertid svært liberale med å gi tilgang til epost-adresser og fødselsdager. Dette er bekymringsfullt, siden disse detaljene danner et utmerket utgangspunkt for svindel og sosialt misbruk, sier sikkerhetsselskapet i en blogg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer