Lås PC-en med en minneplugg

Nå trenger du ikke en gang et passord.

Lås PC-en med en minneplugg
Publisert
Sist oppdatert

For deg som sitter i et kontorlandskap eller andre steder der andre har mulighet til å bruke PC-en din, er det kjekt å kunne låse maskinen.

Dette gjør du enkelt ved å trykke på windowstast-l (eller via ctrl+alt+del og deretter velge å låse maskinen). Da trenger du passordet for å logge på igjen.

En annen mulighet er å bruke en minneplugg som nøkkel. Ved hjelp av dagens gratisprogram, Predator, kan du nemlig gjøre en hvilken som helst minneplugg til en "nøkkel" for å låse og låse opp maskinen.

Lastpass - det eneste passordet du må huske

Slik virker det

Første gang du kjører Predator, oppretter du en spesiell fil på minnepluggen (du har koblet til) som fungerer som nøkkel så lenge programmet kjører. Du kan også fikle med innstillingene - Predator kan for eksempel gjøre skjermen helt sort, eller minimere alle programmer og fryse tastaturet og musa.

Lås PC-en med en minneplugg


Du kan også angi en lydfil som fungerer som alarm dersom noen prøver å logge seg på mens du er borte, og du kan også sette et passord i tilfelle du skulle være så uheldig å rote bort minnepluggen.

Når du så må forlate maskinen, trekker du ganske enkelt ut minnepluggen, og så fremt du har huket av for fast detection, vil maskinen umiddelbart bli fryst. Nå vil den ikke låse seg opp igjen før minnepluggen er på plass igjen. Når PC-en låses, fryses også oppgavebehandlingen (task manager på engelsk Windows), så det er ikke mulig å trykke ctrl+alt+del og gå til oppgavebehandling.

Mister du minnepluggen kan du som sagt logge på via et passord, der du først må trykke 3 ganger på enter-knappen og deretter angi riktig passord i løpet av 20 sekunder. Prøver noen å gjøre dette uten å kunne passordet, blir de sperret ute i 5 minutter, og all aktivitet lagres dessuten til en loggfil du kan se på i etterkant. Vi nevner også at det genereres en ny nøkkel hvert 30. sekund (eller så ofte du ønsker) når du har minnepluggen koblet til, så det vil ikke nytte å kopiere fila og bruke en annen minnepenn hvis du har generert en ny nøkkel i mellomtiden.

Lur en kollega - her er 10 rampestreker

Den samme minnepluggen kan for øvrig brukes for å låse flere maskiner. Det skal sies at løsningen ikke er 100% sikker, siden det er mulig å slå av maskinen og starte Windows i sikkerhetsmodus, hvorpå du må deaktivere Predator fra oppstarten.

Predator er gratis for privatpersoner og koster $29 pr bruker for bedrifter.

Lenke: Predator

Artikkelen, som også er publisert på DinSide tidligere, ble sist oppdatert 29. juli 2010

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer