Last ned gratis musikk

TIPS: Har du en MP3-spiller som du sliter med å få fylt opp? Vi forteller deg hvor du kan gå for å laste ned tusenvis av gratis MP3-filer!

Publisert
Sist oppdatert

Mye tyder på at de tradisjonelle metodene for distribusjon av musikk snart går over i historien. Det er først og fremst nye og effektive distribusjonskanaler (les: Internett) som bærer hovedansvaret for denne endringen.

Vi har vært vitne til at kundene har sagt nei til DRM-beskyttet materiale, men nå er det et nytt opprør på gang. Denne gangen gjelder det artistene selv.

Flere og flere artister velger nemlig å stå på egne ben uten å være knyttet til et plateselskap, deriblant Madonna, Prince og mye omtalte Radiohead. Uten plateselskaper, plastprodusenter, transportnæring og fysiske platebutikker kan artisten sitte igjen med større inntekter, selv om salget prisen pr album og totalsalget skulle vise seg å bli langt lavere enn hva det ellers ville blitt.

Musikkportaler overtar?

Last ned gratis musikk


Det er sannsynlig at musikkportaler på nettet vil spille en betydelig rolle i fremtidig musikkdistribusjon. Steder som NRKs Urørt, MySpace og YouTube fungerer slik allerede i dag, og kjennskapen til godt innhold spres som kjent til millioner på minutter i den digitale verden.

Det er heller ikke vanskelig å se for seg at programmer som spiller musikk du antas å like, som Last.FM, gir deg mulighet til å kjøpe sanger direkte ved avspilling, uten å gå via de store platebutikkene.

50 kroner for fullt album?

Uansett vil nettdistribusjon på sikt føre til langt rimeligere musikk. I denne sammenhengen er det interessant å lese at selv om Radiohead lar kjøperen bestemme selv hvor mye han/hun vil betale for deres nye plate (minimum 5 kroner), ser snittet ut til å ligge på 10 dollar, eller rundt 55 kroner.

Og som en naturlig følge av utviklingen finnes det stadig mer gratis og lovlig musikk på nettet. Ofte er det snakk om enkeltspor som artister legger ut for å promotere nye utgivelser, eller hele album fra ukjente artister. Mye må streames gjennom nettleseren din, men det finnes også mange artister som legger ut spor som du kan laste ned og overføre til MP3-spilleren din, fra hjemmesidene sine eller gjennom musikkportaler.

Felles for stedene vi lenker til i denne artikkelen, er at de alle er helt lovlige. Vi har ikke lagt inn lenker til steder som utelukkende lar deg spille musikken gjennom nettleseren.

NRK Urørt

Urørt har sannsynligvis Norges største utvalg av gratis norsk MP3-musikk, totalt over 30.000 låter fra mer enn 15.000 artister.

Last ned gratis musikk


Her er det mange godbiter, og mange av disse artistene vil du garantert få høre mer fra i fremtiden! Låtene kan lastes ned, eller streames ved hjelp av NRKs egen avspiller. Mange forskjellige innfallsvinkler til samlingen. Anbefales! [Lenke]

Download.com Music

Mer enn 75.000 gratis MP3-filer i skrivende stund, fra tusenvis av artister fra hele verden. God inndeling og oversiktlige sider. Mange innfallsvinkler, blant annet på land. Her fant vi 224 norske artister!

Last ned gratis musikk


Musikken kan streames gjennom Download.com sin avspiller, men mye kan også lastes ned lokalt og brukes på MP3-spilleren din. [Lenke]

Tunefinder

Stort utvalg av gratis MP3-musikk, mer enn 30.000 låter.

Last ned gratis musikk


For det meste er det snakk om ukjente artister, men også enkeltspor fra kjente artister, som Billy Bragg, mfl. [Lenke]

Andre steder med lovlige nedlastinger

SMSMP3: 55 norske artister, noen hundre nedlastbare MP3
Kvasirs lydsøk: Søker etter musikk på alle verdens nettsider, inkludert MP3-filer som du kan laste ned direkte.
Artistserver: Mye musikk som kan lastes ned gratis, men krever innlogging.
MTV: Har lagt ut en del spor som kan lastes ned gratis

Vet du om flere, gode sider som tilbyr gratis MP3?

Bruk debatten nederst for å tipse om andre nettsteder som legger ut gratis, lovlig musikk. NB! Alle lenker til musikk som er lagt ut på ulovlig vis vil bli slettet!

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer