Last ned med BitTorrent

BitTorrent er ikke bare for pirater, og denne lille guiden er for deg som trenger et lite krasjkurs i praktisk bruk.

Publisert
Sist oppdatert

BitTorrent har vært på banen lenge, og ikke helt uten grunn har vi tidligere omtalt dette som et av de beste verktøyene for å spre piratkopiert materiale. Men det har også skjedd en del forandringer - i den siste tiden har flere seriøse aktører begynt å benytte seg av denne fildelingsteknologien.

Siden spesielt filmer og TV-serier står for såpass mye av BitTorrent-trafikken (for TV-serier finnes det faktisk et eget verktøy for slikt) har etterhvert også mange kringkastere innsett at det kan være bedre å forsøke å utnytte teknologien selv - for da om mulig å beholde litt av kontrollen. Blant annet samarbeider britiske BBC med en rekke andre om utviklingen av en BitTorrent-kompatibel klient kalt Tribler.

Men her på berget er det vel kanskje NRKs dristige avgjørelse om å legge ut hele den populære serien Nordkalotten 365 med Lars Monsen som er mest kjent, og har nærmest sørget for gjøre BitTorrent til et stuerent begrep.

Flere av våre lesere bruker nok allerede BitTorrent, men for deg som ennå ikke er helt sikker på hva, hvor, hvordan og hvorfor får du en liten innføring her.

Kort om BitTorrent

BitTorrent er et P2P-nettverk som ble utviklet av amerikaneren Bram Cohen i 2001. Nettverket er altså desentralisert og har den fordelen at du laster ned små databiter fra mange datamaskiner samtidig - både fra de som allerede har lastet ned materialet og de som er i ferd med å laste ned materialet.

Dette avlaster presset på en bestemt maskin og en bestemt del av nettverket slik vi ser på vanlig deling av filer fra en server.

Hva du trenger 1: Klient

Alle bitene av det som lastes ned pusles sammen av et eget program: en BitTorrent-klient. Dette programmet gjør også hele jobben med å koble seg opp mot andre brukere og spre det du har lastet ned til andre igjen. Det finnes en liten haug slike programmer, men du trenger altså kun å bruke ett av dem.

Last ned med BitTorrentµTorrent

For Windows er den lille µTorrent svært populær, mens mange i Mac- og Linux-miljøet sverger til Transmission.

Det finnes også tyngre klienter som ikke bare gir deg muligheten til å laste ned, men også serverer deg (lovlig) innhold. Et eksempel er Azureus med tjenesten Vuze som vi har skrevet om tidligere.

Det finnes også andre metoder å laste ned torrents på, for eksempel har nettleseren Opera innebygd støtte for dette, eller du kan besøke www.bitlet.org. Også andre fildelingsverktøy som blant annet FrostWire kan laste ned torrents. Likevel anbefaler vi deg om mulig å bruke en egen klient - det vil gi deg økt kontroll på hva og hvordan du laster ned eller deler.

Last ned med BitTorrent


Hva du trenger 2: Noe å laste ned

Tilgjengelig materiale i BitTorrent-nettverket finner du ved hjelp av egne indeks-sider på Internett som lister opp såkalte torrents - dette er små filer som inneholder informasjon om dataene du ønsker å få laste ned. Ett slikt nettsted er The Pirate Bay som du sikkert har hørt om, og den er en av mange slike populære sider.

Men det greieste er egentlig å oppsøke en av søkemotorene som går gjennom mange indeks-sider i samme søk. Prøv for eksempel
PizzaTorrent eller
YouTorrent.

Etter å ha søkt og funnet det du vil ha, enten det er en frysende Monsen eller siste versjon av Ubuntu, er det bare å trykke seg inn og laste ned .torrent-fila. Denne åpner du så i BitTorrent-klienten din, og så går resten nesten av seg selv...

BitTorrent-terminologien kan være kompleks med uttrykk som tracker, scrape og swarm - men det eneste du egentlig trenger å lære deg til å begynne med er seeds og peers (går også som sender og mottaker noen steder). En seed eller seeder er en datamaskin på Internett som har hele innholdet av en torrent hos seg og deler ut data herfra til andre.

En peer brukes normalt sett til å beskrive en som er i ferd med å laste ned innholdet i torrenten, men altså ikke har alt. Peeren deler likevel ut data - men da naturlig nok kun data som denne allerede har lastet ned.

Last ned med BitTorrentYouTorrent sorterer normalt etter antall seeds - noe de fleste slike gjør.

Når du leter etter torrents blir gjerne antallet seeds og peers listet opp. Jo mer populær en torrent er, altså jo flere som som deler, jo bedre fart og stabilitet kan du forvente deg. Har du flere valg lønner det seg altså å gå for torrents med mange seeds og peers.

Er du forresten redd for å laste ned opphavsbeskyttet materiale kan du ikke gardere deg helt mot det på de vanlige torrent-indeksene, men det er lov å bruke hodet. Ellers kan vi anbefale deg å sjekke ut den nevnte Vuze, eller holde deg til sider der innholdet skal være fritt, for eksempel på Public Domain Torrents eller Legit Torrents.

Og med det burde påsken være reddet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer