Last.fm - nettets beste musikktjeneste

Glad i musikk? Hvis du ikke har sjekket ut Last.fm ennå, er det på høy tid.

Publisert
Sist oppdatert

Vi skriver støtt og stadig om nettjenester her på DinSide og prøver å holde deg oppdatert på hva som rører seg, enten det er kompis-tjenesten Pownce, Animotos fotoalbum på speed, nettkalenderen Scrybe eller Stylefeeder - nettstedet en hver kvinne vil elske.

Et søk i arkivet avslørte dog en ordentlig brøler: vi har ikke skrevet om Last.fm. I hvert fall ikke utover det å lenke til tjenesten i et par sammenhenger. Det skal sies at undertegnede prøvde tjenesten på et tidlig stadie første gang og heller falt for Pandora, men når jeg nå har vendt tilbake, kommer jeg ikke å sørge et sekund til for tapet av Pandora.

Last.fm - nettets beste musikktjeneste


Last.fm er rett og slett en drøm for oss som er glade i å høre på musikk.

Finner ut av musikksmaken din

Hjertet i hele musikktjenesten er det som på fagspråket kalles scrobbling. I det begrepet ligger det at brukerne deler informasjon om hva de hører på. Denne informasjonen brukes så for å relatere sanger - ikke basert på tempo, instrumentbruk, toneart etc. slik Pandora gjør det, men rett og slett basert på hva folk som hører på én artist også hører på.

Og - scrobblingen skjer ikke bare når du bruker Last.fm sin egen spiller - det finnes utvidelser til de fleste populære musikkavspillere, slik at musikken du hører på i Winamp, iTunes eller til og med på iPoden også sendes til Last.fm. Om du synes det er greit, selvsagt.

Veldig enkelt kan Last.fm derfor si at hvis mange av de som hører på Nirvana også hører mye på Depeche Mode, kan det være at jeg også vil like Depeche Mode hvis jeg hører mye på Nirvana; uten at disse gruppene nødvendigvis har så mye til felles.

Det er i bunn og grunn det hele tjenesten dreier seg om.

Enkelt eller omfattende - ditt valg

Noe av det som er så genialt med Last.fm er at du selv velger hvor avansert du vil være når du bruker tjenesten. På sitt enkleste fungerer den på følgende måte: Du angir en artist du liker, og så opprettes det en radiokanal som spiller musikken Last.fm mener at du også bør like. Den første sangen blir som regel en tilfeldig valgt sang av artisten du valgte.

Last.fm - nettets beste musikktjeneste


Mens du hører på, kan du gjøre et par ting - du kan si at du elsker denne sangen og trykke på hjerteikonet, eller angi at du aldri vil høre den mer og trykke på forbudt-skiltet. Du kan også hoppe til neste sang, men kun et visst antall ganger pr time.

Du kan ikke pause sangen og ikke hoppe tilbake igjen - dette ville ha gjort tjenesten dyrere å bruke pga lisenser. Ved at tjenesten fungerer som en radio der du ikke kan velge sang direkte, kan den også være gratis - det er litt av poenget. Noen sanger kan imidlertid spilles av på direkten - de er merket på nettsiden med et play-ikon i gull, mens noen også har et play-ikon i lyseblått, som indikerer at du kan høre på sangen i 30 sekunder.

Last.fm - nettets beste musikktjeneste


Du kan også angi en tag, eller et stikkord om du vil. Er det fredag og snart fest, kan du for eksempel angi "80s", "disco" eller "techno" avhengig av humøret og få servert godbiter på løpende bånd. Tagging er det brukerne selv som står for; noe du også kan gjøre når du hører en sang.

Men - du kan også betale for å få litt flere muligheter. Mer om det senere.

Venner, naboer og grupper

Last.fm deler opp andre brukere i venner og naboer. Venner legger du selv til - det kan være folk du kjenner, brukere hvis musikksmak virker å passe fint med din egen eller folk du av andre årsaker har lyst til å få anbefalinger fra.

Last.fm - nettets beste musikktjeneste


Naboer, derimot, er det Last.fm som finner for deg. Dette er brukere som hører på den samme musikken som du gjør og plukkes ut på ukesbasis. Hvis du har lyst til å finne ny musikk du vil like, er naboene et bra sted å starte. Du kan klikke deg inn på hver enkelt bruker og se hvilke sanger vedkommende har hørt mest på, de 10 siste sangene eller artister de elsker.

Som på Facebook kan alle også opprette grupper. Om det er en gruppe for vennegjengen, alle på jobben eller nordmenn som er født i 1976 og elsker Massive Attack bestemmer du selv, og du kan også styre hvem som skal ha adgang til gruppen etc. Det stilige er også at det beregnes topplister etc. for gruppen som en enhet, slik at alle scrobblinger (finn gjerne et bedre ord) fra gruppens medlemmer teller inn i regnskapet.

Du kan også lete etter andre brukere; enten ved å taste inn navnet, eller på andre måter begrense brukermassen. For eksempel fant jeg 196 personer som var fra Norge og som likte både Depeche Mode, Keane og Big Bang.

Last.fm - nettets beste musikktjeneste


Topplister, widgets og annet snacks

Når du etter hvert har hørt litt musikk, kan Last.fm generere topplister ut fra hva du har hørt på. Listene er tilgjengelige for de som er innom din profil, men du kan også eksponere den for andre som ikke bruker musikktjenesten.


Via såkalte Widgets kan du legge en boks på hjemmesiden din, på MySpace eller hvor det måtte være. Boksen kan vise artistene du hører mest på, de siste sangene du har hørt på, toppalbum, spillelister du har laget eller lignende. I eksempelet til høyre ser du for eksempel de siste sangene jeg har hørt på.

Det er også andre ting du kan laste ned - allerede har jeg nevnt utvidelser til andre musikkspillere (inkl iPod), du kan legge inn støtte for å vise hva du hører på gjennom Skype eller en dashboard-widget dersom du bruker Mac. I tillegg er det noen sanger som lar seg laste ned som en DRM-fri MP3 (de finner du her. Brukere kan nemlig laste opp egenprodusert musikk til musikktjenesten.

Siden Last.fm har et API, kan også tredjeparter lage morsomme tillegg til tjenesten. Foxytunes lar deg styre last.fm-spilleren via små knapper nederst i nettleseren din, dette programmet lager en snasen skrivebordsbakgrunn basert på musikksmaken din, last.tv, som gir deg musikkvideoene i stedet for musikken og Mainstream-o-meter, som gir deg feedback på hvor unik musikksmaken din er.

Har du konto på Facebook (hvem har ikke det i disse dager?) kan du legge til den offisielle Last.fm-applikasjonen, og er du med i Squeezebox-klubben, finnes det også en utvidelse du bør ta en titt på.

Forsidebildet er tatt av Flickr-bruker //www.flickr.com/photos/61143496@N00/">Paysage du temps (cc)
Forsidebildet er tatt av Flickr-bruker Paysage du temps (cc) Vis mer


Gratis, men ...

Å bruke tjenesten er gratis, men betalende brukere får visse fordeler. Abonnementsprisen er $3 pr måned, og da får du følgende fordeler:

  • Ingen reklame, hverken for deg eller besøkende til din profilside
  • Muligheten for å opprette radiokanaler slik at du f.eks. kan høre kun sanger du elsker eller som du har merket med en spesiell tag. Discovery mode er kun tilgjengelig for betalende brukere og spiller kun musikk du ikke har hørt.
  • "Red carpet treatment" - ved stor last på serverne blir betalende brukere prioritert.
  • Beta-tilgang til nyvinninger etter hvert som de kommer

Til slutt, hvis du ikke har gjettet det ennå: Last.fm finner du på http://last.fm. Spenn på hodetelefonene!


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer