Latterlig billig å oppgradere

Se hvordan vi fikk "ny" PC for 2400 kroner.

Publisert
Sist oppdatert
I stedet for å skrote maskinen bestemte vi oss for å gå på oppgraderingsjakt.


De økonomiske utsiktene er for øyeblikket uklare for mange, noe som gjør det nødvendig for stadig flere å tenke seg om to ganger før man gjør de store innkjøpene og investeringene.

I stedet for å kjøpe ny bil kan man overhale den gamle, i stedet for å bytte ut kjøkkenet kan man male flatene og bytte benkeplate, og i stedet for å kjøpe ny PC kan man selvfølgelig oppgradere den gamle.

I alle tilfellene kan du ende opp med en løsning som ikke nødvendigvis står tilbake for langt dyrere alternativer.

Det bringer oss over til dagens lille eksperiment.

La oss gå litt i dybden på PC-eksempelet. Sett at du har en stasjonær maskin som du kjøpte ny i 2005. Den er nå snart fire år gammel, og siden du ikke valgte fra øverste hylle den gangen, sliter maskinen med å dra en sliten Windows-installasjon, spille høyoppløselig video, for å ikke å snakke om å kjøre Photoshop CS3 og FIFA 09.

For et halvt år siden hadde du kanskje gått i butikken og kjøpt en ny boks til 5 000 kroner, og blitt fornøyd. Etter diverse renteoppganger og usikre tider på jobben, har du ikke råd til å bruke 5 000 kroner nå, og du har lært at avbetalingsordninger kun er morsomt til du mottar første faktura i postkassen.

Den mest fornuftige løsningen blir å oppgradere den gamle PCen. Bytte ut innmaten med noe som er mer i tiden, rett og slett. I de fleste tilfellene er det hele en smal sak, og som du snart skal få se; det er billig.

De fleste klarer å gjøre oppgraderingsjobben selv.
De fleste klarer å gjøre oppgraderingsjobben selv. Vis mer


Les også: De beste billig-PCene

Her er vårt case

En av våre test-PCer var en slik maskin, som vi allerede for et år siden vurderte som i ferd med å bli utrangert. Maskinen hadde inntil nylig følgende maskinvare:

AMD Athlon 64 2800+ prosessor
Nvidia nForce-basert hovedkort (Socket 939)
Nvidia GeForce 5200 grafikkort
768 MB DDR-minne (512 + 256 MB)
250 GB SATA-harddisk (Seagate 7200rpm)
Sort miditower-kabinett av ukjent produsent
350W strømforsyning, fortsatt stillegående
16x DVD-brenner

PCen er utstyrt med Windows XP Professional, som vi gjerne tar med oss videre en stund til. Men på grunn av viftebråk fra prosessor og skjermkort, samt relativt rufsete Windows-installasjon og et sammensurium av program- og driverinstallasjoner, har maskinen blitt så treg at den har stått avslått for det meste den siste tiden.

Dette var alle delene vi trengte å sette inn for å få en "ny" PC.
Dette var alle delene vi trengte å sette inn for å få en "ny" PC. Vis mer


I stedet for å skrote maskinen bestemte vi oss for å gå på oppgraderingsjakt. Vi var tross alt fornøyd med kabinettet og det lave støynivået på strømforsyningen. Harddisken var dessuten helt kurant med tanke på størrelse, og DVD-brenneren så vi ingen grunn til å bytte ut.

Viftene på grafikkortet og prosessoren var imidlertid som allerede nevnt av den bråkete sorten, og måtte bort.

Vi satt altså igjen med et utrangert hovedkort, minnebrikker, grafikkort og prosessor. Dermed begynte vi jakten på nytt utstyr i nettbutikkene.

Les også: Lekker PC i miniformat

Vi går for Intel

Etter en rekke gode erfaringer med Intels nye Core 2 Duo - prosessorfamilie, valgte vi å forkaste AMD og gå for en Intel-basert løsning denne gangen. Vi bestemte oss for dobbelkjerneprosessoren E8400, et enkelt og passende hovedkort med støtte for de nyeste prosessorene, et Geforce 8600GT grafikkort (som både er billig og duger greit til HD-film og de spillene vi liker å spille), samt 2 GB minne.

Vi undersøkte en rekke av de store nettbutikkene, og prisene varierte stort sett mellom 2400 kroner og 2800 kroner for passende løsninger. Aller billigst ble handlekurven hos Amentio (Prisene innhentet 7. oktober 2008), for følgende deler:

MSI P31 NEO-F hovedkort: 373 kroner
XPert Vision nVidia 8600GT grafikkort med 2x DVI og HDCP-støtte: 483 kroner
Kingston 2 GB DDR2-minne PC6400 CL5: 259 kroner
Intel Core 2 Duo E8400 3 GHz prosessor: 1288 kroner
===============
SUM: 2403 kroner
===============

Frakt på 113 kroner kom i tillegg, og totalt kom regningen for gildet på 2516 kroner.

Det gamle utstyret bør i tillegg være enkelt å få solgt på FINN for 5-600 kroner, så de reelle kostnadene knyttet til oppgraderingen blir dermed vesentlig mindre.

Selve oppgraderingsjobben er for øvrig mulig å gjøre selv for de aller fleste. Vi har gått gjennom hvordan dette gjøres skritt for skritt i vår Selvbygger-guide.

En ny PC!

Etter at alt var skrudd sammen kom vi ikke utenom en reinstallasjon av Windows XP og programmene våre. Bytte av hovedkort er egentlig som en ny PC å regne, så avhengig av hvilken lisens du har, kan du stå foran en utfordring her når du blir bedt om å aktivere operativsystemet.

Med full lisens er ikke dette noe problem, men har du en såkalt OEM-lisens har du i utgangspunktet ikke mulighet til å bruke den på andre maskiner enn den lisensen fulgte med, med mindre hovedkortet måtte byttes fordi det var defekt. Man må i så fall ringe Microsoft og be om en ny aktiveringsnøkkel under aktiveringsprosessen.

Et gratis alternativ kan være Ubuntu Linux.

For vår egen del fikk vi en maskin som var mange ganger raskere enn utgangspunktet, og dessuten mye mer stillegående. Vi kan nå spille årets beste fotballspill, FIFA 09 i høy oppløsning og uten hakking, spille HD-filmer og jobbe med tung grafikk i Photoshop.

FIFA09 går glatt på vår "nye" PC.
FIFA09 går glatt på vår "nye" PC. Vis mer


Maskinen kan også fint dra Windows Vista, for ikke å glemme etterfølgeren Windows 7 som er annonsert til sommeren.

Men inntil videre klarer vi oss meget godt med ny maskin og Windows XP.

Senere denne uka kan du lese om hvilke programmer vi utstyrte PCen med. De aller fleste er gratis!

Les også: Denne PCen bruker 2 watt

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer