Kommentar

Latterlig liten forskjell mellom billig og dyr mobiltelefon

Jeg gikk fra markedets dyreste mobiltelefon til en modell som koster en fjerdedel. Det gikk mye bedre enn forventet.

FIRE FOR EN: Du får fire Nokia 7 Plus (til høyre) for prisen av én iPhone Xs Max (til venstre). Foto: Kirsti Eira Østvang
FIRE FOR EN: Du får fire Nokia 7 Plus (til høyre) for prisen av én iPhone Xs Max (til venstre). Foto: Kirsti Eira Østvang Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Som teknologijournalist i Dinside har jeg hatt utallige mobiltelefoner mellom hendene gjennom mange år. Den første telefonen jeg skrev anmeldelse av, tror jeg var Sony Ericsson W800i. Det var for 13 og et halvt år siden.

Dette var lenge før smarttelefonenes inntog, og den lille plastmobilen kunne blant annet slå i bordet med en liten og meget lavoppløst skjerm, en MP3-spiller med plass til 10 sanger og et særdeles enkelt og tregt kamera.

Prislapp? 3.500 blanke norske kroner. Det var da ikke ille, mente jeg i 2005, lykkelig uvitende om hvor mye mer du kom til å få for pengene mer enn et tiår senere.

BYTTET MOBIL: Bjørn Eirik Loftås er redaktør for Dinside. Foto: Per Ervland
BYTTET MOBIL: Bjørn Eirik Loftås er redaktør for Dinside. Foto: Per Ervland Vis mer

Da iPhone kom på markedet i 2007, markerte den det vi kaller for et paradigmeskifte i mobilmarkedet. Alle konkurrentene ble tatt fullstendig på senga. Plutselig ble klassikerne fra Sony Ericsson og Nokia gammeldagse og alt annet enn berøringsskjerm virket bakstreversk.

Med lanseringen av iPhone 3G fulgte global distribusjon. Salget skjøt fart, lenge før konkurrentene en gang hadde klart å komme opp med noe som var i nærheten. Og mens de lå og kavet på bakken, kom Apple med et nytt spark der det gjør ekstra vondt: Et velsmurt økosystem med App Store, musikkhandel og uhorvelige mengder med alskens tenkelig og utenkelig tilleggsutstyr.

Og takket være gode produkter med tilhørende gode brukeropplevelser, krydret med årlige lanseringer, one more thing og rene halleluja-stemninger, klarte Apple å skape en lojalitet hos kundene sine som ingen har sett maken til - verken før eller etter.

Gjennom disse 12 årene har pilene nemlig stort sett kun pekt oppover, både salgs- og inntektsmessig. Til tross for at Google for lengst har sørget for god balanse med sitt Android-økosystem, er det fortsatt ingen i mobilmarkedet som er i nærheten av Apple når det gjelder inntjening.

Pilene har også kun pekt oppover når det gjelder priser. Toppmodellen, iPhone Xs Max, koster for eksempel fra 12.690 kroner. Da må du nøye deg med 64 GB lagringsplass, noe som er vanlig på konkurrenter til godt under halve prisen. Skal du ha mer, koster det 1.800 kroner ekstra for 256 GB, og ønsker du deg utgaven med 512 GB kapasitet, må du ut med ikke mindre enn 16.790 kroner. Det er ekstremt mye penger.

Hvis den galoppen fortsetter, kan det fort bli tøffere tider for verdens mest lønnsomme mobiltelefonprodusent - og de andre som opererer med modeller til over 10.000 kroner.

For hør bare her: Vi har testet en rekke mobiltelefoner i mellom- og budsjettklassen den siste tiden. Mange av dem er umulig å avsløre som rimelige med mindre du allerede vet prisen. I flere av testene har vi konkludert med at dette er alt vanlige brukere trenger. Så sent som forrige helg publiserte vi en duell mellom to modeller til 2.500 kroner, der konklusjonen var nettopp dette for vinneren.

Jeg har brukt iPhone Xs Max som min primærtelefon siden i november, og det er definitivt en meget god telefon (skulle egentlig bare mangle). Men er den virkelig mye bedre enn mobilene til en fjerdedel av prisen? Jeg er overbevist om at svaret er nei.

Jeg bestemte meg for å kjøre et lite eksperiment. I to uker la jeg bort iPhone Xs Max, og brukte Nokia 7 Plus i stedet. Den får du for rett over 3.000 kroner i de billigste butikkene, altså under en fjerdedel av hva du må ut med for den rimeligste toppmodellen fra Apple. Den er til og med noen hundrelapper billigere enn det den nevnte Sony Ericsson-modellen kostet i 2005.

Nokiaen er ikke den aller beste mobilen vi har testet i budsjettsegmentet, men den fikk hederlig omtale og en solid firer i vår test.

Jeg installerte alle appene jeg bruker hyppig og konfigurerte den så nært opp mot iPhonen min som mulig - hva angår startskjerm, varsler og andre personlige innstillinger. Det tok meg en ettermiddag, og så var alt på stell. Jeg fant meg fort til rette i Android One-sfæren.

Selvfølgelig er det forskjeller. I noen tilfeller merker jeg at Nokiaen er litt tregere. Noen av bildene jeg har tatt i skumring og vanskelige lysforhold, er ikke like godt eksponert som på iPhone Xs Max. Jeg kan ikke lenger logge på med ansiktet. Trådløs lading støttes ikke, og den tåler ikke vann like godt.

Ankepunkter ja, men de plager meg minimalt i det daglige. Det gikk rett og slett svært raskt å bli dus med Nokia 7 Plus. Batteritiden er sammenlignbar, det samme gjelder den opplevde skjerm- og byggekvaliteten.

Brukervennligheten står ikke noe tilbake når du har blitt vant til den - og enkelte apper er til og med bedre på Android enn på iPhone. Ta Spotify for eksempel, som både kan brukes i landskapsmodus og lar deg slette sanger fra spillelister direkte, noe du ikke kan på iPhone.

Dessuten kan skjermen vise klokke og varselikoner selv når den er «slukket», og jeg kan utvide de 64 gigabytene med et romslig minnekort, noe som også taler til den rimelige Nokiaen sin fordel. Og ja - den har minijack så jeg kan bruke mine gamle favoritthodetelefoner uten en irriterende adapter.

Kort oppsummert: Noe er litt dårligere, noe er faktisk litt bedre - men viktigst: Jeg får gjort nesten alt like enkelt og effektivt på en mobil som koster en brøkdel - og spranget fra iOS til Android har egentlig aldri føltes kortere.

Nettopp det bør bekymre Apple.

Tiden er egentlig overmoden for å komme med noe nytt som virkelig er oppsiktsvekkende igjen, noe som tar konkurrentene på senga - og som folk umiddelabart adopterer. Selskapet trenger rett og slett en saftig one more thing for å blåse nytt liv i iPhone-hypen og bringe tilbake halleluja-stemningen publikum var så bortskjemt med under Steve Jobs.

For slik det er nå, er det oftere og oftere konkurrentene som får oss til å måpe; Som Huawei med sine fantastiske kameraer, og Xiaomi og Motorola med sine latterlige lave priser på avanserte modeller.

Personlig har jeg brukt iPhone som primærtelefon i 11 år. Neste gang kan det like gjerne hende at jeg velger noe helt annet - og mye billigere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer