Launchy

Alle filer og programmer er bare noen få tastetrykk unna.

Publisert
Sist oppdatert
Med Launchy installert kan du egentlig glemme at startmenyen eksisterer.


Launchy er, for dem som ikke har vært så heldige å stifte bekjentskap med programmet, en enkel, men avansert og lett tilgjengelig programoppstarter.

Det gjorde at vi påstod at Launchy kanskje var det programmet som ville spare de fleste for mest tid da vi gikk igjennom 5 programmer som sparer minutter for et drøyt år siden.

Via programmets enkle grensesnitt, som du får opp ved å trykke en tastekombinasjon (normalt Alt + Mellomromtast), kan du skrive inn noen bokstaver og vips! Der var programmet du normalt leter etter, gjennom x antall undermenyer i startmenyen. Med Launchy installert kan du egentlig glemme at startmenyen eksisterer.

Launchy


Riktignok har Windows Vista en startmeny som søker etter programmer, men Launchy er også mye mer en en programoppstarter. Det kommer kanskje enda mer til sin rett i Windows XP, men dette lille programmet har masse å by på for Vistabrukeren også.

>> Mac-bruker? Sjekk ut Quicksilver

Automatisk indeksering av filer

I motsetning til en tidligere kjent, og fortsatt god, programoppstarter, som heter SlickRun, trenger du ikke å legge inn programmene du ønsker å kunne starte opp via Launchy. Launchy indekserer alle programmene i startmenyen og i hurtigstartmenyen automatisk.

I tillegg indekseres bokmerkene i både Internet Explorer og Firefox (Internet Explorer kom sammen med versjon 2 av Launchy). Det er også viktig å nevne at Launchy også indekserer nøkkelordene i bokmerkene fra Firefox. Dermed vil det være like raskt å starte et bokmerke via Launchy som via Firefox.

Hvis du ikke skulle ønske denne type indeksering (startmeny/bokmerker), kan du endre dette etter ønske.

Du kan også sette opp Launchy til å indeksere andre filer og mapper. Eksempelvis alle e-bøkene, musikken, dokumentene og bildefilene. Her er mulighetene mange, men dette kan tilpasses den enkeltes behov.

Jeg skanner eksempelvis inn alle viktige papirer slik at jeg alltid har dette raskt for hånden, via Launchy, når jeg trenger det.

Launchy


Husk bare å definere hvilke type filer Launchy skal søke etter i de enkelte mappene. Dette defineres ved å legge til filendelsene under File Types i høyre side av vinduet (se bildet over).

Eksempelvis musikkfiler (.mp3, .wma, .ogg), bildefiler (.jpg, .bmp, .png), videofiler (.avi, .wmv, .mpg) og så videre.

>>Samleside: Gratisprogrammer

Andre funksjoner

Launchy kan imidlertid by på mye mer enn å starte opp programmer. Med programmet følger flere tilleggsprogrammer eller plugins. En av disse (Weby) er den tidligere nevnte muligheten for å indeksere bokmerkene i Internet Explorer og Firefox.

Launchy


I tillegg til indekseringen lar Weby deg også sette opp nettsidesøk slik at du kan foreta dine søk uten å måtte starte opp nettleseren først. Flere søkemuligheter er lagt inn på forhånd, og du kan selv legge til nye eller slette gamle.

Et søk fungerer ved å skrive inn de første bokstavene på søkemotoren (eks. youtube), trykk på TAB-tasten, og skriv inn selve søket. Denne prosedyren gjelder, med noen unnstak, forøvrig generelt ved bruk av plugins.

Launchy


En annen plugin gir Launchy kalkulatorfunksjonalitet. Her kan du raskt gjøre enkle regnestykker. Her trenger du ikke TAB-tasten, men kan enkelt skrive inn tall og tegn. Svaret kommer mens du skriver.

Launchy


Runner er en plugin som gir Launchy funksjonaliteten til Windows egen kommandolinje. Her kan du eksempelvis sjekke nettverksadressen til maskinen din. Prosedyren er cmd + TAB + [kommando] (kommando kan her eksempelvis være ipconfig).

Launchy


Du kan også utvide Launchy med flere plugins. Disse er samlet i programmets eget forum.

>> Les også: Hurtigtaster for alle

Slik legger du til nye søkemuligheter i Launchy

Hvis du ønsker å tilpasse søkemulighetene i Launchy til ditt bruk, er det en enkelt prosess å legge til nye. I det følgende legger vi til DinSides søk i Launchy. Samme prosedyre brukes stort sett uavhengig av nettsøk du ønsker å legge til.

Slik gjør du for å legge til DinSides søk:

 1. Fin DinSides søkefunksjon, oppe til høyre på siden.
 2. Skriv inn et lettkjennelig søkeord (gjerne Test), og klikk for søk.

  Don't drink and draw (red.anm.)
  Don't drink and draw (red.anm.) Vis mer


 3. I nettleserens adresselinje ser du nå adressen: http://dinside.kvasir.no/?query=test. Søkeordet ditt er altså helt til slutt. Nå skal vi bytte ut test med verdien %s.

  Launchy


  I denne verdien lagres søkeordet vi skriver inn i Launchy og brukes sammen med nettadressen til å fremskaffe søkeresultatet.

  Den ferdige adressen vi ønsker å bruke blir dermed: http://dinside.kvasir.no/?query=%s

 4. Kopier adressen og gå inn i Launchys innstillinger. Klikk på tannhjulet

  Launchy


  og velg deretter fanekortet Plugins.

 5. Klikk på + og gå til nederste rad (sannsynligvis rad 15). Denne er tom.
 6. Legg inn følgende informasjon i de riktige feltene:

  Name: dinside

  URL: http://dinside.kvasir.no

  Query: ?query=%s

  Når du begynner å skrive inn vil raden sannsynligvis hoppe opp til første rad. Dette er helt vanlig. Bare fortsett å legge inn resten av informasjonen. Det ferdige resultatet blir slik:

  Launchy


 7. Nå kan du teste om det fungerer. Åpne Launchy (Alt + Mellomromtast) og skriv inn dinside + TAB + [søkestreng].

  Launchy


 8. Hvis alt fungerer skal du nå få fram søkeresultat fra DinSide.

  Launchy


Denne metoden kan du bruke med de fleste søkemotorer. Bare husk å gjøre et testsøk, bytt søkeordet ut med %s og legg dette inn i Launchy, som vi har gjort det. Det ferdige søkets nettadresse som i punkt 3 vil variere noe alt etter søkemotor, men prinsippet er det samme.

Test selv: http://www.launchy.net


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer