LCD-skjermens år

Det er i ferd med å snu, tradisjonelle skjermer er på vei ut til fordel for LCD-skjermer. Vi ser på hva som har skjedd i løpet av året, hva som kommer og hva vi anbefaler.

LCD-skjermens år
Publisert
Sist oppdatert

I 2002 var det mange som kjøpte LCD-skjermer, føst og fremst i private og offentlige virksomheter, men mange brukte også egne penger på en flat og fin LCD-skjerm.
Årsaken er selvsagt at prisene har kommet under smertegrensen, i en del tilfeller langt under. Kvaliteten har også blitt vesentlig bedre på mange områder, slik at bruksområdene er flere.

Selv de rimeligste LCD-skjermene er nå egnet til det aller meste, inkludert spill og video.

Hva har skjedd i løpet av året?

Først og fremst har prisene falt. Den rimeligste 15-tommers LCD-skjermen vi fant i begynnelsen av året, kostet 3 719 kroner inkludert mva. I dag koster den samme modellen 2 590 kroner!

Men det finnes faktisk enda rimeligere LCD-skjermer. Vi har observert en 15-tommer til 2 295 kroner inkludert mva hos en av de største nettbutikkene. Skjermen ligner til forveksling Hyundai sin rimelige 15-tommer, dette skyldes at det er en OEM-utgave, beregnet på å selges under andre merkenavn i forskjellige sammenhenger.

De beste 18 og 19-tommere kostet bortimot 15 til 18 000 i begynnelsen av året - i dag ser vi at toppskjermene i denne klassen har krøpet under 10 000.

De store 20-tommers skjermene med oppløsning på 1600x1200 punkter har nå plassert seg der 18 og 19-tommerne tidligere lå, med priser rundt 15 000 kroner.

I tillegg har mange av skjermene blitt enda lekrere og smekrere, med stadig smalere kanter rundt selve LCD-panelet.

Stadig flere skjermer leveres med DVI-tilkobling, noe som også er blitt stadig med vanlig på skjermkort.

Ekstra finesser som USB-hub og innebygde høyttalere ser ut til å forsvinne, en fornuftig utvikling mener vi. Nye PCer kommer nå med langt flere USB-kontakter som standard, og absolutt alle innebygde høyttalere vi har hørt låter elendig, uten bass og dynamikk. Lydkvaliteten står overhodet ikke i forhold til bildet, og da blir det meningsløst.

Hva skjer videre?

Tendensen er rett og slett bedre kvalitet og lavere priser, en naturlig utvikling etter som markedet vokser og teknikken stadig er i utvikling.

Mange har spådd at det kommer 19-tommere med høyere oppløsning enn 1280x1024, men vi har ikke observert noen konkrete eksemplarer. Samsung har allerede modellen LTM190U1 i produksjon, men vi vet ikke i skrivende stund når det blir levering på det norske markedet.

Hva er forskjellen mellom skjermene ?

Det som skiller ut de beste - og dyreste - er at de er overlegne på fire vesentlige områder:
Betraktningsvinkel, lysstyrke, kontrast og responstid.

Skjermer som scorer høyest på disse parameterne kan sees på fra siden, i sterkt lys, har stor fargedybde og dynamikk, og er raske nok til å vise levende bilder med store fargeendringer uten etterslep.

Dersom ingen av disse parameterne er kritiske, og du bare vil ha en skjerm som tar liten plass, bruker lite strøm og har et sylskarpt bilde som overhodet ikke flimrer - da kan du velge skjerm etter størrelse og lommebok.

Våre favoritter

Vi har plukket ut våre favoritter i artikkelen Testvinnere i LCD-testen.

Her finner du til en hver tid våre anbefalinger, siden vi hele tiden tester nye skjermer og oppdaterer våre vurderinger.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer