Legge opp nettverkskabler hjemme

Publisert
Sist oppdatert

Hei,Jeg har bestemt meg for å legge opp nettverkskabel hjemme, siden trådløst ikke er rakst og stabilt nok til video.

Hva slags kabel bør jeg kjøpe og hvordan får man festet kontaktene?

Hilsen Hege

Datadoktoren svarer

Hei,

Det er to typer kabler som er aktuelle, de heter Cat5e og Cat6. Forskjellen er at Cat6 kan håndtere høyere frekvenser og dermed enda høyere båndbredde. For de fleste vil Cat5e fungere utmerket også på Gigabit nettverk, som har blitt standard på det meste av nyere datautstyr.

Er det snakk om lengder på 25 meter eller kortere er det lurt å kjøpe en ferdig kabel, som du bare kapper til riktig lengde i den ene enden. Den andre enden beholder plastkontakten, da er det nok å bare sette på den andre kontakten, og du har en mal å se etter for plassering av kabel-endene inne i selve kontakten.

For å feste kontaktene må du ha en spesialtang som kapper, avisolerer og klemmer kabel-endene fast i knivkontaktene inne i pluggen. Du får kjøpt relativt rimelige utgaver hos Biltema (179 kroner), Clas Ohlson (298 kroner) eller Elfa (359 kroner), de holder til privat bruk. Installatører bruker dyrere utgaver til flere ganger prisen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer