Legge opp nettverkskabler hjemme

Publisert
Sist oppdatert

Hei,
Jeg har bestemt meg for å legge opp nettverkskabel hjemme, siden trådløst ikke er rakst og stabilt nok til video.

Hva slags kabel bør jeg kjøpe og hvordan får man festet kontaktene?

Hilsen Hege

Datadoktoren svarer

Hei,

Det er to typer kabler som er aktuelle, de heter Cat5e og Cat6. Forskjellen er at Cat6 kan håndtere høyere frekvenser og dermed enda høyere båndbredde. For de fleste vil Cat5e fungere utmerket også på Gigabit nettverk, som har blitt standard på det meste av nyere datautstyr.

Er det snakk om lengder på 25 meter eller kortere er det lurt å kjøpe en ferdig kabel, som du bare kapper til riktig lengde i den ene enden. Den andre enden beholder plastkontakten, da er det nok å bare sette på den andre kontakten, og du har en mal å se etter for plassering av kabel-endene inne i selve kontakten.

Legge opp nettverkskabler hjemme
Legge opp nettverkskabler hjemme


For å feste kontaktene må du ha en spesialtang som kapper, avisolerer og klemmer kabel-endene fast i knivkontaktene inne i pluggen. Du får kjøpt relativt rimelige utgaver hos Biltema (179 kroner), Clas Ohlson (298 kroner) eller Elfa (359 kroner), de holder til privat bruk. Installatører bruker dyrere utgaver til flere ganger prisen.

For å feste kabelen til gulvlistene anbefales en stiftepistol med runde stifter. Disse får du også kjøpt i butikkene nevnt ovenfor, prisene ligger på 109 kroner (Biltema), 229 kroner (Clas Ohlson).

Skal du bore gjennom vegger trenger du et langt bor til drillen din, er det murvegg trenger du et spesialbor og en slagdrill.

Husk å ikke brekke kabelen i skarpe vinkler når du monterer. Det kan redusere kvaliteten på kabelen og overføringskapasiteten.

Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer