Lenovo Yoga C630

Lenovo har laget en meget god PC, men noe holder den tilbake

Chromebook-en Yoga C630 er et spennende og godt alternativ, men bare for deg som gjør alt gjennom nettleseren.

CHROMEBOOK: Mye er bra med ChromeOS, men dessverre er det også en del som er dårlig. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
CHROMEBOOK: Mye er bra med ChromeOS, men dessverre er det også en del som er dårlig. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert

Chromebook og ChromeOS gjør stor suksess om dagen, spesielt i skolemarkedet med et lettkjørt operativsystem, god batteriytelse og hyggelige priser, men hvordan er det å bruke Googles Windows 10- og Mac-alternativ til jobb?

Vi bestemte oss for å finne ut av det, og valget falt på å bruke teknologimessen IFA i Berlin som testarena. PC-en med Windows 10 ble dermed liggende igjen på jobb og Lenovo Yoga C630 Chromebook ble som eneste laptop med nedover til Tysklands største by.

Det skulle vise å bli en nyttig erfaring som ikke bare var positiv.

Litt nettleser, litt apper, mange problemer

Ettersom dette er min første erfaring med en Chromebook og ChromeOS, var jeg litt usikker på hvordan jeg skulle teste PC-en, og det stod mellom to alternativer:

  • Teste PC-en ved å bruke tjenestene som er tilgjengelig i ChromeOS som Google Drive og Dokumenter.
  • Teste PC-en ved å bruke de tjenestene jeg benytter daglig.

Jeg gikk for alternativ to, noe som for så vidt ikke burde være et vanskelig valg. Det er viktig at tjenestene jeg benytter fungerer på flere plattformer, altså iOS, macOS, WIndows og Android, og alternativet er ikke å bytte ut disse tjenestene fordi jeg bruker et annet operativsystem.

Det meste i dag er tilgjengelig i nettleseren, men takket være støtte for Play Store, er det også mulig å installere Android-apper - inkludert spill - på ChromeOS. Så da fikk jeg installert apper som Lightroom, To Do, OneDrive, Outlook, OneNote, Slack, Spotify og Messenger.

App-opplevelsen var ikke udelt positiv. Jo, det er kjekt å ha dedikerte apper tilgjengelig og for eksempel kunne laste opp bilder og video automatisk til OneDrive og ha e-post som et lite vindu på skrivebordet samt Messenger lett tilgjengelig, men det skjer altfor ofte at appene krasjer og man må rett og slett starte PC-en på nytt for at de skal fungere igjen.

Lightroom fikk jeg til å fungere til slutt, men opplevelsen med å laste inn og redigere bilder var så treg at like gjerne kunne gjort det på smarttelefonen.

Ganske så irriterende når du forsøker å være produktiv på et hektisk messegulv i Berlin.

IRRITASJON: Dette skjer litt for ofte. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
IRRITASJON: Dette skjer litt for ofte. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Ellers er det tydelig at ikke alle Android-appene er optimalisert for ChromeOS, og det er flere du ikke engang kan justere vindustørrelsen på. Messenger, for eksempel, har to modier: maksimert eller minimert.

Merk deg at ikke alle appene du finner for Android, kan installeres fra Play Store i ChromeOS. Riktig nok kan du installere apper utenfor Play Store, med samme prinsipp som på Android ved at du laster ned en APK-fil, men det innebærer aktivering av utviklermodus og tilbakestilling av PC-en.

Når det er nevnt, øker opplevelsen et hakk hvis du benytter Googles tjenester som nevnte Drive og Dokumenter. Med ChromeOS ligger mer eller mindre alt du gjør, i skyen, så du kan enkelt bytte til en annen Chromebook og komme i gang på et blunk. Og det er jo akkurat slik det skal være.

Produktiv på en Chromebook

Avgjørelsen med kun å ta med Yoga C630 Chromebook til Berlin og IFA-messen, ble tatt fordi jeg ikke skulle bli fristet til å dra frem jobb-PC-en underveis. Totalt sett gikk det forholdsvis greit. Over har jeg nevnt noen av problemene som oppsttod, spesielt med appene, men ChromeOS bærer samtidig preg av ikke å være klar for mer krevende arbeid enn det som kan gjøres i nettleseren.

Å overføre bilder fra kamera til PC-en, var et av punktene det stokket seg på. Joda, kameraet og bilde- og videofilene dukker opp i Googles filbehandler, men det tar så lang tid å laste inn forhåndsvisningen av innholdet, i Windows 10 og macOS skjer det så å si umiddelbart, at det nesten ble litt bingo hvilke filer man skal overføre.

Tommel opp for godt tastatur og god styreflate. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Tommel opp for godt tastatur og god styreflate. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Det var jo selvsagt mulig å overføre alt fra minnekortet, men å overføre flere gigabyte var egentlig ikke et alternativ. Løsningen var å gå gjennom bildene på kameraet og notere ned filnumrene for så å koble til kameraet og overføre deretter. Det er ikke veldig imponerende.

En siste ting som irriterte meg, var at PC-en var besatt på å bytte fra norsk til svensk visningsspråk, helt til jeg valgte å fjerne alt annet enn norsk under innstillingene.

Ellers gikk det meste som en lek og opplevelsen med ChromeOS bare vokste i løpet av testperioden. Spesielt er jeg imponert over hvor raskt alt går - joda, du trenger ikke en superkraftig PC for å kjøre en nettleser - og ChromeOS virker å være godt optimalisert for denne typen bruk.

Oppsettet av Chromebook-en kan forresten oppsummeres med: lekende lett. Kort fortalt er det ikke mer enn å koble til WiFi og så logge inn med Google-kontoen din.

Litt om PC-en

Lenovo Yoga C630 Chromebook deler mange likheter med sine Windows-søsken, den er velbygd, har en berøringsskjerm som kan vendes 360 grader, et godt utvalg porter, men har et litt annerledes tastaturoppsett siden den er bygget for ChromeOS og ikke WIndows 10.

Samtidig er batteritiden litt hvassere fordi Googles PC-OS er mer lettkjørt.

Spesifikasjoner
Skjerm15,6" 1920x1080 piksler
OperativsystemChromeOS
Lagringplass64 GB
Minne8 GB
ProsessorIntel Core i5-8250U
GrafikkIntel HD Graphics 620
Tilkoblinger3x USB-C, 1x USB-A, lydkontakt, microSD-kortleser
Vekt1,9 kilo
Pris7990 kroner

Av tilkoblingsmuligheter har Yoga C630 Chromebook hele tre USB-C og én av den gamle USB-varianten, samt lydkontakt og minnekortleser for microSD-kort.

Skjermen er på 15,6 tommer, og er mye bedre å jobbe på enn 14-tommeren som er min daglige arbeidshest. Oppløsningen er på 1920 x 1080 piksler, noe etter min mening holder i massevis på PC-er av denne størrelsen, men Chromebook-en kan også konfigureres med 4K-panel.

Hvis det er noe å utsette på skjermen, er det det at den ikke er spesielt lyssterk. Vi måtte sette lysstyrken relativt høyt for å få en god nok opplevelse, men totalt sett var opplevelsen meget god.

Ellers er tastaturet godt å skrive på, men det har litt mindre vandring enn på Lenovos ThinkPad-er, som jeg anser som gullstandarden hva laptoptasturer gjelder. Samtidig er det ikke det mest stillegående tastaturet i klassen.

Størrelsesmessig er styreflaten nesten midt i blinken, og overflaten er glatt - akkurat slik vi liker det. ChromeOS-styreflaten støtter flere flerfingergester, men er per nå ikke like avansert som mulighetene du har i macOS og Windows 10.

Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Konklusjon

Så for å oppsummere. ChromeOS virker enn så lenge å være best for dem hvis PC-hverdag stort sett dreier seg om nettleseren, og det er kanskje derfor Chromebook-ene er blitt så populære på skoler.

Selv er jeg ikke så langt unna å bruke kun nettleseren, men det er nok noen år til det skjer, og med tanke på den ustabile opplevelsen med apper, er macOS og Windows per dags dato et mer attraktivt valg. Ikke bare for meg. Det er egentlig det store problemet med Chromebooks per i dag.

Yoga C630 som maskin derimot, er vi mer fornøyd med. Den er totalt sett velbygd, men har det samme irritasjonsmomentet som andre hybridmaskiner, at skjermen rister litt frem og tilbake når det er litt bevegelse i PC-en. Ytelsen er det ikke noe å si på, og vi er godt fornøyd med utvalget av tilkoblingsmuligheter og tastaturet og styreflaten.

Hvis vi skal gi én karakter til maskinen og én til ChromeOS, hadde det blitt henholdsvis terningkast 4 til maskin og 3 til ChromeOS, så totalt ender vi på et svakt terningkast 4 for denne kombinasjonen.

Testresultat

Lenovo Yoga C630 Chromebook

ChromeOS er lettkjørt, stillegående PC, mange tilkoblingsmuligheter, et godt Windows-alternativ hvis du stort sett bruker nettleseren.

ChromeOS er fremdeles litt begrenset, apper krasjer altfor ofte, lyssvak skjerm.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer