Lenovo ThinkPad SL300

Endelig en ThinkPad for deg med et begrenset budsjett. Og hvilken PC!

Publisert
Sist oppdatert

ThinkPad har i mange år betydd et nokså uforanderlig design, høy kvalitet og relativt stiv prislapp. Så da Lenovo tidligere i høst blant annet lanserte den nye SL-serien av ThinkPads var det spennende å se en 13,3-tommers utgave til en pris overkommelig for Hvermansen.

Sist vi testet en ThinkPad - for omtrent et halvt år siden - var det nemlig en annen 13,3-tommer: X300. Den kostet da nærmere 25 tusen kroner - mens SL300 ligger på en tredel av dette.

Joda, hvis du shopper litt smart får du også ellers tak i andre ThinkPads i omtrent samme prisklasse, men det er som regel snakk om partikjøp og utgående modeller.

Det er dog mer enn bare prislappen som er annerledes med SL-serien. Designen er umiskjennelig "ThinkPadsk", men nytt her er det blanklakkerte lokket. Vårt testeksemplar hadde også skjerm med blankt kontrastbelegg, som finnes på noen av SL-modellene.

>>> Snarvei til konklusjonen her

Lenovo ThinkPad SL300


Spesifikasjoner testmaskin (NS653MN):

 • Intel Core 2 Duo T5670 @ 1,80 GHz
 • 13,3" skjerm i bredformat (1280 x 800 piksler)
 • 2 GB DDR2-minne
 • 160 GB harddisk, 5400 RPM
 • Intel GMA X4500 grafikk
 • WLAN (a/b/g/n)
 • Gigabit LAN og modem
 • Mobilt bredbånd (inkl 90 dager gratisabonnement fra Telenor)
 • GPS
 • 3 x USB, blåtann
 • HDMI og VGA ut, lyd inn/ut
 • DVD/CD-brenner
 • Minnekortleser, ExpressCard/54
 • Integrert webkamera og mikrofon
 • 6-cellers batteri (4,8 Ah)
 • Dimensjoner (B/D/H): 32,0 x 23,8 x 3,8 cm
 • Vekt 2,2 kilo
Prisen ligger på omtrent 8000 kroner, og siden Lenovo ikke retter salget av ThinkPads mot privatmarkedet kommer den med Windows Vista Business som standard. Med maskinen følger også CD-er som lar deg "nedgradere" til Windows XP dersom du heller foretrekker dette.


Interessant å merke seg er at PC-en i tillegg til gigabit LAN og 802.11n trådløst også har integrert mobilt bredbånd inkludert et 90 dagers abonnement fra Telenor. Dette 3G/HSDPA-modemet har også en GPS-brikke integrert.

Dersom du eventuelt ønsker å bytte leverandør av mobilt bredbånd står du fritt til å gjøre dette - bak en luke under maskinen får du enkelt tilgang til minnebrikker og SIM-kort.

Konstruksjon

Som nevnt - og som du selv kan se av bildene - er det ingen tvil om at dette er en ThinkPad. Klassisk design, sort med rød trackpoint og blå enter-tast. Lokket er som nevnt blanklakkert og lager en plan overflate når maskinen er klappet sammen. Kantene i front og på sidene skråner.

Lenovo har hele tiden hevdet at SL-modellene også skulle ha den kvaliteten vi forventer av en ThinkPad, og selv om det er klart at det er spart litt inn på visse områder kan vi heller ikke si oss uenig. Tatt i betraktning prisen er den meget solid bygd, og det er hovedsaklig lokket som gir noe etter press midt på. Vi er uansett ikke nervøse for å dra denne med oss på daglig basis.

Skjermen har for øvrig integrert webkamera og mikrofon for deg som liker å chatte.

En artig detalj er den lysende prikken over i'en i ThinkPad-logoen.
En artig detalj er den lysende prikken over i'en i ThinkPad-logoen. Vis mer


Ellers finner vi sikkerhetsdetaljer som vi ellers ikke er vant til å se i denne prisklassen, blant annet en sensor som skal forhindre at brå bevegelser tar knekken på harddisken. Fingeravtrykksleser har den også.

Tastaturet er kontant og behaglig å skrive på, og bråker ikke så lenge du ikke hamrer løs på tastene. Når det gjelder layouten har vi bare en ting å klage på (som alltid): at Fn-tasten er plassert til venstre for Ctrl. Tastaturet skal forresten også være motstandsdyktig mot litt væskesøl - det er ellers ikke så mange bærbare vi vet om med dreneringshull på undersiden.

SL300 kommer med både pekeplate (touchpad) og den velkjente TrackPoint-stikka for den som foretrekker denne. Begge deler fungerer upåklagelig, men særlig god plass er det jo ikke på en 13-tommer, så pekeplata kan føles litt smal og inneklemt. De tilhørende knappene er dog meget gode.

Lenovo ThinkPad SL300


Til venstre for tastaturet finner vi snarveisknapper for lyd og en "verktøykasse"-knapp som starter "Lenovo Care" - et slags ressurssenter for hjelp, konfigurering og vedlikehold av maskinen.

Skjermen på denne bærbare har en oppløsning på 1280 x 800 punkter - typisk for 13,3-tommere. Kontrastbelegget gir ekstra sprut i farger og (selvfølgelig) kontrasten, og LED-teknologi gjør skjermen lyssterk. Totalt er vi skikkelig fornøyd med bildet.

Tilkoblingsmuligheter

Lenovo ThinkPad SL300I front er det inn- og utgang for lyd, samt en bryter som slår trådløs kommunikasjon av og på.

Lenovo ThinkPad SL300På venstre side er det en HDMI-utgang bakerst, en USB-kontakt, minnekortleser og FireWire. Varmluften kommer også ut her.

Lenovo ThinkPad SL300Det optiske drevet (DVD-brenner) er plassert på høyre side. I tillegg har vi 2 x USB, ExpressCard/54-plass, LAN-kontakt og inntak for strøm.

Lenovo ThinkPad SL300Bak er det VGA ut, modemkontakt og plass for kensingtonlås.

>>> Klikk deg videre for ytelsestester og vår konklusjon

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer