Lenovo ThinkPad X300

Denne utraportable har i våre øyne egentlig bare én stor feil.

Publisert
Sist oppdatert

Det er nå nokså nøyaktig et år siden vi sist testet en bærbar PC fra Lenovo: ThinkPad X60. Den hadde fremdeles den velkjente IBM-logoen som Lenovo fikk bruke på lisens.

I mellomtiden har X60 hatt etterfølgeren X61, og nå på vårparten ble altså ThinkPad X300 lansert.

Med denne modellen har Lenovo som forventet tatt serien videre. Små ThinkPad-er har tidligere hatt skjermer i gammelt 4:3-format og manglet pekeplate, men 13,3-tommeren X300 har både bredskjerm og touchpad.


Men når det gjelder den generelle designen er ellers det meste godt kjent. Utseende og fargevalg lar egentlig ingen tvile på om dette faktisk er en ThinkPad eller ikke.

Lenovo ThinkPad X300

Hopp til ytelse og konklusjon her.


Spesifikasjoner testmaskin:

 • Intel Core 2 Duo L7100 @ 1,2 GHz
 • 13,3" LED-skjerm i bredformat (1440 x 900 piksler)
 • 2 GB DDR2-minne
 • 64 GB SSD
 • Intel GMA X3100 grafikk
 • WLAN (a/b/g/n)
 • Gigabit LAN
 • 3 x USB, blåtann
 • VGA ut, lyd inn/ut
 • DVD/CD-brenner
 • Fingeravtrykksleser
 • Integrert webkamera og mikrofon
 • Windows Vista Business
 • Dimensjoner (B/D/H): 31,9 x 23,1 x 2,8 cm
 • Vekt 1,5 kilo
 • Pris: ca. 25.000 inkl. mva. (med operativsystem)
En av grunnene til at denne ThinkPaden er så dyr er at den i likhet med MacBook Air leveres med en Solid State Disk, altså en harddisk basert på flashminneteknologi i stedet for de tradisjonelle roterende platene. Men i motsetning til en Air kan den ikke leveres med en vanlig harddisk i stedet, noe som i Apples tilfelle høvler 7.500 kroner av prisen.

Konstruksjon

ThinkPad-serien har i en årrekke hatt høy status blant forretningsfolk og profesjonelle brukere på grunn av kvaliteten, og her har Lenovo heller ikke jukset når det gjelder X300. Den både ser og føles solid ut på tross av at den er relativt slank og lett - og er i tillegg utstyrt med en rekke små og store detaljer som gjør den mer solid enn de fleste andre på sin størrelse.

Den matte bredskjermen har en oppløsning på hele 1440 x 900 punkter, noe som er relativt uvanlig å finne på en 13,3 tommers skjerm. Kontrasten er god og vi har lite å utsette på fargene selv om en blank skjerm med kontrastbelegg selvfølgelig ville gitt mer sprut akkurat på det punktet.

Over skjermen finner vi et webkamera, som seg hør og bør i våre moderne tider. Kombinert med den integrerte mikrofonen kan du nå holde videosamtaler uten å ha med deg noe ekstra.

Lenovo ThinkPad X300


Når det gjelder tastaturet er det lite å utsette, og kun små forandringer fra foregående generasjoner. Det er svært behagelig i bruk og layouten er glimrende på alle måter bortsett fra én - plasseringen av Fn-tasten, som kan skape litt problemer for den som ofte skifter mellom forskjellige maskiner og tastaturer.

Som nevnt er det også blitt forandringer mellom tastaturet og brukeren. Den lille touchpaden er god og følsom, og de to "mustastene" under gir markant respons uten å virke harde.

Er du old skool og foretrekker den klassiske pekepinnen (TrackPoint) midt på tastaturet finnes selvfølgelig også denne fremdeles.

Tilkoblingsmuligheter

Tilkoblingene på X300er plassert finnes bak og på sidene.

Lenovo ThinkPad X300Bak har vi strøminntaket, VGA, LAN-kontakten og en USB, slik at du kan koble til det meste av det du trenger uten at det kludrer til skrivebordet. Sånt liker vi! I tillegg har du en liten bryter her som lar deg skru av og på trådløs kommunikasjon.

Lenovo ThinkPad X300På venstre side finner du 2 X USB og lyd inn/ut. Varmluften kommer ut lengst bak.

Lenovo ThinkPad X300Høyre side har kun den svært tynne DVD-brenneren. Det optiske drevet kan for øvrig utelates til fordel for et ekstra batteri dersom batterilevetid er mer viktig for deg, men merk at du ikke fritt kan bytte mellom DVD-brenner og batteri - her velger du fast.

>>> Bla om for ytelse og konklusjon

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer