Datasikkerhet på reise

Les dette før du tar med PC-en til utlandet

Å reise utenlands med privat PC, nettbrett og mobil kan være mer risikabelt enn de fleste av oss tror.

RISIKO: Skal du ha med deg privat datautstyr på reise til utlandet, er det flere forholdsregler du bør ta. Foto: Scanpix.
RISIKO: Skal du ha med deg privat datautstyr på reise til utlandet, er det flere forholdsregler du bør ta. Foto: Scanpix. Vis mer
Publisert

Av naturlige årsaker er det svært mange av oss som må eller ønsker å ta med PC eller nettbrett når vi reiser utenlands. Mobiltelefonen er så og si en selvfølge at vi alltid har på oss.

Likevel; tar du med deg privat datautstyr på ferie eller forretningsreise til utlandet, utsetter du deg selv for større fare enn du kanskje trodde.

Ikke trygt i alle land

I noen land er det større sjanse for at noen prøver å skaffe seg tilgang til dine enheter som PC, nettbrett og mobil for å hente ut informasjon:

- Informasjon de er ute etter er som regel brukernavn, passord, bankkortinformasjon og lignende. Noen land har også streng kontroll med bruk av data og internett og ønsker å skaffe seg tilgang til deg og dine data rett og slett fordi de kan, sier Ludwig Sandell, CTO ved Dignatio, og ekspert på datasikkerhet.

Mange reisende risikerer også å få med seg uønsket programvare hjem fra et ferieopphold i form av virus, ransomware og andre ondsinnede program, opplyser Sandell.

- Ofte har de pådratt seg dette gjennom oppkopling mot usikrede trådløse nettverk, eller ved å være ukritisk og klikket på ukjente linker og lignende. Det kan for eksempel være at du blir bedt om å installere et programtillegg for å kunne benytte trådløst nett, forklarer han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer