Levetid av en annen verden

Amerikansk selskap hevder å ha klar DVD-plate med levetid på 1000 år.

Levetid av en annen verden
Publisert
Sist oppdatert

Du har kanskje lurt på hvor lenge du kan stole på at dine hjemmebrente CD- og DVD-plater kan holde på dataene før de blir uleselige? Problemstilliingen er i aller høyeste grad relevant, og selv med klok håndtering av platene er det slett ikke sikkert at det vil gå mange år før datatap er et faktum.

Les også: 10% av CD-ene uleselig etter få år (ITavisen)

Like varige som helleristninger

En smart løsning er å alltid ha flere kopier av verdifulle data, men i fremtiden er det ikke sikkert det blir nødvendig, i hvert fall ikke hvis vi skal tro det amerikanske selskapet Millenniata. Her har ingeniørene nemlig utviklet en brennbar DVD-plate som med riktig håndtering hevdes å bevare dataene dine trygge i minst 1000 år.

Og selv om platen, som bærer navnet M-ARC, i praksis er en vanlig DVD med 4,7 eller 8,5 GB kapasitet, er det materialvalget i platen som er selve nøkkelen til den lange levetiden. Her benyttes blant annet et lag med et materiale som skal være nesten like hardt som stein, i følge selskapet.

Når dataene brennes, lager de fysiske, varige spor i dette laget, og Millenniata selv sammenligner faktisk prosessen med å banke helleristninger. Platen er dessuten fri for organiske fargestoffer som kan oksideres eller brytes ned på annen måte på sikt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer