Lexmark X75

Den har en spesielt, plassbesparende design, men det mest oppsiktsvekkende er kanskje prisen. Lexmark X75 har en veiledende pris på under 1.500 kroner.

Publisert
Sist oppdatert

Designen skiller seg radikalt fra andre multifunksjonsskrivere vi har sett på, med sin lave, flate utforming. Vi ble også overrasket over hvor liten den er, første gangen vi tok den i øyesyn. Denne tar knapt større plass enn typisk moderne blekkskriver, noe som gjør den velegnet på et skrivebord av begrenset størrelse.

Lexmark X75
Styreprogrammet til X75 er blant de mest brukervennlige vi har sett, og passer perfekt for nybegynnere.
Styreprogrammet til X75 er blant de mest brukervennlige vi har sett, og passer perfekt for nybegynnere. Vis mer


X75 er minstemann i Lexmarks serie med personlige multifunksjonaskrivere. Den fungerer kun når den er tilkoblet en PC/Mac, men er til gjengjeld svært enkel å installere (XP). Plugg i, sett i CDen og resten går av seg selv. De andre modellene i serien, X85 og X125, kan kopiere uten å være tilkoblet PC, sistnevnte har også fax-funksjon integrert.

Kan det bli enklere?

Betjeningen skjer enten ved hjelp av knappene til høyre på selve maskinen, eller via programvaren som installeres automatisk. Velger du knappene, er det vanskelig å gjøre noen feil. Knappene er tydelig merket med Scan, Copy (Black/Color), Av/På og papirmating. Velger du programvaren, kan du kose deg med et av de mest smakfulle styreprogrammene vi har sett til denne typen produkter, og den er i tillegg på norsk. Eget faksprogram (krever at du har faksmodem knyttet til PCen) følger også med. Meget bra.

På innsiden sitter drivverk og skrivehode som finnes på en av Lexmarks skrivere i 1000-kroners klassen, og optikken i 600 dpi-skannerdelen er levert av Kodak. Skrivehodet skal i følge Lexmark klare maks 2400 x 1200 dpi, og har en oppgitt kopieringshastighet på inntil 11 tekstsider i minuttet, noe som i følge våre tester er en enorm overdrivelse. Tilkobling til PC skjer ved hjelp av USB (1.1).

En finurlig egenskap ved X75 er at den automatisk justerer papirarket dersom det blir satt inn skjevt.

I bruk

Knappene på maskinen er plassert til høyre, og gir deg ikke flere valg enn nødvendig.
Knappene på maskinen er plassert til høyre, og gir deg ikke flere valg enn nødvendig. Vis mer
Forskjellene på hurtigmodus og normalmodus er store - på flere måter. Lesbarheten blir god i normalmodus og direkte dårlig i hurtigmodus. Normal-kopien til høyre tok derimot fire ganger så lang tid å skrive ut enn hurtig-kopien til venstre...
Forskjellene på hurtigmodus og normalmodus er store - på flere måter. Lesbarheten blir god i normalmodus og direkte dårlig i hurtigmodus. Normal-kopien til høyre tok derimot fire ganger så lang tid å skrive ut enn hurtig-kopien til venstre... Vis mer


Maskinen opererer ganske støysvakt, noe som ikke alltid er tilfelle med de rimeligste drivverkene. Den reagerer også overraskende kjapt på knappetrykk og kommandoer fra styreprogrammet. Innskanning av en A4-side tar vanligvis rundt 20 sekunder i 150 dpi oppløsning, som er standard for ting som skal kopieres. Det er heller ikke verst, og kvaliteten ble brukbar.

Kopiering av et dokument i farger (tekst/grafikk) med raskeste innstillinger i driveren, tar 49,5 sekunder, men kvaliteten på vårt testdokument ble så dårlig vi hadde store problemer med å lese mye av teksten. Normal kvalitet ga et vesentlig bedre og helt akseptabelt resultat, men det tok hele 4 minutter og 7 sekunder. I sort derimot, var samme dokument kopiert i løpet av 1 minutt og 6 sekunder med normal kvalitet i driveren. Teksten var klar og svart, men grafikken var dessverre blitt for mørk. Hurtigkopi tok 43,2 sekunder, men i likhet med raskeste fargeinnstillinger ble teksten vanskelig å lese.

Fotokopi ga fine resultater på Kodaks fotopapir, ved valg av beste innstillinger i driveren. Men dette er en innstilling for dem med et avslappet forhold til klokka. Hele 18 minutter og 15 sekunder brukte maskinen på å kopiere fotografiet, hvorav selve skrivetiden krevde rundt 15 minutter.

Her har vi løftet opp "panseret", skanneren, og da åpenbarer drivverket og patronene seg, som er hentet fra en av Lexmarks rimeligere blekkskrivermodeller.
Her har vi løftet opp "panseret", skanneren, og da åpenbarer drivverket og patronene seg, som er hentet fra en av Lexmarks rimeligere blekkskrivermodeller. Vis mer


Konklusjon

Lexmark X75 vil først og fremst bli husket for stor brukervennlighet, både under installasjon og i bruk takket være meget lettfattelig og oversiktlig styreprogram. Den er også sannsynligvis den billigste multifunksjonsskriveren du vil finne på markedet akkurat nå.

Den største innvendingen er hastigheten på kopi/utskrifter. Ønsker du brukbare resultater, må du stille kvaliteten i driveren til normal eller bedre, og da går det ofte veldig tregt. Innskanning går på den annen side ganske rask, og kvalitetsmessig blir resultatene helt OK.

X75 passer til førstegangskjøpere som ønsker en rimelig løsning som tar liten plass, og som ikke bryr seg om at minuttene tikker under kopiering/utskrift. Men selv disse vil kikke på klokka mer enn en gang under kopiering av fotografier.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer