Light Peak Thunderbolt - den eneste kabelen?

OPPDATERT: Intel og Apple har lansert den nye universelle kablingsstandarden.

Light Peak Thunderbolt - den eneste kabelen?
Publisert
Sist oppdatert

OPPDATERT: Kabler er et nødvendig onde, og det er lite som tyder på at vi kan bli kvitt dem i overskuelig framtid. Men hvorfor trenger vi så mange forskjellige typer kabler og kontakter? Er det ikke mulig å lage en standard kabel og kontakt som kan håndtere alle typer signaler?

Det er dette Intel har for øye med den nye kablingsstandarden Light Peak som altså ble hetende Thunderbolt et par dager etter at vi først publiserte denne artikkelen.

Lysets hastighet?

Navnet før lansering var Light Peak, som signaliserte at det var snakk om en teknikk basert på lys, og at det er snakk om de høyeste hastigheter som kan oppnås. Dette byr på utfordringer på mange områder, men lys har noen store fordeler sammnelignet med vanlig kobber som brukes i praktisk talt alt av kabler.

Elektriske signaler beveger seg praktisk talt like fort i en kobberledning som lys i en glasstråd, i begge tilfeller er det snakk om lysets hastighet. Men forskjellen er at signalet i en kobberledning er langt mindre robust enn et lyssignal i en glasstråd. Signalet deformeres lettere i kobber, og påvirkes av og påvirker omgivelsene i langt høyere grad.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.