Linus Torvalds utfordrer Intel?

19. januar skal verden få vite hvordan Linus Torvalds' nye prosessor skal endre måten PCer fungerer på. Men allerede på Comdex 99 har de første detaljene og ryktene lekket ut.

Publisert

Når Linus Torvalds gjør noe i dataverdenen, lytter pressen. Lixux' oppfinner har blitt en stjerne for alle som hygger seg med at nesten-monopolister som Microsoft utfordres.

Og når han nå arbeider med å utvikle en prosessor som skal konkurrere med en annen nesten-monopolist, nemlig Intel, nærmer interessen seg nesten religiøse dimensjoner.

Sanne rykter eller fantasi?

Linus Torvalds arbeider for selskapet Transmeta, som har kalt sin kommende prosessor for Crusoe, et navn som neppe er tilfeldig valgt: På samme måte som Robinson Crusoe var helt alene på en øde øy, men allikevel klarte å lage alle nødvendige hjelpemidler, skal Transmeta på egenhånd snu opp ned på hvordan prosessoren har virket frem til i dag.

Det første ryktet sier at Transmeta ikke bygger på standard prosessor-arkitektur, slik Intel i sin tid lagde denne, men bygger opp prosessoren etter en ny filosofi om hva som gjør en prosessor rask og stabil.

Det andre ryktet går på programvare, som enten skal være innbygget i prosessoren, eller som er spesialskrevet for prosessoren.

Det tredje ryktet sier at Transmeta skal være i stand til å etterape en hvilken som helst annen prosessor på markedet, både i fysisk størrelse (slik at den får plass på ulike hovedkort) og i kommandostrukturen. Og alt dette skal skje samtidig med at strømforbruket er svært lavt (som er svært viktig for batterilevetid for bærbare dataenheter).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer