Linux-andelen økte med 50% på 9 måneder

Endelig lysning for Linux?

Linux Mint er blant de aller mest populære gratisalternativene til Windows. Nå stjeler operativsystemet omsider markedsandeler.
Linux Mint er blant de aller mest populære gratisalternativene til Windows. Nå stjeler operativsystemet omsider markedsandeler. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det hender vi skriver artikler om Linux her på DinSide, og vi har mange ganger blitt positivt overrasket over hvilke muligheter som ligger i gratis alternativer til Windows og OS X på skrivebordet, som for eksempel Linux Mint og Ubuntu.

Likevel har disse PC-operativsystemene hatt lite å stille opp med mot gigantene fra Microsoft og Apple, og Linux-markdsandelen har ligget stabilt på rundt én prosent i mange år. Vi snakker da om vanlige PC-er, ikke servere, der Linux er langt mer utbredt.

Les også: Slik kjører du Photoshop i Linux

Kraftig økning

Men nå kan det muligens se ut til at det begynner å skje ting. Ifølge analyseselskapet Net Applications økte Linux markedsandelen fra 1,17 prosent i mars til 1,73 prosent i desember, noe som betyr nesten femti prosent økning på ni måneder.

Det er det høyeste tallet for Linux noensinne.

I februar hadde tallet sunket litt igjen, til 1,66 prosent, men trenden sett under ett levner liten tvil om at kurvene peker rett vei for Linux.

Erstatter Windows XP?

Hva tror du?

Kommer Linux til å fortsette å øke markedsandelen? (Avsluttet)
Definitivt!(71%) 1388
Nei, Linux vil alltid være for spesielt interesserte.(20%) 395
Nja, skeptisk(9%) 185
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

Tallene viser at Linux har kapret andelene fra Windows. Noe av årsaken kan være at Microsoft straks slutter å støtte aldrende Windows XP.

I enkelte markeder velger mange nå et gratisalternativ istedenfor å betale for oppgradering til en nyere Windows-versjon. Dette skal blant annet være tilfellet i Kina, skriver ZDNet.

Langt opp

Noen stor og akutt trussel for OS X og Microsoft kan uansett ikke gratisalternativet foreløpig sies å være. Det desidert mest utbredte PC-operativsystemet er Microsoft Windows, med markedsandel på 90,58 prosent, mens OS X har 7,75 prosent ifølge Net Applications:

Det siste året har riktignok Windows' markedsandel sunket med litt over ett prosentpoeng, mens OS X har økt med 0,74 prosentpoeng.

Samleside: Linux

Samleside: Windows

Samleside: OS X

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer