Liten feil stoppet internett

Fastly har forklart hvorfor en haug av verdens største nettsteder var nede i går.

FILLEFEIL TOK NED NETTET: Tidslinja fra Fastly viser når problemet oppsto, som skapte trøbel for mange store nettsider tirsdag. Foto: Pål Joakim Pollen
FILLEFEIL TOK NED NETTET: Tidslinja fra Fastly viser når problemet oppsto, som skapte trøbel for mange store nettsider tirsdag. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I formiddagstimene tirsdag hadde mange store nettsteder problemer, også her i Norge.

Årsaken viste seg å være at CDN-leverandøren Fastly gikk ned for telling, som da har alle disse nettstedene og tjenestene som kunder.

Kunde trigget programvarefeil

I et blogginnlegg oppsummerer Fastly hva som skjedde da «halve» internett gikk ned for telling.

Enkelte trodde kanskje at det dreide seg om et dataangrep, men årsaken viste seg å være en feil i koden hos Fastly, som ble rullet ut 12. mai. Feilen kunne trigges av at en kunde gjorde en spesiell endring i konfigurasjonen under veldig spesifikke forutsetninger.

Og det var nettopp det som skjedde 8. juni. Hvilken kunde det dreier seg om vites selvsagt ikke, men det skal dreie seg om en helt gyldig konfigurasjonsendring som da trigget en feil i Fastlys programvare. Feilen gjorde at 85 prosent av Fastlys nettverk bare returnerte feilmeldinger, og dermed gikk systemet ned for telling.

Kjapt på pletten

I tidsoversikten fra Fastly ser vi at selskapet agerte forholdsvis kjapt, som du ser øverst i artikkelen.

Etter ett minutt ble feilen oppdaget, og et statusinnlegg ble postet ti minutter senere.

Dernest passerte 29 minutter før feilen var lokalisert og 9 nye minutter før de rammede nettstedene begynte å komme opp igjen en etter en. Etter snaue tre timer totalt var alt oppe igjen.

Senere samme kveld dyttet selskapet ut ny kode som fikset feilen.

Fastly beklager hendelsen ovenfor sine kunder og understreker at de nå har igangsatt rutiner for å forhindre at lignende kan skje igjen.

Sårbart

Historien er et godt eksempel på hvor sårbart nettet er og hvor avhengig man er av at enkelte tjenester fungerer som de skal.

Mang en gang de siste årene har vi nordmenn opplevd at for eksempel nettbanker har gått ned for telling, både i noen timer og også noen dager.

Ofte dreier det seg om veldig små feil som tar lang tid å finne. Det vet alle som har programmert før.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer