LiteON LVD-2001

MINITEST: DivX-støtte på DVD-spillere kom for fullt i høst, og store produsenter som LiteON og Philips har kastet seg inn i kampen om DivX-entusiastene. Vi har sett nærmere på en spiller fra førstnevnte selskap.

Publisert
Sist oppdatert

Dette er den fjerde DivX-kompatible DVD-spilleren vi har testet. Tidligere har vi sett nærmere på KiSS DP-450, Yamada DVX-6000 og Mecotek MPEG4 MK-X4000 (sistnevnte selges også under navnet NorthQ i Norge).

LiteON LVD-2001Smarte løsninger

LiteON LVD-2001 er blant de aller rimeligste DivX-kompatible DVD-spillerne på markedet. Det skulle man egentlig ikke tro, for både stabilitet og kvalitet er bedre enn på de foregående spillerne vi har testet. Listen over støttede formater er lang, og menysystemet er smakfullt. Progressive scan-støtte er heller ikke hverdagskost i denne prisklassen. Den kan for øvrig gjøre sonefri ved hjelp av fjernkontrollen.

Når du setter inn en brent CD eller DVD, skannes platen, og du bli møtt av en meny hvor du velger hva du vil vise; MPEG(4), MP3 eller JPG. Du kan med andre ord ha flere datatyper på samme plate, og spilleren sorterer disse automatisk. Og joda - du kan brenne 6-7 DivX-filmer eller 100 musikk-CDer i MP3-format på én DVD-plate - LVD-2001 leste samtlige av våre test-plater (både CDR, CDRW, DVD+ og DVD-) uten problemer.

Dette er menyen som møter deg når du har satt i en CD/DVD. Du velger rett og slett hvilken datatype du ønsker å spille. DVD-filmer og audio-CDer starter naturligvis direkte.
Dette er menyen som møter deg når du har satt i en CD/DVD. Du velger rett og slett hvilken datatype du ønsker å spille. DVD-filmer og audio-CDer starter naturligvis direkte. Vis merFørste gang du trykker på spoleknappen bruker spilleren rundt 15 sekunder på å "gjøre seg klar". Deretter går det kjappere. Ett trykk på spoleknappen under avspilling av DivX-film, betyr at du hopper frem ett minutt. Under avspilling av musikk hopper du frem 10 sekunder for hvert trykk på spoleknappen.

Legg merke til at du har to komposittutganger, S-video og RGB, men ikke scart. Det følger med en kompositt til scart-overgang, samt scart-kabel til TV.
Legg merke til at du har to komposittutganger, S-video og RGB, men ikke scart. Det følger med en kompositt til scart-overgang, samt scart-kabel til TV. Vis mer


Spilleren har for øvrig innebygd PCMCIA-leser, ideell for bildevisning på TVen. Det følger med adapter for de fleste typene minnekort (ikke xD, da trenger du egen adapter). Du blar gjennom filnavnene med fjernkontrollen, og en miniatyrutgave av bildet vises kjapt i margen til venstre. Smart! Du kan også kjøre slideshow med noen sekunders visning av hvert bilde - med bakgrunnsmusikk dersom du har bildene på en plate som også inneholder MP3-filer.

Lyd- og bildekvalitet

Både lyd og bildekvalitet (DVD) er upåklagelig, sistnevnte er så bra som det får blitt på vårt standard 29" 4:3-TV. Kvaliteten på DivX-filmer avhenger selvfølgelig av hvor mye lyd og bilde er komprimert.

Tips: Hvis du har DVD-brenner er det ikke lenger noe poeng å holde filstørrelsen til under 700 MB pr film. Hvis du konverterer DVD-filmer eller DV-opptak til DivX, vil en bitrate på rundt 1000 kbps for film og 160 kbps for lyd, og oppløsning på 500 x 400 punkter, være tilstrekkelig for en god filmopplevelse på en vanlig TV - for oss vanlig dødelige (mye bedre enn VHS). Det gir fortsatt rundt 8 timer film på én DVD-plate!

Oppgraderbare

Spilleren leste alle våre test-plater med DivX-filmer, både brente DVDer og CDer.
Spilleren leste alle våre test-plater med DivX-filmer, både brente DVDer og CDer. Vis mer


Samtlige DivX-spillere vi har testet så lang har båret preg av å tilhøre 1. generasjon, og har hatt til dels store svakheter ved avspilling av DivX-filmer. På den annen side har alle spillerne vært mulig å oppgradere til å støtte nye formater, samt å forbedre stabilitet og funksjonalitet. Dette gjøres enkelt ved å laste ned såkalte firmware-filer fra produsentens nettsted, brenne disse til CD, og putte CDen i spilleren. Resten går (som regel) av seg selv.

LiteON LVD-2001 er et eksempel på at ganske mye kan rettes opp og forbedres gjennom en firmware-oppgradering. Da vi mottok spilleren hadde den for eksempel store problemer med DivX-filmer kodet i versjon 3.11 av formatet (som utgjør brorparten av filmer som florerer på nettet, lovlige og ulovlige). Navigering på plater med MP3-filer var dessuten elendig.

Ved å laste ned firmware versjon 0301 (beta) fikk vi plutselig mappe-basert navigering på MP3-plater, støtte for Ogg Vorbis (åpen kildekode lydformat), men viktigst av alt - problemfri avspilling av DivX-filmer, og sannelig var det ikke kommet støtte for undertekster også. I tillegg var det blitt langt raskere å starte og spole i filmer og musikk.

Småplukk

SMS-språket gjør sitt inntog over alt.
SMS-språket gjør sitt inntog over alt. Vis mer


Men fortsatt er det enkelte ting vi reagerer på, blant annet hender det at CD-plater spinner opp i høy hastighet når du setter dem i spilleren, og dermed generer ganske mye støy. Ved å stoppe avspillingen og starte igjen, er sjansene store for at rotasjonshastigheten blir langt lavere og støyen borte.

Vi opplevde også at spilleren låste seg ved en anledning, under avspilling av Ogg Vorbis-musikk. Ingen knapper virket, og vi var til slutt nødt til å nappe ut stikkontakten for å få "nullstilt" den. Vi presiserer at Ogg Vorbis-støtte kun er mulig med den omtalte beta-firmwaren, og ordet beta sier som regel mye om stabiliteten.

Etter at vi oppgraderte med ny firmware, har knappene for sporskifte sluttet å virke ved MP3-avspilling, sannsynligvis også knyttet til at dette var en beta.

Stor forskjell

I skrivende stund er beta-firmwaren imidlertid blitt fjernet fra LiteON sine sider, og vi håper for all del det er fordi den endelige versjonen er i ferd med å bli lagt ut. For LiteON LVD-2001 med og uten denne er i praksis to forskjellige spillere - i hvert fall hvis du først og fremst ønsker deg en DivX-spiller.

Spilleren selges gjennom Telebutikken, og prisen er 1.698 kroner inkl mva.

Her finner du tekniske spesifikasjoner

[Ugjyldig objekt (debatt)]


Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer