Løsningsmiddel for lydfiler

Redigering av musikk og lydfiler kan være både vrient og tidkrevende. Det vanskeligste er å få forskjellige biter til å passe sammen i tempo og toneart. Sonic Foundry, kjent for lydredigeringsprogrammet Sound Forge, har nettopp sluppet programmet ACID, som gjør det latterlig enkelt å lage musikk eller lydmontasjer basert på wav-filer hentet fra forskjellige kilder.

Publisert

Musikk kan lages på mange måter. Den klassiske varianten er å lære seg å spille et instrument fra bunnen av. Det tar tid, og du bør begynne tidlig og øve mye hvis det skal bli noe greie på det.

Den moderne varianten er å bruke datamaskiner og allerede innspilt musikk: Du tar lydfiler fra forskjellige kilder, redigerer dette til passende biter og setter sammen disse til et nytt lydbilde. Kombiner dette med sang og/eller rap og kanskje noen pålegg med programmerte bassganger eller akkorder, så har du en hit.

Men ikke glem at all musikk som er gitt ut er opphavsrettslig beskyttet, og at all videre kommersiell bruk må klareres!

Ingen vei utenom talent

I virkeligheten kreves det litt mer. For det første trenges det et visst talent uansett hvilken måte du velger å lage musikk på. For det andre er det teknisk vanskelig å kombinere trommelooper med bassganger, akkorder, effekter osv. fra andre kilder.

Selv om mange lydredigeringsprogrammer har mulighet for å endre tempo og toneart, er dette svært tidkrevende og ofte unøyaktig. Siden disse programmene som regel bare jobber i stereo blir det dessuten vanskelig å kombinere mange stereolyder som skal spille samtidig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer