Lovende ny Office fra Microsoft

Flere hundre tusen nordmenn tilbringer store deler av dagen sin foran PCer med Microsoft Office på skjermen. For alle oss er det interessant å se hvordan Microsoft tenker når nå den neste utgaven -- Office 11 -- begynner å ta form. DinSide har tittet nøye på de ulike delene.

Publisert
Sist oppdatert
Lovende ny Office fra Microsoft


Det er fortsatt noen måneder til Office 11 er klar for lansering. Vi i DinSide har prøvd en testutgave av programmet i lengre tid, og vil i løpet av de nærmeste dagene ta for oss de enkelte bestanddelene.

Tøffe år

Det er etterhvert gått mer enn ti år siden Microsoft Office først så dagens lys. Den gangen var konkurransen i programvaremarkedet ganske så mye tøffere enn i dag, med både WordPerfect og Lotus som kraftige (og mye større, i markedsandel) konkurrenter til Microsoft. Mens vi PC-brukere var vant til å kjøpe ett og ett program -- som gjerne fungerte elendig sammen med de andre programmene vi brukte -- ble tydeligvis de store programvarefirmaene inspirert av knivselgere på TV: De fylte opp pakkene med flere og flere programmer, uten at prisen ble økt, i håp om å "ta" konkurrentene. Alle fulgte alle, og etterhvert kostet en pakke med tekstbehandling, epost, tidsplanlegger, regnearksprogram og presentasjonsprogram mindre enn hva bare en tekstbehandler kostet kort tid før.

Og konkurransen var tydeligvis i tøffeste laget, for vinneren av denne "mer-produkter-for-mindre-penger-strategien" var Microsoft, som tilsynelatende i dag er nesten uten konkurranse. (Det finnes fortsatt bra produkter på markedet. IBM/Lotus har f.eks. SmartSuite, StarOffice blir bedre og bedre, og det arbeides med flere "åpne" alternativer til Microsoft Office. Problemet for oss nordmenn, er at det ikke er alle som gidder å oversette sine produkter til vårt lille språk. Mens nettopp oversettelsen var et av WordPerfects viktige grep for å dominere det norske markedet på 80- og nittitallet, er kjapp, og vanligvis god, oversettelse i dag en av Microsofts styrker.)

Selv om jeg fortsatt mener at Microsoft oversetter programmer strålende, er det ikke tvil om at den norske ordboken som har vært med de siste utgavene har fungert middels dårlig -- men samtidig svært underholdende med sine ufrivillig morsomme forslag til nye ord...

Den tidlige utgaven vi har testet nå er imidlertid engelsk, naturligvis.

Ikke for "gamle" Windows

Bare for å gjøre én ting klart, denne nye Office-utgaven vil ikke en gang fungere dersom du kjører Windows ME, 98 eller Windows 2000 uten nyeste service-pakken installert. Den "forlanger" rett og slett XP eller fullstendig oppdatert Windows 2000 for i det hele tatt å starte.

Office 11 er relativt lik den allerede eksisterende Office XP. Den har litt andre menyer og farger enn forgjengeren -- først og fremst ligner den mer på det utseendet vi er blitt vant til i Windows XP. Og endrer du fargeoppsett i XP, vil dette nå også reflekteres direkte i Office, noe som jo i og for seg er OK. Selv synes jeg utseendet er betraktelig mer behagelig enn i de forrige utgavene. I likhet med mange PC-brukere "lever" jeg mer eller mindre i Office hele dagen, så litt oppdatert utseende er absolutt til å leve med. Imidlertid har jeg pratet med kolleger som bare hater "the new look", og da må jeg vel også innrømme at dette egentlig er en nokså ubetydelig smakssak.

I det store og hele har arbeidet med Office 11 dreid seg om å fokusere på fire ting, sikkerhet, pålitelighet, mobilitet og brukervennlighet. Microsoft får som kjent (fortjent) på pukkelen hver eneste gang noen finner en feil i deres programmer, og arbeider mye både for å sørge for at Office 11 i seg selv ikke representerer noen sikkerhetsrisiko, og for at folk som arbeider sammen på Office-dokumenter skal være sikre på at informasjonen de håndterer ikke kommer på avveier. De skal også kunne stole på at Office virkelig fungerer som ventet -- alltid -- og at det skal være enkelt å arbeide med data på bærbare enheter, både de som støtter Pen Computing, håndholdte enheter og vanlige bærbare PCer, og det er også svært viktig at produktet er mer brukervennlig enn de tidligere utgavene.

Og bare for å gjenta en viktig sak med denne lille oversikten over nye Office: Dette er basert på en tidlig testutgave, og mange av nyhetene vil komme skikkelig på plass først senere. Ikke desto mindre er det allerede nå mulig å se konturene av hva Office XP skal bli i løpet av året.

I DinSide vil vi i løpet av de neste dagene gå gjennom de ulike delen, og vil du lese om Outlook 11 kan du gjøre det her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer