Samsung Galaxy Book S

Lover 23 timer batteritid på ny Samsung-PC

Veier under én kilo, har ingen vifter og skal likevel bite godt fra seg ytelsesmessig, lover Samsung. Og ja - den kommer til Norge.

WINDOWS 10 UTEN INTEL: Samsung Galaxy Book S har fått en ny og kraftig 8-kjernet prosessor fra Qualcomm. Foto: Samsung
WINDOWS 10 UTEN INTEL: Samsung Galaxy Book S har fått en ny og kraftig 8-kjernet prosessor fra Qualcomm. Foto: Samsung Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Oppdatert 5. september 2019: Denne PC-en var ment å komme til Norge i årets siste kvartal, men nå har Samsung ombestemt seg:

På grunn av en omprioritering av markeder vil Galaxy Book S dessverre ikke lanseres i Norden i år. Vi vil komme tilbake til dere dersom vi får et nytt tidspunkt for lansering i tiden fremover, heter det seg fra Samsungs norske pressekontakt.

Original artikkel følger:

Batteritiden på bærbare PC-er har gjort noen kraftige byks de siste årene, og det er slett ikke uvanlig med modeller som klarer ti timer og mer mellom hver gang du må finne fram ladekabelen.

Bedre batterier er noe av forklaringen, men kanskje vel så viktig er det at komponenter som tidligere brukte mye strøm, nå bruker langt mindre. Verstingen i så måte, er gjerne prosessoren, som også er hovedårsaken til at PC-en din mest sannsynlig trenger å kjøles ned med en (bråkete) vifte.

Nyere prosessorer som er laget for bruk i bærbare PC-er, bruker heldigvis langt mindre strøm enn sine forfedre. Mindre strøm betyr også mindre varmeutvikling, og derfor har PC-ene de siste årene generelt blitt mer stillegående, i tillegg til å klare seg lenger mellom hver lading.

Nesten ett døgn på én lading

Samsung har nettopp lansert PC-modellen Galaxy Book S, en 13,3-tommer som veier godt under én kilo. Og skal vi tro selskapet, kommer den til å parkere det aller meste av PC-er på batteritid.

Hele 23 timer hevder Samsung at modellen skal kunne brukes, før du må finne fram laderen. Akkurat som oss i Dinside, testet Samsung batteritiden ved å strømme video til batteriet gikk tomt. Hvis dette tallet stemmer, har vi i Dinside ikke sett maken til batteritid, noensinne.

Hemmeligheten ligger i all hovedsak i prosessoren i PC-en. Det er en åttekjernet Qualcomm Snapdragon 8cx, som er selskapets aller første prosessor som er bygd på 7 nanometer produksjonsteknikk.

PROSESSOR: Her ser du hovedårsaken til den gode batteritiden. Foto: Qualcomm
PROSESSOR: Her ser du hovedårsaken til den gode batteritiden. Foto: Qualcomm Vis mer

Selskapet har lang erfaring med å lage prosessorer for mobiltelefoner og andre håndholdte enheter, og har etter hvert blitt eksperter på å holde strømbruken til et minimum. De har også tidligere levert prosessorer til PC, som i denne fra Asus, men da har ytelsen gjerne vært et ankepunkt.

Nå kan det se ut til at de kan gi Intel og AMD ordentlig konkurranse, også når det kommer til ytelse.

LETTVEKTER: Maskinen veier 960 gram og er helt uten vifter. Foto: Samsung
LETTVEKTER: Maskinen veier 960 gram og er helt uten vifter. Foto: Samsung Vis mer

Kan bli seriøs Intel-konkurrent?

For takket være den nye produksjonsteknikken, har det vært mulig å kombinere lavt strømbruk med relativt høy ytelse, og de første testene tyder på at ytelsen fint tåler sammenligning med den utbredte Core i5-8250U-prosessoren fra Intel - bare med langt lavere strømforbruk.

Og slikt blir det lang batteritid av - og ingen behov for viftekjøling.

PC-en leveres for øvrig med 8 GB RAM, 256 eller 512 GB SSD, to USB-C-porter og en berøringsskjerm med full HD-oppløsning. Den har innebygd 4G-støtte, som gjør at du kan komme deg på nett overalt der det er mobildekning.

Operativsystemet er Windows 10 Home eller Pro, og maskinen er ventet i butikkene i september. I USA vil den koste fra 999 dollar, eller rundt 9.000 kroner med dagens kurs.

S̶o̶m̶ ̶d̶u̶ ̶k̶a̶n̶s̶k̶j̶e̶ ̶v̶e̶t̶,̶ ̶t̶r̶a̶k̶k̶ ̶S̶a̶m̶s̶u̶n̶g̶ ̶s̶e̶g̶ ̶f̶r̶a̶ ̶d̶e̶t̶ ̶n̶o̶r̶s̶k̶e̶ ̶P̶C̶-̶m̶a̶r̶k̶e̶d̶e̶t̶ ̶f̶o̶r̶ ̶n̶o̶e̶n̶ ̶å̶r̶ ̶s̶i̶d̶e̶n̶.̶ ̶M̶e̶d̶ ̶d̶e̶n̶n̶e̶ ̶m̶o̶d̶e̶l̶l̶e̶n̶ ̶g̶j̶ø̶r̶ ̶d̶e̶ ̶c̶o̶m̶e̶b̶a̶c̶k̶.̶ ̶F̶r̶a̶ ̶S̶a̶m̶s̶u̶n̶g̶ ̶h̶a̶r̶ ̶v̶i̶ ̶n̶e̶t̶t̶o̶p̶p̶ ̶f̶å̶t̶t̶ ̶b̶e̶k̶r̶e̶f̶t̶e̶t̶ ̶a̶t̶ ̶d̶e̶n̶ ̶v̶i̶l̶ ̶v̶æ̶r̶e̶ ̶p̶å̶ ̶p̶l̶a̶s̶s̶ ̶i̶ ̶n̶o̶r̶s̶k̶e̶ ̶b̶u̶t̶i̶k̶k̶e̶r̶ ̶i̶ ̶f̶j̶e̶r̶d̶e̶ ̶k̶v̶a̶r̶t̶a̶l̶.̶ ̶V̶e̶i̶l̶e̶d̶e̶n̶d̶e̶ ̶p̶r̶i̶s̶ ̶v̶e̶n̶t̶e̶s̶ ̶å̶ ̶l̶i̶g̶g̶e̶ ̶p̶å̶ ̶1̶1̶.̶4̶9̶0̶ ̶k̶r̶o̶n̶e̶r̶.̶

(Artikkelen er oppdatert 5. september med ny informasjon om at maskinen allikevel ikke kommer til Norge i år.)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer