Test: LIFX Z TV

Lover «kinoaktig glød» på TV-en

Vi har testet «Ambilight-kopien» som lyser opp veggen bak TV-en. Her er det både positivt og negativt å trekke fram.

FEIL BRUK: Lyslista klarer dessverre ikke å ta igjen fargene fra TV-en, slik ekte Ambilight fra Philips-TV-ene gjør. Som på diskotek kan imidlertid lyslista følge rytmen i musikken, noe som kanskje ikke er optimalt når man ser nyheter ... Video: Øystein B. Fossum Vis mer
Publisert

Ambilight er navnet på et lys-system som du finner på TV-er av merke Philips. En rekke LED-lamper er plassert på sidene og toppen av TV-en, som lyser opp veggen bak i de samme fargene som ruller over skjermen.

ORIGINALEN: Lyset på sidene og i toppen har farger som ligner de du ser på skjermen. Foto: TP Vision
ORIGINALEN: Lyset på sidene og i toppen har farger som ligner de du ser på skjermen. Foto: TP Vision Vis mer

Dette skaper en illusjon av at TV-bildet er større enn det egentlig er, hevder TP Vision, som står bak Philips-TV-er.

Teknikken er patentert, men det dukker stadig opp løsninger som hermer etter originalen, på mer eller mindre overbevisende måter.

Lyslist som klistres på

«Create a cinematic glow for your TV». Eller - «skap en kinoaktig glød for TV-en din». Det er slagordet LIFX har valgt å framheve på boksen til den nye duppeditten sin, «Z TV». Vi har testet deres lyslist-løsning for å få «Philips Ambilight» på TV-en.

Men først: Hva er kinoaktig glød? På vår kino har de ikke montert lys bak lerretet. Kanskje vi burde klage på dette? «4dx-effekter med 3d-bilde og -lyd, vind og vannsprut har dere. Men glød bak lerretet får dere ikke til?!»

Dette kan vi komme tilbake til - først skal vi se på hva dette produktet egentlig fungerer.

REKLAMEN: Slik framstiller LIFX effekten av led-stripa. Foto: LIFX
REKLAMEN: Slik framstiller LIFX effekten av led-stripa. Foto: LIFX Vis mer
HOS OSS: Ser man på TV i én farge, er det enkelt å stille inn LIFX Z TV. Foto: Øystein B. Fossum
HOS OSS: Ser man på TV i én farge, er det enkelt å stille inn LIFX Z TV. Foto: Øystein B. Fossum Vis mer

Hvordan setter du det opp?

Som vi så vidt har vært inne på, skal dette produktet være en tredjepartsløsning, for dem som ikke har TV fra Philips, men som gjerne kan tenke seg Ambilight.

Installasjonen er meget enkel. Under lokket finner vi for det første bruks- og monteringsanvisning strømkabel, strømadapter for fire forskjellige land (Europa, Storbritannia, USA og Asia? - legg bort de tre du ikke bruker), den én meter lange lyslista, samt en liten våtklut til å vaske av baksiden av TV-skjermen (der du skal feste lyslista). Foto: Øystein B. Fossum

Installasjonen er meget enkel. Under lokket finner vi for det første bruks- og monteringsanvisning strømkabel, strømadapter for fire forskjellige land (Europa, Storbritannia, USA og Asia?), den én meter lange lyslista, samt en liten våtklut til å vaske av baksiden av TV-skjermen (der du skal feste lyslista).

Her er det bare å følge steg-for-steg-anvisningen. Det skal mye til for å gjøre det feil. Pass bare på at du monterer stripa høyt oppe, midt på TV-en. Her trenger du ikke bruke millimetermål.

Hvordan fungerer det?

Hele ideen her er å skape et lys på baksiden av TV-en som gjør det mer behagelig å se, og eventuelt forbedrer TV-opplevelsen. For å oppnå dette er det bare å sette inn en valgt farge med appen på telefonen, dimme den til ønsket intensitet og sett deg tilbake og nyte det som skjer på skjermen.

OBS: Det er en fordel å ha montert TV-en rett på veggen, siden lyset bruker veggen til å lyse opp.

Velg en nøytral farge og dim den forsiktig ned, så det ikke blir for kraftig lys. Der stopper imidlertid entusiasmen fra vår side. Å velge grønt lys til sportssendinger (les; fotball) var ikke optimalt, da vi ikke fant en grønnfarge som ikke så kunstig ut.

Slik fungerer appen

Ikke imponert

LIFX Z TV når ikke opp til Phillips' originalløsning. Den klarer nemlig å ta igjen fargene som er på skjermen til enhver tid. Først da føler vi det er noe poeng i å ha flere farger i de forskjellige diodene.

KRASJ: Dette skjedde flere ganger da vi testet appen til lyslista. Foto: Øystein B. Fossum
KRASJ: Dette skjedde flere ganger da vi testet appen til lyslista. Foto: Øystein B. Fossum Vis mer

Dermed blir alle fargene, effektene og mulighetene bare støy. Hvem vil vel ha et diskotek av dansende farger når de ser film, serier og sport - eller nyheter (se video øverst i saken)! Denne effekten passer best (om noen gang) til musikk. Men hvorfor da ha dette lyset montert bakpå TV-en?

KUNSTIG: Grønnfargen til sportssendinger er kunstig. Velg heller et gult/hvitt lys når du ser på TV - nesten uansett program. Foto: Øystein B. Fossum
KUNSTIG: Grønnfargen til sportssendinger er kunstig. Velg heller et gult/hvitt lys når du ser på TV - nesten uansett program. Foto: Øystein B. Fossum Vis mer

Dessuten krasjet appen på vår Iphone flere ganger - spesielt da vi skulle teste «diskotekfunksjonen» i «Music Visualizer».

RETT BRUK: Beste bruk av lyslista til LIFX er å stille den inn på en diffus farge. Foto: Øystein B. Fossum
RETT BRUK: Beste bruk av lyslista til LIFX er å stille den inn på en diffus farge. Foto: Øystein B. Fossum Vis mer
GAL BRUK: Rosa, rødt, grønt og oransje virker kunstig. Det blir ikke bedre av å ha se på et blått bilde. Foto: Øystein B. Fossum
GAL BRUK: Rosa, rødt, grønt og oransje virker kunstig. Det blir ikke bedre av å ha se på et blått bilde. Foto: Øystein B. Fossum Vis mer

Konklusjon

Så tilbake til den «kinoaktige gløden». Dette produktet er noe vi kan finne fint og behagelig for øynene, om vi sitter i et mørkt rom på kvelden, og skal se en spennende film eller serie - men kun om fargene er nedtonet og duse.

Spørsmålet er om man trenger en slik lyslist for å oppnå samme effekt?

De fleste funksjonene i appen er unødvendige, på samme måte som mange av fargevalgene. Produktet er heldigvis enkelt å montere, men samtidig mye dyrere enn hva vi ville betalt for en slik funksjon (699 kroner for utgaven på én meter, 899 kr for utgaven på to meter).

Og du? Er du veldig glad i Ambilight, kjøp en Philips-TV. Da blir det ordentlig. Eller du kan kjøpe et frittstående produkt, også det fra Philips, for den totale sum av 3.500 kroner. Valget er ditt.

Testresultat

«4dx-effekter med 3d-bilde og -lyd, vind og vannsprut har dere. Men glød bak lerretet får dere ikke til?!»

Kan være avslappende for øynene
Kan integrerer med mange apper
Et utvalg farger og effekter

For lang for små TV-er og dataskjermer (èn meter)
For kort for store TV-er (60''+)
Fargene følger ikke TV-bildet
Vanskelig med gjenbruk
Prisen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer