Lovlige DivX-filmer?

Publisert
Sist oppdatert

Spørsmål:

Hei datadoktor,

Jeg ser at dere skriver mye om DVD-spillere som takler DivX-formatet. Men mitt spørsmål er om det i det hele tatt finnes lovlig DivX-materiale som kan lastes ned fra nettet, eller om dette er et rent "piratformat"?

Håper du tar deg tid til å svare meg.

Hilsen Erik

Datadoktoren svarer

Hei Erik,

DivX-formatet har mange likhetstrekk med MP3, som også er blitt omtalt som et "pirat-format". Men faktum er at DivX-formatet er et fullt lovlig videoformat som bygger på MPEG4-standarden, og som egner seg for høy kompresjon av videosignaler.

Flere og flere velger å komprimere sine egenproduserte videoopptak i DivX-format, for eksempel ved hjelp av Dr DivX. I Norge er det dessuten fullt lovlig å ta sikkerhetskopier til eget bruk av DVD-filmer man eier selv.

Når det er sagt, er det helt klart at DivX er det dominerende formatet for piratkopiering av filmer, og distribusjon via nettet. Men det finnes også lovlig materiale for fri nedlasting, blant annet på nettstedet Internet Archive. Her er det lagt ut tusenvis av amerikanske reklamefilmer og TV-opptak i blant annet DivX-format.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer