LTH: Billige Blu-ray plater

Fortsatt håp for Blu-ray som lagringsmedium?

LTH: Billige Blu-ray plater
Publisert
Sist oppdatert

Kapasiteten er ikke allverdens lenger, og platene og brennerne er dyre. Vel, det har i hvert fall vært tilfelle fram til nylig. De siste månedene har prisene på brennere sunket til under 900 kroner på enkelte 5,25"-modeller for stasjonære PC-er. Det er omtrent det halve av hva de rimeligste kostet for kun ett år siden.

Billige plater

I tillegg har det dukket opp rimelige plater i mange butikker. Disse platene er merket "BD-R LTH", som står for Blu-ray Disc Recordable Low To High. Helt nye er de riktignok ikke, men de får stadig større utbredelse.

Disse platene har et spesielt organisk lag der dataene lagres, i motsetning til vanlige BD-R-plater som benytter et uorganisk lag.

Les også: Kopi av Blu-ray for 2 kroner

Koster mindre å produsere

Den store fordelen med LTH er at prosessen med å påføre dette laget er den samme som for CD-R og DVD-R-media. Det kreves bare noen små justeringer i produksjonsanlegget før CD-R- og DVD-R-produsentene kan begynne å produsere BD-R LTH-plater, og dermed blir kostnadene langt lavere enn ved tradisjonell BD-R-produksjon, som skjer med helt andre teknikker.

Ulempen er først og fremst at eldre brennere (og Blu-ray-spillere) ikke vil gjenkjenne platene. Det er imidlertid håp likevel, mange spillere og brennere har fått firmware-oppdateringer som kan lastes ned og installeres, slik at LTH-platene blir støttet.

Under 20 kroner

LTH-plater med 25 GB kapasitet kan du finne i nettbutikker til godt under 20 kroner pr stk. De selges ofte på spindel med 10 og 25 plater til redusert pris.

Kilder: Prisjakt.no, Verbatim, Wikipedia.

Les også: Jeg har brent min siste plate

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer