Lugger PCen? Slik finner du synderen

Sliter du med avbrudd når du spiller av musikk eller video? Det kan skyldes en dårlig driver.

Publisert
Sist oppdatert

At PCen i det hele tatt kan vise video og spille av lyd er en blanding av flaks og planlegging. Windows er ikke et operativsystem for hendelser som skjer i sanntid, det er ingen garanti for at de neste dataene fra lyd eller videofilen kommer fram i tide.

Det foregår en kontinuerlig sjonglering med forespørsler fra brukerprogrammer, operativsystem og drivere til maskinvaren. Noen ganger er det tid nok til at alt går greit, men noen ganger lugger det.

Hvorfor det lugger

At det lugger er en populær måte å beskrive at videoen stopper et øyeblikk, at lyden klikker eller begge deler. Det samme skjer også i spill, at du plutselig mister kontakten et øyeblikk, og så får du den plutselig tilbake, men da kanskje med noen ekstra bevegelser først som ble lagret i køen da du i ren refleks ristet på musa for å få tilbake kontrollen.

Når det overføres mediedata i Windows blir dette håndtert av en enhetsdriver som jobber i kernel-modus. Det vil si at den har direkte tilgang til der resurssene blir fordelt, den må ikke jobbe seg gjennom flere lag med forespørseler fra de ytre lag i operativsystemet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.