Lydrevolusjon

En umulighet som snart er mulig åpenbarte seg på musikkmessa i Frankfurt nylig.

Publisert
Sist oppdatert

Praktisk talt all musikk og lyd som spilles i media, det være seg hjemme eller i et eller annet massemedia, har vært gjennom svært mange runder med digital prosessering. Det har kommet så langt at "naturlig lyd" har fått samme status som "naturlig skjønnhet" i motebransjen - den er et resultat av ekstra behandling fra svært flinke fagfolk på et godt utgangspunkt.

Enkle digitale verktøy for å forandre på lyd eller bilder bruker mange av oss nesten daglig, det kan være å justere bass og diskant på musikken eller fjerne røde øyne i digitale bilder.

De som har kommet noe lenger bygger musikk utfra større eller mindre deler, som loop'er og samples fra andre instrumenter styrt med MIDI fra PC eller keyboard. Dette kombineres ofte med opptak av akustiske instrumenter spilt på tradisjonelt vis, som akustisk piano, gitar og ikke minst sang.

Det enkle

Redigering av MIDI-data er svært enkelt, de fleste musikkprogrammer bruker et vindu med ruteinndeling av takt/noteverdi i tidsaksen og tonehøyde (=tangent) i den vertikale aksen. Å flytte eller redigere det man spilte gjøres ved å endre lengde/plassering av noteinformasjonen som framstilles som en liten blokk i redigeringsvinduet.

Lydrevolusjon


Når det gjelder opptak av lyd og redigering "på langs" er dette svært enkelt i dagens musikkprogrammer. Du kan klippe og lime lydelementer på samme måte som i tekst, og håndtere musikalske ekvivalenter av "ord", "bokstaver" og "hele setninger".

Lydrevolusjon


Du kan få rytmikken i musikken til å gynge, svinge eller være helt stiv. Du kan få den til å pumpe dynamisk eller svømme i klang. Du kan også gå inn i detaljene og rette opp sure toner i sangsporet, eller redusere overdreven vibrato.

Det umulige

Men det har altid vært umulig å gjøre kirurgiske inngrep i ferdig mikset musikk. Du kan ikke gå inn og rette en feil tone fra ett av instrumentene, eller rette opp feil tekst hos sangeren.

Men dette er som regel heller ikke nødvendig, i hvertfall så lenge vi snakker om studioopptak, hvor de forskjellige instrumentene og sangen blir tatt opp hver for seg og ligger isolert på mange separate spor.

Likevel er det et problemområde, og det er de tidligere nevnte opptak av akustiske instrumenter, som gitar og piano. Med de musikkprogrammene som eksisterer i dag er det ikke mulig å gå inn og endre en tone som klinger sammen med de andre, som f.eks. i en akkord eller figur bestående av både enkelttoner og akkorder som klinger i hverandre.

Dette skyldes at det som er grunntonen i en av tonene gjerne er en av overtonene i en annen av tonene, og at støyimpulsene som ligger i anslagene også griper i og overlapper hverandre.

Det er til og med ikke alltid like enkelt selv for intelligente og godt trente musikere å plukke ut hvilke toner som klinger i en akkord spilt på gitar eller piano.

Derfor har det å redigere enkelttoner direkte i opptak av akkordinstrumenter vært regnet som umulig.

Melodyne Direct Note Access

Men nå har Melodyne Direct Note Access gjort det umulige mulig!

På musikkmessen i Frankfurt annonserte og demonstrerte Celemony, firmaet som utvikler Melodyne, denne teknologien. Med neste versjon av Melodyne (i første omgang i plug-in utgaven) vil programmet automagisk "pakke ut" enkelttonene i akkordene og plassere dem i en matrise, akkurat slik man er vant til med MIDI.

Lydrevolusjon


Derfra er det bare å flytte på tonene, vertikalt for å endre tonehøyde og horisontalt for å endre plasseringen i takten/rytmen.

Celemony har laget en presentasjonvideo som viser noe av dette i praksis.

Klikk på bildet under for å gå til videoen på Celemony's nettsted:

Klikk for bildet for å gå til Celemony for å se video
Klikk for bildet for å gå til Celemony for å se video Vis mer


Programmet er ikke klart enda, plugin-utgaven som blir først vil komme til høsten en gang. Så følger de andre utgavene etter.

Det er med andre ord tydelig at endel arbeide gjenstår, og den versjonen som kommer til høsten blir neppe mirakuløs og 100% - noen begrensninger vil det sannsynligvis være (litt skepsis må man tillate seg...)

Mer info om eksisterende versjoner, oppgraderinger og priser finner du også hos Celemony.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer