TEST: Sony Playstation 5

Lynrask, diger og helt vanvittig herlig

… og vi rett og slett elsker håndkontrollen.

LANGT FRA DISKRET: PlayStation 5 er voksen av størrelse og har et design som virkelig skiller seg fra de andre konsollene. Foto: Pål Joakim Pollen
LANGT FRA DISKRET: PlayStation 5 er voksen av størrelse og har et design som virkelig skiller seg fra de andre konsollene. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

19. november lanseres PlayStation 5 i Norge, en lansering som nok ikke kommer til å gå helt som smurt med tanke på tilgjengelighet.

Forhåndsbestillingene har vært ekstremt mange, og store butikker som Komplett og Elkjøp har informert flere av sine kunder om at de ikke vil få konsollen sin ved lansering, til tross for at de forhåndsbestilte den uker og måneder i forveien.

På toppen av det hele har Sony anmodet ikke å selge PlayStation 5 i fysiske butikker på denne siden av nyttår, som et smittevernstiltak for å unngå trengsel. Uten den pågående pandemien ville man nok ha sett køer danne seg både her og der allerede kvelden før.

Skal du få tak i denne på lanseringsdagen, bør du med andre ord tråle nettbutikker i håp om å kapre ett av de sannsynligvis alt for få eksemplarene som finnes, og som ikke er forhåndssolgt. Kanskje allerede fra midnatt.

Vi fikk et anmeldereksemplar av PlayStation 5 fra Sony allerede for noen uker siden. Hvordan opplevelsen er når du pakker den opp, kan du se i videoen under:

PLAYSTATION: Slik ser den nye Playstation ut! Video: Cecilie Pollen. Vis mer

To versjoner

PlayStation 5 (heretter PS5) er for ordens skyld tilgjengelig i to varianter.

I motsetning til de to Xbox-konsollene, Series X og Series S, har de to konsollene praktisk talt identisk maskinvare. Den eneste forskjellen er at den dyreste, som koster 1100 kroner mer enn «digital edition»-utgaven, har et optisk drev. Prisene er da på henholdsvis 5899,- og 4799,- kroner. Vår utgave er den dyreste av dem.

TO VARIANTER: Som du ser er digital-utgaven, uten optisk drev, litt slankere på nedre halvdel. Foto: Sony
TO VARIANTER: Som du ser er digital-utgaven, uten optisk drev, litt slankere på nedre halvdel. Foto: Sony Vis mer

Med optisk drev har du altså mulighet til å kjøpe spill på plate, som både kan være fordelaktig med tanke på priser, men som også gjør at du slipper å laste ned spillene dersom du ikke har alt for rask nettlinje. Det gjør det også mulig å byttelåne spill med kompiser.

I tillegg er det optiske drevet en 4K Blu-Ray-spiller slik at du kan kjøpe slike filmer, selv om vi vel har inntrykk av at de fleste gjør den slags på nettet nå til dags.

Glir ikke akkurat inn i alle miljøer

Å kalle PS5 for diskret ville være løgn. Den har et veldig spesielt sort og hvitt design uten særlig til rette kanter og er i tillegg ganske raus av størrelse. Side om side med en 65"-TV når den omtrent halvveis opp (nesten 40 cm høy), og egentlig skal man sette den på den medfølgende foten slik at den blir enda litt høyere enn på våre bilder.

Her er PS5 plassert ved siden av en 65" TV og er omtrent halvparten så høy. Foto: Pål Joakim Pollen
Her er PS5 plassert ved siden av en 65" TV og er omtrent halvparten så høy. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Foten må også brukes om du vil legge den horisontalt, men de buede, hvite flatene gjør at den ikke er så veldig plasseringsvennlig i ei hylle. Du kan i hvert fall glemme å ha noe oppå den, men så vil gjerne maskinvare som dette ha litt luft rundt seg for å kunne blåse vekk lufta.

Apropos det opplever vi PS5 som svært stillegående. Selv når vi pusher den hardt med langvarig spilling, høres bare et veldig forsiktig sus om du legger øret nærme - i praksis helt usjenerende.

Er din kone som min, får du nok et rynk på nesa første gang du setter den ved siden av TV-en i stua, men den har nå fått lov til å stå der, heldigvis.

Ellers finner du en USB-A og en USB-C-port på fremsiden, to ekstra USB-A på baksiden, samt HDMI, strøminngang og port til kablet nettverk. Verdt å merke seg er at de to USB-A-portene (USB 3.2 Gen 2) på baksiden er raskere enn den foran, så om du skal koble til en ekstern USB-disk må den plugges i bak.

Nydelig DualSense-kontroller

Den nye håndkontrollen, DualSense, er særdeles god. Den er litt større enn hva man er vant med fra Sonys DualShock-kontrollere, og selv om den også er litt tyngre, føles den veldig god og stabil i hånda.

Og faktisk er denne kontrolleren kanskje stjerna i hele showet her, for den har lært seg flere nye triks.

Lynrask, diger og helt vanvittig herlig

Det mest åpenbare er den nye haptiske vibrasjonsmotoren som kan langt mer enn bare å riste. Motoren sørger nemlig for at den kan vibrere på mange ulike måter, slik at du for eksempel kan kjenne forskjell når du skyter med ulike våpen eller hva slags underlag du løper på.

Videre er triggerknappene (R2 og L2 - de du pleier å gasse og bremse med på bilspill eller sikte og skyte med på skytespill) blitt adaptive, som betyr at de kan by på variabel motstand når du klemmer dem inn. Det gir økt realisme når du spenner en bue i et spill, for eksempel, og om du spiller det nye NBA 2K21-spillet, der R2 brukes for å spurte, blir den tyngre å klemme inn utover i kampen etter hvert som spillerne blir mer slitne. Snedig.

Batteritiden er for øvrig omtrentlig som før - 8-9 timer før håndkontrollen må lades, og tradisjon tro kan du gjøre det ved å plugge den i konsollen, i en nødlader på fanget (smart triks!) eller i en ekstern lader.

KNALLGOD: Sonys DualSense-kontroller har avansert vibrering, triggere med motstand og innebygd mikrofon. Foto: Pål Joakim Pollen
KNALLGOD: Sonys DualSense-kontroller har avansert vibrering, triggere med motstand og innebygd mikrofon. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

DualSense har også fått innebygd mikrofon, og har fremdeles en høyttaler som spiller egne lydeffekter mens du spiller. Som før har den også innebygd gyrosensor, samt en pekeplate du kan sveipe fingeren på.

I det hele tatt er nettopp dette samspillet mellom kontrolleren og konsollen noe vi synes fungerer svært godt på PlayStation 5. Den beste demonstrasjonen du får på alle mulighetene foreløpig, er i det medfølgende spillet Astro's Playroom. Dette er et søtt lite plattformspill der mange av brettene løses på kreative måter slik at du får brukt alle delene av håndkontrollen.

Astro's Playroom er et fornøyelig plattformspill som virkelig får håndkontrollen til å skinne. Det kommer ferdig installert på PS5 så du har noe å kose deg med mens du laster ned andre spill. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
Astro's Playroom er et fornøyelig plattformspill som virkelig får håndkontrollen til å skinne. Det kommer ferdig installert på PS5 så du har noe å kose deg med mens du laster ned andre spill. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer

Ja, akkurat det synes vi faktisk er smart tenkt av Sony - det kan ta noen timer (avhengig av nettfarten din) å kjøpe og laste ned det første spillet fra PlayStation-butikken, så å ha noe å holde på med når du nettopp har koblet alt opp for første gang er svært velkomment.

Kjent grensesnitt

Om du har en PS3 eller PS4 fra før, vil du neppe rote deg bort i menysystemet, for her er grunnprinsippene de samme som tidligere.

Brukergrensesnittet på PS5 byr ikke på noen store overraskelser kontra PS4.
Brukergrensesnittet på PS5 byr ikke på noen store overraskelser kontra PS4. Vis mer

De siste spillene du har spilt ligger på rekke og rad bortover på hovedskjermen, etterfulgt av biblioteket, der du finner alt du har kjøpt.

Ny er imidlertid oppdelingen i spill og medier, der du bak sistnevnte menyvalg finner apper som ikke er spill, altså typisk Netflix, Disney+, TV2 Sumo, Viaplay, Twitch, YouTube og den slags.

Lynrask, diger og helt vanvittig herlig

Faktisk kan du også laste ned Apple TV-appen, som lar deg spille filmer du har i iTunes-biblioteket ditt, kjøpe/leie nye eller strømme fra Apples TV+-strømmetjeneste.

Et trykk på PS-knappen gir deg en menylinje i bunnen av skjermen der du kan sjekke nedlastinger, varsler, styre musikk og den slags.

Slik ser det ut når vi trykker på PS-knappen mens vi spiller Spider-Man: Miles Morales.
Slik ser det ut når vi trykker på PS-knappen mens vi spiller Spider-Man: Miles Morales. Vis mer

Trykker du på denne mens du spiller, vil du i tillegg få opp «kort» relatert til spillet. De kan vise deg progresjonen på brettet du er på, hint om hvordan du kommer videre, fungere som snarveier til spillfunksjoner og lignende. Smart!

Ekstremt hurtig disk

Imponerende er også hastigheten på SSD-lagringen. For å begynne med størrelsen er den på 825 GB, men snaue 670 GB er ledig når operativsystem, Astro's Playroom og den slags gjør beslag på sitt.

Her har Sony gått for en PCIe NVMe SSD generasjon 4 som har en oppgitt hastighet på 5,5 GB/s ukomprimert og da typisk 8-9GB/s komprimert. Det er snakk om en helt svimlende hastighet og gjør at man bare venter tre-fire sekunder på steder der man er vant med å vente over halvminuttet. Det er så vidt man rekker å lese et spilltips når neste brett hentes inn.

Når du har startet opp Spider-Man: Miles Morales og trykker på «fortsett», er det bare snakk om rundt fem sekunder til du er tilbake i spillet og alle New Yorks skyskrapere er klare for å bli besteget og svingt rundt langs:

Størrelsen har dog sine begrensninger. Eksempelvis veier NBA 2K21 godt over 100 gigabyte, så det er ikke alt for mange stortitler du får plass til før det er fullt. Lagringsplassen er mulig å oppgradere med tilsvarende disker, men foreløpig finnes det ingen til salgs, og du må nok forvente ganske høye priser på slikt - fort et par-tre tusenlapper for en ekstra terabyte.

STORE: Når enkelte spill passerer 100 gigabyte, er ikke rundt de rundt 670 tilgjengelige gigabytene noe som holder veldig lenge. Foto: Pål Joakim Pollen
STORE: Når enkelte spill passerer 100 gigabyte, er ikke rundt de rundt 670 tilgjengelige gigabytene noe som holder veldig lenge. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Det sies også at Sony ser på muligheten for å lagre PS5-spill på en ekstern USB-disk slik at du enkelt kan kopiere dem inn på konsollen igjen når du skal spille, i stedet for å laste dem med på nytt, men du vil nok neppe kunne spille dem fra en slik USB-disk.

En ting PlayStation 5-kjøpere muligens vil misunne Xbox Series X-kjøpere er Sonys «quick resume»-funksjon, som gjør at du raskt kan hente frem de to-tre siste spillene du spilte. Det finnes en «veksler» her som viser deg de to siste spillene du har spilt, men du kan ikke bytte like raskt mellom dem på PS5.

Noen kompromisser

Ytelsen ellers oppleves som svært god. På papiret er Xbox Series X rundt 20 prosent raskere, men det er liten tvil om at begge disse konsollene har fått markant økt ytelse over forrige generasjon, særlig om du ikke har vært innom PlayStation 4 Pro/Xbox One X på veien.

Du må imidlertid gjøre noen kompromisser. Tar vi et spill som Spider-Man: Miles Morales som eksempel, kan du her velge mellom full grafikkvalitet og 30 bilder per sekund, eller litt redusert grafikk og 60 bilder per sekund (i 4K-oppløsning). Med full grafikkinnstilling får du også såkalt strålesporing (ray tracing), som gjengir lys og refleksjoner mer presist, enten det dreier seg om butikkvinduer eller vannpytter.

FEIGE LAG: Skjermbilde fra Demon's Souls.
FEIGE LAG: Skjermbilde fra Demon's Souls. Vis mer

Grafikkmessig ser spillene svært flotte ut. Nevnt er Spider-Man, men også remaken av Demon's Souls er svært fornøyelig, med 4K-oppløsning, HDR og hele pakka. For anledningen hadde vi en OLED-TV inne til test, og detaljnivået og spennet fra de mørkeste gangene til det sterke lyset som kommer inn fra ett og annet vindu er rett og slett helt fengslende.

Konsollen støtter for øvrig 4K-oppløsning og 120 bilder per sekund, eller til og med 8K-oppløsning. Bilspillet Dirt 5 har støtte for 4K@120 fps om du ofrer litt på grafikken.

En håndfull spill til å begynne med

Når det slippes nye konsoller det som regel ikke veldig mange nye spill å boltre seg i, og det gjelder også for PS5.

Selv har vi spilt Spider Man: Miles Morales, Sackboy: A big adventure, Demon's Souls og NBA 2K21, i tillegg til Astro's Playroom som altså følger med konsollen. Rett rundt hjørnet er også det nye Assassin's Creed-spillet Valhalla hvis handling er lagt til Norge, samt en god håndfull andre titler.

Under har vi satt sammen en video via PS5s innebygde «Share factory» som gir et inntrykk av spillgrafikken. Spider-Man står for øvrig på de høyeste grafikkinstillingene med 30 fps:

En håndfull klipp fra noen av lanseringstitlene på PlayStation 5. Beklageligvis kom det ikke noe lyd med fra NB2K21 på opptaket. Vis mer

Spesielt må jeg trekke frem Demon's Souls som en umiddelbar favoritt, som ser ut til å være en fantastisk remake av originalen fra 2007. For min del er det et spill jeg ikke har spilt tidligere, selv om jeg har svidd av et tosifret antall timer i Bloodborne i samme spillserie.

Faktisk har jeg kost meg godt med Sackboy også, som sikkert blir enda morsommere om man er to eller flere, men det har ikke akkurat bare vært å gå i butikken å kjøpe en ekstra håndkontroll de siste ukene. Av den første puljen med spill er nok det spillet som vil være best egnet til hele familien.

Verdt å merke seg der, for øvrig, er at PS4-kontrollerne fungerer på PS5 om du spiller PS4-spill, men ikke på PS5-spill.

Prisene virker generelt å være høyere enn i forrige generasjon. For eksempel må du ut med 799 kroner for nevnte Demon's Souls, 659 kroner for Spider-Man: Miles Morales og 769 kroner for Sackboy om du kjøper dem direkte fra Sony, men se opp for lanseringstilbud i butikkene.

Spill nesten alle PS4-spill

Hva gjelder bakoverkompatibilitet, skal PS5 være i stand til å spille så og si alle PS4-spill (rundt 4.000 titler) med noen veldig få hederlige unntak (totalt 10 spill du neppe vil gråte over uansett). Her kan du altså bruke gamle DualShock-kontrollere om du vil.

Selv har jeg koblet en ekstern USB-disk til PlayStation 4 der jeg har lagret en haug av spill, og gledelig er det å se at det da bare er å putte denne i PS5 og sette i gang med å spille.

Spillene kan eventuelt lagres på SSD-disken på PS5 for kjappere lastetider, men vi ble ikke blåst av banen der. Bruker vi ett av årets aller beste spill, The Last of Us 2, som eksempel, tok det fremdeles ett minutt fra menyen til spillet var i gang (cirka halvannet minutt på PS4).

Mange PS4-titler vil oppleves forbedret på PS5, for eksempel med bedre grafikk, høyere bilderate eller en kombinasjon. I disse overgangstider vil også en del nyere PS4-spill bli oppgradert til PS5-versjonen uten kostnad når det slippes for den nye konsollen.

Eldre spill fra PS2- og PS3-generasjonene kan du eventuelt spille ved å abonnere på Sonys spillstrømmetjeneste PlayStation Now, men det er da spill du strømmer via nettet, så det krever sitt av nettlinja di.

Som på tidligere PlayStation-konsoller kan du abonnere på PlayStation Plus, som er blant annet er nødvendig for å spille online mot andre. Fremdeles vil du få «gratis» spill hver måned så lenge du er medlem, og du kan da også laste ned månedens PS4-spill og spille dem på PS5.

I tillegg får du tilgang til storspillene i PlayStation Plus Collection uten ekstra kostnad. Her er det veldig mange godbiter, der vi har satt på scoren fra Metacritic.com (som samler inn anmeldelser fra hele verden og gir en samlet score fra 0-100):

Om du har PS4 fra før kan du faktisk spille PS5-spill på den ved å strømme dem internt i nettverket hjemme; riktignok med en begrensning på 1080p-oppløsning. Litt søkt, for øvrig, at du da selvsagt kan bruke PS4-håndkontrollen.

Konklusjon: Bra start!

Som vi nevnte i Xbox Series X-testen er det liten vits å trille terning til de nye konsollene. Hvilken av dem som er best er noe tiden vil vise, der ting som kommende funksjoner, eksklusive titler og den slags vil være avgjørende.

Men vi kan i hvert fall si at vi er meget imponerte over PS5 til nå, med lynraske lastetider, knall grafikk og en håndkontroll som byr på mye nytt.

Prisen på nesten 6.000 kroner for utgaven med optisk drev er en del høyere enn de 4.000 kronene du måtte ut med da PS4 kom i 2013, men så er dollarkursen også drøye 50 prosent høyere enn det den var den gangen.

Og du skal vanskelig klare å bygge en like rask PC til den prisen, som er så kompakt og støyer så lite.

Og som fortsatt vil være relevant om fem år.

Får du kloa i en, er det med andre ord bare å glede seg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer