Lysende prikk på skjermen!

Publisert
Sist oppdatert

Hei,Jeg har en bærbar PC. Denne har nylig fått en liten "prikk" på skjermen som ikke går bort (utrolig irriterende). Er det mulig å fikse det? Er dette dyrt? Det går ikke på garantien, har jeg fått opplyst.

Bernt

Datadoktoren svarer

Hei

Døde piksler ser vanligvis ser ut som en lysende prikk i en eller annen farge. Det betyr at et av elementene som styrer fargene i punktet er defekt. Dette er det i utgangspunktet ingen ting å gjøre med, og det er faktisk slik at LCD-skjermer for vanlig bruk tillates å ha noen få slike døde piksler, uten at hele skjermen dermed betegnes som defekt (et unntak er Samsung, som har nulltoleranse). Dette er definert i standarden ISO 13406-2. Her er det flere underklasser for forskjellige toleranser, og de skjermene som er perfekte er svindyre og beregnet på medisinsk og militært bruk.

Klasse 2 tolererer 2 forekomster av døde piksler, eller piksler som alltid er på, det vil si et mørk eller et lyst punkt.

Det kan også tolereres 2 forekomster av andre defekter, som innebærer at et av fargepunktene i ”hovedpunktet” er dødt eller alltid på.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer