Mac-en fyller 25

Denne helgen er det nøyaktig 25 år siden Apple Macintosh så dagens lys.

Publisert
Sist oppdatert

Apple Macintosh så dagens lys 24. januar 1984, og hadde en veiledende pris på 2495 dollar.

For den summen fikk kunden en datamaskin med 8 MHz prosessor fra Motorola, integrert 9-tommer monoskjerm med 512×342 pikslers oppløsning, 128 KB minne, diskettstasjon, tastatur og en-knapps mus. Operativsystemet var disk-basert, men harddisk i vanlig forstand hadde Macintosh ikke.

Mac-en solgte imidlertid meget godt, og ved en opptelling den 3. mai samme år viste det seg at hele 72 000 maskiner var solgt.

Salget av denne maskinen holdt seg høyt til samme høst, da den ble omdøpt til Macintosh 128K, og etterfølgeren Macintosh 512K kom på markedet. Den ble raskt Apple-entusiastenes nye favoritt.

Vifteløs

Macintosh-modellene hadde ingen vifter de første tre årene. Det gjorde at disse datamaskinene var musestille, der konkurrentene bråkte som uvær. I følge Wikipedia var det Steve Jobs selv som insisterte på at maskinene måtte kunne leveres uten sjenerende vifter.

Dessverre førte dette til at feilraten var ganske stor, takket være overoppheting av komponentene. Da Jobs ble skjøvet ut av selskapet i 1987, kom viftene raskt på plass.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer