Mac helt uten MacOS

Har du Intel-Mac, men digger ikke MacOS? I så fall kan det være at du kanskje ikke trenger ha det på maskinen i det hele tatt...

Publisert
Sist oppdatert

For noen vil sikkert det å kjøre en Mac uten MacOS omtrent tilsvare å spise eplekake uten epler, men nå er det engang slik at ikke alt går like glatt på alle operativsystemer. Visse programmer finnes kun for Windows eller Linux, og da hjelper det bra lite med en fin og blank Mac.

Men det vet du selvfølgelig også at det går an å gjøre noe med. Vi har blant annet testet Parallels Desktop for Mac, og ikke minst har vi ved flere anledninger skrevet om Apples Boot Camp. I skrivende stund er denne fremdeles i betaversjon (1.4), men dette har vist seg å være uproblematisk, noe vi ikke minst merket da vi la inn Vista på en iMac for å teste den mot våre "beste PC-tilbud".

Med Parallels eller Boot Camp kan du altså kjøre flere operativsystemer enn bare MacOS. Men hva hvis du KUN vil kjøre Windows Vista, XP eller Linux? Tross alt kunne det vært greit å utnytte all harddiskplassen...

Slette hele MacOS?

Frem til noen få dager siden kunne vi lese dette på Apples sider for Boot Camp:

EFI and BIOS
Macs use an ultra-modern industry standard technology called EFI to handle booting. Sadly, Windows XP, and even Vista, are stuck in the 1980s with old-fashioned BIOS. But with Boot Camp, the Mac can operate smoothly in both centuries.

Sidene har blitt "frisket opp" i forbindelse med utrullingen av Leopard, og dette har nå blitt fjernet. Kanskje like greit, siden en av våre lesere har skrevet inn til oss og tipset oss om at den oppleste og vedtatte sannheten om nødvendigheten av Boot Camp for å kjøre Windows Vista ikke er helt sann likevel.

Ettersom vi liker å eksperimentere med slikt har vi forsøkt Vista, XP og (i skrivende stund) siste Ubuntu på iMacen vi for tiden har til lån.

Boot Camp er på sin side fin til å gjøre hele prosessen litt enklere - og kanskje viktigst av alt hjelper dere Windowsere til å lage en CD med nødvendige drivere på.

Har du allerede en CD eller DVD med Boot Camp-drivere (for Windows) - og Intel-Mac av nyere dato - kan du altså fjerne hele MacOS og kjøre et annet operativsystem på denne enkle måten:

Mac helt uten MacOS

1. Start opp din Mac med installasjons-CD/DVD i DVD-stasjonen og hold ALT-tasten inne til du får opp dette bildet:


2. Velg å boote fra CDen (eller DVDen) - i eksempelet over helt til høyre.

Mac helt uten MacOS

3. Når du kommer til partisjoneringen, slett alle partisjoner og opprett en eller flere nye etter smak og behag. Formater med det filsystemet du vil.


Her må du altså velge Drive options (advanced) og rydde litt...

Mac helt uten MacOS

Til for eksempel du ender opp med hele disken i ett:

4. Etter installasjonen - kjør CDen med Boot Camp-driverne for å fullføre installasjonen. Installerer du et annet OS enn Windows må du eventuelt lete deg fram til manglende drivere og installere disse selv.

Mac helt uten MacOSUbuntu på Mac? Tja... hvorfor ikke.

MERK:
Dere med eldre Intel-Macer må oppdatere maskinens firmware for at dette skal gå - altså er det de samme krav som gjelder for at Boot Camp skal fungere.

Har du selv erfaringer med dette - gode eller dårlige? Fortell oss gjerne om det i forumtråden under.

Vi retter til slutt en takk til Øystein Sæbø for tipset! Har du selv forslag til saker vi bør se nærmere på? Send oss en en epost!

Les også: Prøv Linux - risikofritt

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer