Macbook Air

TEST: Det er umulig å trille terning til Macbook Air.

Macbook Air er under 2cm tykk og er den tynneste bærbare på det norske markedet.
Macbook Air er under 2cm tykk og er den tynneste bærbare på det norske markedet. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Enkelte ganger er det ekstra morsomt å teste produkter. Macbook Air er et slikt tilfelle, for sjelden har vi fått så mye oppmerksomhet fra venner og forbipasserende.

Den syltynne maskinen fra Apple oser av kvalitet i alle ledd, og etter en busstur med denne på fanget, var det opptil flere som kom bort og måtte prøveholde. Kompiser var svært imponerte og min kone og hennes venninner falt pladask for den.

Med andre ord - en større peni lekrere bærbar skal du se lenge etter.

>> Les også: Test av iPhoto '09

Dog skal det sies at dette ikke er billig. Den billigste utgaven av Macbook Air starter på drøye 15.000 kroner; nesten på høyde med en Macbook Pro, som er langt bedre spekket.

Her er hovedforskjellene:

 Billigste Macbook AirBilligste Macbook Pro
Pris: 15290,-16490,-
Skjerm: 13,3" LED, 1280x80015,4" LED, 1440x900
Disk: 120GB, 4200 rpm250GB, 5400rpm (kan byttes)
Prosessor: 1,6GHz Intel Core 2 Duo2,4GHz Intel Core 2 Duo
Minne: 2GB2GB (4GB max)
Batteri: <4,5t<5t
Grafikk: nVidia GeForce 9400M
m/256MB delt RAM
nVidia GeForce 9400M
+ 9600M GT 256MB
Vekt: 1,36kg2,49kg
Tykkelse: 19,4mm24,1mm


Dette er alle tilkoblingsmulighetene hvis vi ser bort fra strømuttaket. Fra venstre: hodetelefoner, USB-port og Mini DisplayPort-utgang.
Dette er alle tilkoblingsmulighetene hvis vi ser bort fra strømuttaket. Fra venstre: hodetelefoner, USB-port og Mini DisplayPort-utgang. Vis mer

Få utvidelsesmuligheter

Å kalle Macbook Air velutstyrt vil være en overdrivelse. Her er det svært få tilkoblingsmuligheter - kun én USB-port, ingen uttak for kablet nettverk (du må altså bruke trådløst eller kjøpe en USB-LAN-løsning), ingen mikrofoninngang og heller ikke noe optisk drev.

Selv om maskinen ikke har noe optisk drev, har Apple lagt opp til at det skal være mulig å bruke det optiske drevet fra en annen maskin, og løsningen er kompatibel både med Windows og Mac. Kort fortalt går det ut på at du installerer et program på den andre maskinen, knytter dem sammen via det trådløse nettverket og dermed kan du bruke den andre maskinens optiske drev som en virtuell DVD-ROM.

Du kan for øvrig heller ikke bytte ut harddisken eller sette inn mer minne på Macbook Air, slik du kan både på Macbook og Macbook pro.

Macbook Air

Multitouch og belyst tastatur

Den nye styreflaten, som også finnes på øvrige Macbook som selges pr i dag (med unntak av den gamle hvite), har støtte for multitouch. Det betyr at funksjonaliteten varierer med antall fingre du plasserer på den store flaten. Én finger beveger muspekeren, to fingre skroller opp og ned, og du kan også "klype" for å zoome inn og ut, samt rotere to fingre for å rotere i programmer som støtter det. Legg på enda en finger (nå er vi oppe i tre), og du kan hoppe frem og tilbake, f.eks. i nettleseren eller sider i et PDF-dokuement, og med fire fingre kan du bytte program, se skrivebordet eller bruke exposé for å se alle åpne vinduer på én gang.

Nytt i forhold til forrige modell er også at Macbook Air nå har fått belyst tastatur, som du bare får på Macbook Pro og den dyreste Macbook-utgaven. Dette er faktisk mer praktisk enn det høres ut; særlig på kveldstid, en tidlig morgen på toget eller på sengekanten. Selv om du kanskje har touchmetoden i fingrene, er det ikke alltid like lett å huske hvilken knapp som justerer volumet eller hvor du finner knappen for å skrive è.

Belyst tastatur er en god hjelp i dårlig belysning.
Belyst tastatur er en god hjelp i dårlig belysning. Vis mer

Som med resten av Apples bærbar-sortiment, er det også en Mini Displayport-skjermutgang som det ikke finnes støtte for med mindre du kjøper en Apple-skjerm, og du trenger derfor en overgang for å bruke maskinen mot projektor, eller mot en skjerm som kun har VGA/DVI-port.

Delikat pakket inn

Apple skal også, som vanlig, ha ros for hvordan maskinen er pakket inn. Macbook Air kommer i en liten "koffert" som du åpner, og på toppen av esken, uten et hav av isopor, plastposer med ledninger og manualer på toppen, ligger maskinen der; til og med med en liten pappflipp du kan løfte slik at du får maskinen opp av esken. Selve lokket er polstret med skumgummi, så maskinen ligger beskyttet i esken, og den er også ladet halvveis så du kan bruke den umiddelbart.

Under maskinen ligger det en lader, som du kan bruke med forskjellige strømnett ved å plugge av og på andre ledninger, og du kan også bruke en kortere variant av kabelen hvis du ikke har bruk for de siste to meterne. Det følger også med en tørkeklut og manual, samt operativsystem og applikasjoner på DVD.

Ingen isopor, plast eller manualer - her er produktet ditt; vær så god. Et eksempel til etterfølgelse?
Ingen isopor, plast eller manualer - her er produktet ditt; vær så god. Et eksempel til etterfølgelse? Vis mer

Helt fin til "vanlig" bruk

Vi har ikke noen tradisjon for å kjøre tallfestede ytelsestester av Apples maskiner, men konkluderer med at Macbook Air holder helt fint til enkel bruk. Dette er ikke maskinen du velger om du skal redigere video, drive med avansert bildebehandling e.l., men til nettsurfing, epost, skriving, regneark, presentasjoner etc., er maskinkraften mer enn tilstrekkelig.

Bevegelser på styreflaten er kjappe og responsive, og målgruppen - som i første rekke trenger en maskin å ha med seg på farten kontra topp ytelse, vil bli tilfredsstilt. På papiret er prosessoren rundt 20% tregere enn den som sitter i den billigste Macbooken i følge ytelsesmålinger utført med Passmark.

Det skal dog sies at selv om denne generasjonen av Macbook Air er enda lekrere enn den forrige (og yter bedre; for eksempel er skjermkortet vesentlig raskere og harddisken økt fra 80GB til 120GB), så har det også skjedd ting i markedet som i våre øyne gjør Macbook Air litt mindre attraktiv enn tidligere.

Macbook Air sammenlignet med den forrige Macbook-modellen.
Macbook Air sammenlignet med den forrige Macbook-modellen. Vis mer

De andre Macbookene er blitt tynnere - mens forrige generasjon Macbook var 27,5mm høy (avbildet i eksempelet over), er den nye varianten 24,1mm høy, som gjør at Macbook har tatt igjen over 40% av "forspranget" Macbook Air hadde ved siste korsvei. I tillegg har Macbook også blitt lettere og veier nå 2,04kg kontra 2,27kg på den hvite versjonen. Der er det dog fortsatt en del igjen til Macbook Airs 1,36kg.

En ny generasjon maskiner - Såkalte netbooks, eller minibærbare på norsk, blir stadig mer populære. Flere av disse maskinene er enda mer kompakte og veier mindre enn Macbook Air, har samme diskstørrelse, men er tregere. Allikevel - til enkel bruk holder også disse for de fleste, og da snakker vi en prislapp rundt en fjerdedel av Macbook Air.

>> Les også: TEST: 8 minibærbare

Konklusjon, Macbook Air

Den tynneste Macbooken (som riktignok ikke er verdens tynneste laptop - det er nemlig VooDoo Envy, som dog ikke er til salgs i Norge pr. nå) er unektelig et lekkert skue. Sjelden har vi fått mye oppmerksomhet av vilt fremmede, som har latt seg begeistre av en rett og slett griselekker bærbar.

Dog koster det som vanlig å være kar, og maskinvaremessig kan vi i liten grad anbefale Macbook Air til den prisen. Maskinkraften er svak sammenlignet med andre i dette prissegmentet, den mangler elementer som optisk drev og nettverksuttak, og har bare én USB-port. Når både Macbook- og Macbook Pro-familien også har blitt tynnere i siste generasjon, blir ikke Macbook Air like attraktiv som den var sist gang.

Men bevares, har du nettopp fått bonus og vil unne deg en lekkerbisken av en maskin, skal vi ikke stå i veien. Vær dog klar over at det går an å få mer maskin for pengene om det er viktigere for deg enn at den skal være under to centimeter tynn. Også fra Apple.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer